Téměř pět stovek účastníků dorazilo tuto sobotu do Beskyd, kde se v Dolní Lomné konal třetí ročník Salomon Slezského maratonu, který se svým úctyhodným převýšením 2150 m, profilem a délkou trati 40,5 km, připomínal spíše Sky Marathon. Ideální počasí, pozměněná trať a známá jména na startu. To byly hlavní atributy sobotního závodu.

Zemaník opět bez konkurence

Roli jasného favorita potvrdil ostřílený skyrunner Jan Zemaník, když se solidním náskokem protnul cílovou pásku v čase 3:22:03 h. Druhé místo vybojoval se ztrátou šest a půl minuty Tomáš Maceček a třetí pozici uhájil Vít Otevřel (3:31:54 h.).

Jako první žena se v cíli naprosto překvapivě objevila v maratonu prakticky neznámá Lucie Luštincová a také jako jediná ze závodnic pokořila hranici čtyř hodin (3:59:57 h.). Druhé místo obsadila česká hvězda silničních běhů Petra Pastorová, když za vítězkou zaostala o více než šest minut. Bronz brala Ivona Krejčiříková (4:10:08 h.)

I díky účasti Jana Zemaníka se nepodařilo obhájit loňské prvenství Radimovi Kasalíkovi. Ten skončil v mužské kategorii celkově až na 18. místě. Na startu ovšem nechyběla další známá česká jména jako je Stanislav Najvert, Aleš Velička či Pavel Blabla nebo druhá ze sester Krejčiříkových Denisa. Ta sice doběhla současně s Ivonou, ale oficiálně díky několika setinkám brala celkově až 4. místo. Útěchou jí může být třetí pozice ve své kategorii.

První horský maraton a hned vítězství

Do prvního pětikilometrového stoupání na Kozubovou v poklidu vyrazila asi desetičlenná skupina, která se později rozdrobila na dvojice či trojice. „Běžel jsem to dnes celé v tréninkovém tempu. Občas jsem si zrychlil, když jsem cítil, že mě někdo dotahuje. Budu asi spíš jezdit raději do zahraničí, kde sice nebudu vítězit, ale třeba desátá místa nejsou v evropské konkurenci vůbec špatná,“ řekl vítěz Jan Zemaník. Ten je také aktuálním vítězem ultra trailu Lysohorský čtyřlístek a letošním skvělým 22. místem se také ukázal na světovém šampionátu v Ultra Sky Marathonu v Chamonix.

Honza také poodhalil tajemství svých úspěchů: „Když se chce, jde všechno. Já hodně odpočívám a pravidelně se chodím „zmrazovat“ do polária. Celou dnešní trať jsem znal, běžel jsem si pohodlně a spíš jsem se celou cestu víceméně šetřil. Byl to pro mě dnes jen trénink.“

Vývoj v ženském poli byl o něco dramatičtější. Favoritkami byly sestry Krejčiříkovi, ale v posledním týdnu se ve startovní listině objevila i mistryně ČR v silničním půlmaratonu i maratonu Petra Pastorová. Nikdo asi moc nedoufal, že by jedna z nejlepších českých vytrvalkyň mohla nakonec ovlivnit to, kdo bude stát na bedně. Přesto všem rybník vypálila Lucie Luštincová, kterou jsme doposud ve výsledkových listinách horských maratonů neviděli. „Na to je snadná odpověď. Slezský maraton byl vůbec mým prvním horským maratonem, který jsem kdy běžela. Těší mne i to, že jsem se těsně vešla pod hranici čtyř hodin,“ sdělila hned v cíli skromně vyhlížející skialpinistka Lu­cie.

Kdo ví, jak by to ale nakonec v cíli dopadlo. „Na Lucku jsem se v průběhu závodu dotahovala, měla jsem jí na dohled, chvíli jsme běželi i spolu, ale musela jsem si na trati odskočit, ztratila jsem dvě až tři minuty a v jednom z těch dlouhých seběhů se mně Lucka ztratila úplně“, popsala své tažení druhá v cíli Petra Pastorová.

Zajímavá trať, dobré zázemí a vstřícný přístup k běžcům

Pořadatelé z frýdecko-místeckého Salomon-runu v čele s Janem Weberem navýšili kapacitu účastníků oproti loňským třem stům o dalších dvě stovky běžců. Přesto byl závod vyprodán prakticky už někdy v únoru, tedy měsíc po otevření registrací! Zájem o horské běhy neustále roste, ale získat povolení od úřadů na takové počty je těžké. Změny doznala také trasa, která díky nařízení Lesů ČR nemohla být vedena přes atraktivní lokalitu kolem Velkého Polomu.

I tak se pořadatelům podařilo najít zajímavou trasu s technickými seběhy a náročnými velmi prudkými stoupáními. Menší kaňkou na jinak pěkné trati je téměř 10% asfaltu, což je na horský závod relativně dost. Do cíle doběhlo 379 závodníků a závodnic.

Ve velkém stylu bylo připraveno vyhlášení vítězů a tombola, zásobená velmi zajímavými a kvalitními cenami. I díky ní vydržely stovky účastníků v areálu Matice Slezské až do večerních hodin.

Výsledky

Web závodu

Fotogalerie (od Lomnadolina.cz)

Fotogalerie (od marek426)

Fotogalerie – vyhlášení vítězů (od Salomon-run)