Olešnická etapa proběhla za stálého slunečného počasí, bez deště, s příjemnou teplotou vzduchu lehce nad 20°C. Na startu se ve dvou vlnách seřadilo 57 běžců.

Trasa vedla tradičně z Olešnice od sokolovny terénem do Víru, kde začínal silniční úsek s pověstným 5 km dlouhým stoupáním ze Švařce do Prosetína a dále až za Hodonín k penzionu Hodůnky. Odtud navázal opět převážně terénní úsek, který byl z Černovic vedený novou trasou nahrazující původní silniční úsek.

Nová trasa přivedla běžce na pokraj Sýkořského lesa na Cimrmanovu stezku, žlutou turistickou značku vedoucí až do cílové Lomnice. Nutno poznamenat, že tento úsek, zvláště v poslední části je značně kamenitý a rozbitý a přináší běžcům dokonalou masáž chodidel.

Daniel Orálek opět zvítězil. Stačily mu k tomu přesně 3 a čtvrt hodiny. Michal Kovář tentokrát nezabloudil, a proto skončil druhý (3:21:43), třetí doběhl již tradičně Josef Cacek (3:31:07). Vítězové organizátorům situaci zbytečně nekomplikují a výše uvedené pořadí je platné také v celkové klasifikaci. Dan má náskok ca 38 minut a Michal ca 26 minut.

Zdá se, že běžci navzájem respektují vymezené pozice a soustředí se na jejich hájení. Nejlepším ze zahraničních běžců byl v etapě šestý a celkově sedmý Polák Wieslaw Pozorowski. V kategorii žen zvítězila opět Zdeňka Komárková (4:20:06), před Němkou Sigrid Hoffmann (4:48:16) a Polkou Justinou Grzelak (4:50:38).

V celkovém pořadí vede suveréně Zdeňka se čtyřhodinovým náskokem před Sigrid, která má hodinový náskok před Alenou Žákovskou. Na Alenu však dotírá Justina, která se nechce spokojit s bramborovou medailí.

Celkem 43 běžců absolvovalo plný počet kilometrů. Němec Rainer Schädlich startující na MUM již po sedmnácté si drží 34. místo, odhodlaně běžící Stanislav Juránek je 36., ve stejném čase jako 37. Milan Daněk, Sigrid Eichner a Hans Joachim Meyer, oba z Německa, nejstarší a nejzkušenější účastníci jsou na 40. a 41. místě, Maďar Andrasz Maczo je právě 43. Běžecký peloton čítá po Olešnické etapě již 142 osob, kteří v etapě absolvovali 2383km a celkem v pěti etapách 15.470 km. Již dvě etapy před cílem tak účastníci naběhli více kilometrů, než za celý loňský ročník.

Předposlední etapa se startuje v Bystřici nad Pernštejnem od Muzea na náměstí tradičně v 14 a 15 hod. Autobus odjíždí od základní školy v Lomnici ve 12:30 hod. Oproti loňské etapě nastává změna úseku mezi startem a 2. občerstvovací stanicí. Z tohoto důvodu doporučujeme především tento úsek podrobně prostudovat na mapě.