Ivo Šikula, člen širšího organizačního týmu připravil novinku ve vedení prvních ca 13 km trasy a nutno poznamenat, že se zhostil svého úkolu svědomitě. Trasu zavedl z místa startu u Muzea na náměstí v Bystřici nad Pernštejnem do obce Karasín, kde byla první občerstvovací stanice.

Málokdo z běžců však využil možnosti vystoupat na místní rozhlednu na kótě 712 m nad mořem a pokochat se výhledem z nejvyššího místa do okolí. Všichni pospíchali po trase dál dlouhým a velmi příjemným seběhem až do Víru aby vzápětí odbočili na žlutou turistickou značku strmě stoupající do Pivonice s druhou občerstvovací stanicí, kde se nová trasa napojila na trasu původní.

Nebyl by to Ivo, aby nepřichystal nějaké překvapení, seběh do Víru ubral 250 výškových metrů na ca 3,5 km a následný výběh přidal běžcům přes 200 výškových metrů na 2 km.

Tomu se říká Šikulova pomsta, strmá žlutá turistická značka se jevila jako nejen strmá, ale i značně kamenitá a rozbitá a vůbec si nezadala se žlutou vedoucí jak při včerejší Olešnické etapě do cíle, tak i s dnešní žlutou vedoucí taktéž z Ochozu u Tišnova do cíle.

Prostě modrá je dobrá a žlutá je rozbitá. Přesto nová trasa jistě zaujala, luční seběhy a rozhledy do okolí přinášely skutečný RUN FREE ! Nastoupáno bylo ca 1.070 výškových metrů, což bylo o ca 70 m více než v předcházející Olešnické etapě.

Na startu se seřadilo tradičně ve dvou vlnách 63 účastníků, kteří tak doplnili celkový počet startujících na 156. Startovní výstřel provedl starosta města pan Karel Pačiska. Ačkoliv nás čeká ještě poslední hojně navštěvovaná Cimrmanova etapa, tak nárůst startujících již po předposlední etapě činí + 36%.

Všichni běžci uběhli v Bystřické etapě 2.611 km, což celkem dává 18.081 km. Zajímavé bude, jak dopadne tipovací soutěž mezi účastníky a kdo se nejvíce přiblíží svým odhadem skutečnému množství uběhnutých km za všechny etapy.

Na trase opět neprobíhalo žádné drama, Daniel Orálek si určil tempo, kterému prostě ostatní nestačili. Vyjímkou byl čerstvý Michal Glier, který se Dana držel ca do 28 km a zřejmě ho i trochu proháněl, protože výsledkem byl Danův skvělý čas v cíli 3:11:57, druhý Michal doběhl za 3:22:07 a třetí Michal Kovář za 3:33:31.

Zdá se, že pronásledovatelé Dana budou v poslední etapě spíše hájit pozice. Celkově vede Dan o hodinu před Michalem a o hodinu a půl před třetím Josefem Cackem.

Ze zahraničních běžců je celkově sedmý Wieslaw Prozorowski z Polska a na jedenáctém místě je Michael Kiene z Německa. Mezi ženami zvítězila Alena Kriklová (4:20:57) před Zdeňkou Komárkovou (4:37:06) a Petrou Bielinovou (4:44:59).

Celkově vede Zdeňka se čtyřhodinovým náskokem před Sigrid Hoffmann z Německa a pět a půl hodinovým náskokem před Alenou Žákovskou. Na Alenu však dotírá čtvrtá Justyna Grzelak z Polska, která ztrácí ca 9 minut, zítra to ještě bude boj.

Bez problémů a s nadhledem doběhli do cíle všichni VIP běžci s dosud plným počtem kilometrů, Siegrid Eichner doběhla o 3 minuty dříve než Hans Joachim Meyer a Andrasz Maczo zatím toto startovní pole uzavírá. Stanislav Juránek běžící po boku s Milanem Daňkem se nadále drží velmi dobře a hájí svou 36. Pozici s plným počtem km!

Zítra se startuje postupně již od 8 hod od základní školy v Lomnici, běží se Cimrmanova etapa zahrnující dvě kola okolo Lomnice. V 16 hodin proběhne ve škole slavnostní vyhlášení a ukončení 22. ročníku Moravského ultramaratonu.