Nohy nahoře, lehátko, na stolku frappé, večer pivko, koupačka… Začátek prázdnin patří zaslouženému odpočinku. Po škole, práci, běžecké sezoně. Ale už teď si můžete plánovat další běžecký zážitek a hledat další motivaci. Nabízí se horský půlmaraton na Lipně!

Splňuje totiž všechny ideální předpoklady. Atraktivní zážitková trať 22 km pro všechny. S termínem 24. srpna dostatek času na poklidnou, ale kvalitní přípravu. A ještě tip na závěr dovolené – alespoň víkend na Lipně stojí rozhodně za to, navíc se tu nabízí možnost strávit celý týden oblíbeného Lipno Sport Festu.

„Moc nás těší pozitivní ohlasy na naše závody. Děláme to, co nás baví a vynasnažíme se, abychom zaujali a přilákali i další běžce,“ říká Martin Dvořák z pořadatelského týmu sportovního týdne i Salomon Trail Running Cupu, kam lipenský půlmaraton patří jako čtvrtý letošní český podnik.

STRC přinesl za čtyři roky existence několik zcela nových běhů, které zaujaly svoji výjimečností. „Ten City trail v Praze byl opravdu perfektní,“ napsal třeba Asiel Redondo ze Španělska po nedávné premiéře petřínské vyhlídkové tortury.

Do stejné kategorie patří i Lipno, kde se poprvé běželo předloni na 12 km a poté loni v současné podobě. Z maríny nahoru do sjezdovky pak přes skalnaté ostrohy dolů, malebnou stezkou podél Čertových proudů. Pak do vnitrozemí, opět vzhůru prudkou sjezdovkou a dokonce až po schodech na vrchol Stezky v korunách stromů.

Vzápětí seběh karuselem plným nadšených diváků dolů. To byla korida, po níž přišlo ještě jedno zákeřné stoupáníčko (poslední dva kilometry 350 m) a pak teprve seběh zpět k vodní hladině do cíle. „Trať zůstane zachována, ujala se,“ potvrzuje Dvořák.

Jeho tým zároveň připravuje ve spolupráci s Kateřinou Neumannovou už potřetí Lipno Sport Fest. Devítidenní týden nabitý sportováním. Vedle závodů v nejrůznějších sportech (dračí lodě, mistrovství ČR v jachtingu nebo na divoké vodě) nabízí program každý den ranní běžecký výběh, plavecké tréninky, testování surfů, paddleboardů, lukostřelby, nebo třeba špičkového arzenálu kol Author či Specialized.

K tomu školu inline bruslí a lezení na umělé stěně pro děti, cvičení různých forem aerobiku pro ženy pod vedením Hanky Kynychové nebo Lucie Hanzalové, večer pak divadla a koncerty. To vše zdarma. Stačí jen přijít a vybrat si… Ubytování nejlíp seženete přes tamější Infocentrum.