Teprve druhý ročník Černíkovického BezvaBĚHu nabídl zajímavou trať, hezké odměny i spoustu aktivit pro děti. Bohužel stejně jako loni termín vyšel na jeden z nejteplejších dní v roce a to podstatně ovlivnilo účast…

Termín závodu byl letos místo loňského nedělního poledne stanoven na sobotní odpoledne. Zatímco ještě před dvěma týdny vládly spíše obavy z deště, pár dní před závodem bylo jasné, že se závodníci budou potýkat s vedrem. Kromě toho se ve vedlejší vesnici konal zápas místního týmu s přípravkou pražské Slavie a ti, kteří neodjeli k vodě, jeli spíše na fotbal, součástí odpoledne byl totiž i zápas dětí, kde byly početně zastoupeny i hráči z Černíkovic.

Ale zpět k běhu. Celé odpoledne v Černíkovicích začalo aktivitami pro děti – na místním fotbalovém hřišti se odehrávaly závody, a kdo zrovna neběhal, mohl se účastnit jiných aktivit se sportovní tématikou nebo posedět ve stínu a dopřát si občerstvení. Vzhledem k vedru, kdy rtuť teploměru atakovala letošní rekordy a slunce jen pálilo, byl stín velmi vyhledávaný. Stejně jako loni přišla vhod i sprcha z hasičského auta po doběhu hlavního závodu.

Dětí bylo málo, odměny byly pro všechny

Po odběhnutí všech dětských kategorií, kde děti předvedly skvělé výkony, proběhlo vyhlášení výsledků. Všechny děti dostaly diplomy a věcné ceny, organizátory však trochu zklamala nízká účast. „Doufal jsem, že po loňské účasti 25 dětí bude letos aspoň padesátka, jen 17 dětí jsem opravdu nečekal,“ přiznal Martin Singr z pořadatelského týmu SDH Černíkovice. Na druhou stranu mohly tyto děti dostat více cen, než kdyby byla účast vyšší. Každý dostala alespoň pár drobností.

Po dětských závodech proběhl nesoutěžní Běh pro zdraví na 1 kilometr. Na trať se vydala i juniorka Edita Svobodová, které jediné byl oficiálně změřený čas a pochopitelně vyhrála svojí kategorii. Bohužel, více soupeřek letos nedorazilo a junioři se neobjevili vůbec.

Čivrný překonal vedro i traťový rekord

Pak už se začalo vše schylovat k hlavnímu závodu. Start byl odložen o patnáct minut a Jan Kačer se místo běhu zúčastnil duatlonu – sotva přijel na kole, vzal si startovní číslo a pár vteřin poté vyrážel na trať běhu. Ale se situací se vypořádal skvěle, obsadil třetí místo v kategorii.

Hned po startu šli do čela největší favorité – ve vedení se začal zbytku pole vzdalovat s jedničkou na hrudi Jiří Čivrný (Eleven Team), za ním běžel Kamil Jílek z BK Čestice, třetí byl loňský vítěz Mojmír Svoboda (Hvězda Pardubice), kterého letos trápí zdravotní problémy a o čtvrté místo bojovali domácí Martin Singr a Jan Vejběra z Hradce Králové. Druhého jmenovaného z této dvojice však v závěru prvního kola potrápila alergie a tak už bylo v druhém kole v podstatě rozhodnuto.

Jiří Čivrný zvítězil na sedmikilometrové trati ve velmi kvalitním čase 23:29 a kromě cen za vítězství obdržel i finanční odměnu za traťový rekord. Ten zlepšil téměř o dvě minuty. V cíli ale přesto přiznal, že bylo velké vedro a to ovlivnilo i jeho výsledný čas. Ostatně podobně jako snad u všech účastníků. Nicméně dvě občerstvovací stanice na okruhu dlouhém 3,5 kilometru si závodníci pochvalovali.

Druhý doběhl nikým neohrožován Kamil Jílek (25:35), vítěz veteránské kategorie a třetí byl bez vteřiny o rovnou minutu Mojmír Svoboda. Mezi nejstaršími účastníky byl pouze jediný startující, Miloslav Švec (Sokol Potštejn) doběhl za 33:10, ale bohužel odjel před vyhlašováním a přišel tak o možnost vystoupat na nejvyšší stupeň vítězů. Vyhlášeni a oceněni byli všichni účastníci.

Účast žen potěšila, Krátká obhájila

Vítězství mezi ženami v závodě na 3,5 km obhájila Anna Krátká (Hvězda SKP Pardubice), jejíž manžel se letos netradičně objevil v roli diváka, i ona však běžela o více než půlminutu pomaleji než loni, letos zaběhla čas 14:09. Druhá mezi ženami byla Tereza Tobišková z Litic nad Orlicí v čase 14:41 a třetí Eva Vejběrová (Cyklopokr), která zaběhla čas 15:14. Jedno kolo si po vítězství v dětském závodě odběhl i její čtrnáctiletý syn Václav Jaroš.

Skvělé výkony ve vedru podaly i mladší ženy, třebaže jejich zkušenější kolegyně byly o něco rychlejší. Kategorii žen do 34 let ovládla Martina Kasalová (Báječné ženy v běhu), která se přihlašovala úplně první ze všech účastníků. Zaběhla čas 16:12 a o necelou minutu porazila druhou Šárku Šramarovou z Jaroměře (17:05). Na třetím místě doběhla v čase 18:25 mladá Kateřina Jirsáková z České Skalice.

Běžci, kteří přijeli, určitě nelitovali, ale počet 21 závodníků v dospělé kategorii je ještě nižší než loni, překvapivý v záporném slova smyslu byl hlavně nízký počet mužů. Proto organizátoři pro příští rok změní datum konání. Další ročník bude v září, pravděpodobně poslední víkend nebo ve státní svátek. Snad bude zcela nové datum znamenat i lepší počasí a tím i vyšší účast nejen v kategorii dětí, na které se místní hasiči zaměřují, ale i v závodě dospělých.