Trojnásobný český šampion v maratonu Petr Pechek z Maratonstavu Úpice vyhrál letošní ročník prestižního závodu zařazeného do Českého poháru v běhu do vrchu a Velké ceny východních Čech – Běhu na Hvězdu.

Krosovou trať o délce 8,9 kilometru se součtem stoupání přes pět set metrů a součtem klesání více jak dvěstě metrů, jejíž start je na náměstí v Polici nad Metují a cíl na skalním vrcholu Hvězda, zdolal za 37:45 minuty.

Letošní závod se uskutečnil za poměrně příznivých podmínek, bylo chladněji než před rokem.

Pechek startoval i vloni, ale tehdy byl o 23 sekund poražen českým reprezentantem v běhu na lyžích Jiřím Magálem, který zapsal čas 34:53. Letos s podobným náskokem vyhrál Pechek před Jiřím Čivrným z SK Nové Město nad Metují, jenž byl vloni třetí.

Metelková opět bezkonkurenční

Soutěž žen ovládly veteránky z kategorie 35 – 44 let. Opět doslova o parník vyhrála Taťána Metelková ze Sokola Hradec Králové, která i přes malé bloudění na trati, dala dokonce o minutu lepší čas jak vloni – 40:54. Třicátá absolutně doběhla druhá Marie Havlová z Trutnova, která zopakovala loňský výkon – 44:25. Třetí byla v této kategorii, čtvrtá celkově, Lenka Hanušová z TT Janovičky za 45:30. Na bednu se v této kategorii nedostala taková jména jako Kynčlová (celkově pátá žena), Hájková, Tůmová či Brumlichová.

Veteráni uspěli v absolutním pořadí

Rovněž v mužích se extra vyhlašovalo absolutní pořadí. Takže třetí celkově byl nejlepší čtyřicátník Jindra Král z Iscarexu (38:29) před konkurentem z kategorie Miroslavem Vítkem z Ústí nad Orlicí (38:46).

Kvalitně byly obsazeny i další kategorie. Padesátníky vyhrál liberecký Vladimír Vacarda (40:28), před Petr Vaňkem z Prahy a Alešem Stránským z Iscarexu. Šedesátníky Miroslav Krupička z Ústí za 46:03, sedmdesátníky domácí Josef Metelka za 52:59.

Dva muži nad 80 let, s ročníkem narození 1927, běželi kratší trať a doběhli v pořadí František Bém z Liberce a Jiří Soukup z Hradce Králové.

Nejlepší mladou byla celkově třetí žena Tereza Rudolfová z Trutnova za 45:13. Prestižní souboj se odehrál v kategorii 45 – 54 let. Závodnice Hvězdy SKP Pardubice Anna Krátká (47:54) letos poprvé a až v koncovce závodu zdolala o čtyři roky starší nestárnoucí loňskou vítězku Janu Matyášovou z Dolní Dobrouče, která zaběhla o více jak půlminuty lepší čas než před rokem.

Ženy nad 55 let vyhrála opět maminka vítěze Šárka Pechková z Maratonstavu za 55:07.

Zde stojí za povšimnutí výkon nejstarší účastnice běhu Marie Šlechtové z Jaroměře, která byla i v této početně obsazené kategorii druhá.

Něco o trati

Dříve se Hvězda běhala jako pětikilometrový běh přes dva kopce, ten druhý byl asfaltová příjezdová cesta na Hvězdu. V porovnání se současnou tratí je to nebe a dudy. První zajídák se závodníci dají hned na prvním kilometru. Pak je čeká seběh a táhlé stoupání, které je zakončeno schody k poutnímu místu. Po zdolání kopce následuje asfaltový seběh, jsme v půlce, a pak výběh, po asfaltce horší kvality.

Seběh do údolí a vbíhá se do skal. Široká cesta se postupně zužuje, neustále stoupáme. Meta 2,6 kilometru do cíle znamená začátek nejnáročnější skalní pasáže. Myslím, že více jak polovina startujících zde nasadí pěšobus. Kouzelné je závěrečné doslova proplétání mezi monumentálními pískovcovými útvary a i samotný doběh u kaple na Hvězdě má své neopakovatelné kouzlo.

U závodníků převládala velká spokojenost

Z pohledu většiny závodníků byl závod hodnocen pozitivně. Třeba zkušený Filip Lán srovnával: „Před týdnem jsem poprvé běžel v Hronově a tam mě už neuvidí. Běh na Hvězdu jsem šel rovněž premiérově a rád sem přijedu opět.“

Tradičně bohaté občerstvení čekalo závodníky v cíli, v tombole byla kvalitní cena připravena téměř pro každého. Celková účast 128 závodníků, vloni 140.

Navíc proběhly na náměstí v Polici nad Metují před startem hlavního závodu běhy pro děti. Nutno však ještě dodat, že letos v tomto samém termínu byl pořádán nový běh v České Třebové.

Hlavní pořadatel Jarda Mazač si opět vyhrál se zahájením. Vloni se vybíhalo za tónu Vltavy, letos nám ódu pro vítěze zpíval Freddie Mercury.

Velmi smutný byl Jarda asi z jediného zádrhelu, za nějž se opakovaně postiženým omlouval. Samotného mě překvapilo jak mohou běžci, kteří šli tuto trať doslova x krát, zabloudit. Ale stalo se. Trať byla vyznačena moukou již večer, své udělal možná déšť, ale spíše bych to viděl na turisty nebo zlý úmysl.

Já jsem zde běžel po třetí za sebou. Naštěstí v problémovém úseku, kdy se šlo z prudkého kamenitého seběhu po široké cestě na pěšinu do prudkého kopce a je nutné odbočit o devadesát stupňů, jsem byl na čele skupiny, takže jsem nemohl nikoho následovat.

Signálem pro změnu směru pro mě byl klacek přes cestu a odbočující turistická červená značka, bílou šipku, která byla jinak po celé trati jsem také neviděl. Sice jsem chvíli duševně tápal, ale naštěstí jsem se po pár metrech zaregistroval značení.

Až při čtení výsledků jsem zjistil, že zde mělo problém více běžců. Protože ve výsledcích jsou za mnou obvyklí soupeři z tohoto závodu, takže zde několikrát běželi, kteří byli pár stovek metrů přede mnou a zapomněli odbočit.

Nedávno jsem byl na trailovém běhu přes Králický Sněžník. Pořadatelé měli celou trať vyznačenu v CHKO, ale jak na startu zdůraznili, nějakým ekologickým sprejem, který po pár dnech zmizí.

Takže pokud nemůže proběhnout kontrola trati těsně před závodem doporučil bych pořadatelům Běhu na Hvězdu pojistit to ještě jinak. A to jsem na tom Králičáku běžel téměř celý třicetikilometrový běh v mě neznámém terénu sólo a takových ohromných šipek jsem v životě ještě na trati neviděl.

Výsledky

Foto 141× – Kateřina Vašíčková