Desetikilometrová trať v Liberci, to byla skutečně volba pro silné nátury, na RunTour ji zvládlo téměř 450 běžců. A byli naprosto skvělí. Nejrychlejší pak byl místní rodák Vít Pavlišta, který to měl na start závod 500 metrů.

Zdárně mu na trati sekundoval Pavel Dymák, ale jak už je u něj zvykem, i přes skvělý výkon, nedosáhl na stupeň nejvyšší. „Už tolik netrénuju a vždy se přihlásí nějaký elitní běžec, takže mám smůlu,“ přiznává smířlivě.

Jinak už hovořila Eva Nývltová Vrabcová. Nejlepší současná běžkyně na lyžích, která si odskočila na souš a byla famózní. V cíli nadělila české elitní atletce Ivaně Sekyrové minuty a půl. „Cítila jsem se skvěle. Jsem sice po nemoci, ale sil bylo dost,“ konstatovala po protrhnutí cílové pásky.

Na pódiu se pak dočkala gratulace i od fotbalisty Luďka Zelenky nebo hokejisty Ondřeje Vitáska. „Asi bych měla začít běhat víc. Vidím to na Prahu a snad i Olomouc. Poběžte se mnou," láká závěrem všechny milovníky běhu Eva Nývltová Vrabcová.

„Ten první krpál, to bylo něco,“ smál se v cíli patnáctý Lukáš Haviernik, pro kterého to byla běžecká premiéra. A proč si vybral zrovna Liberec, který patří k nejtěžším z celé série? „Pocházím z Tanvaldu, v Liberci jsem studoval, mám tady k tomu blízko, lákalo mě to,“ vysvětlil spokojeně. A spokojený měl být s čím, jeho čas 19:56 minuty patřil k nejlepším v celé historii liberecké RunTour.

Severočeský závod přilákal řadu nováčků, ti okusili to nejtěžší, co seriál nabízí. „Pořadatelé však závod umístili do stínu místních sadů, takže to nebylo tak hrozné. A ten kropící vůz na trati, ten byl ze všeho nejlepší,“ smál se v cíli pořádně zadýchaný Erik Egersdorf.

Program zahájili tradičně dětští závodníci, mezi nimi nejvíce zaujala další mladá naděje z rodiny Placatků, Terezka. Zdá se, že RunTour má vedle Báry další nadějnou členku rodinné dynastie. A když už jsme u Báry Placatkové, ta doběhla mezi dospělými na 5 kilometrů druhá. Skvělý výsledek! Považte, je jí teprve 14 let.

RunTour společně se svými běžci potvrdila jedinečnou atmosféru, kterou nezkazil ani náročný běh. Zmrzlina v cíli, hudební koncert nebo autogramiáda sportovních osobností. Ti, co dorazili pod Ještěď, se rozhodně nenudili. Další závod RunTour se koná v sobotu 23. srpna v Brně, dorazte a zažijte to s námi!

Tisková zpráva

Výsledky