Zatímco loni se spustil pořádný liják až těsně před startem Běhu údolím řeky Bělé, letos poprchávalo již od rána. Závodníci si i tak letos zaběhli „mokrý“ závod…

Ačkoliv koncem srpna se již naplno rozbíhá podzimní sezóna a závodů je více než dost, do Skuhrova si našlo cestu o pár běžců více než loni. Jen v hlavním závodě startovalo před sto dvacet mužů a žen, další zájemci o běhání z řad dětí pak měli nachystané kratší tratě.

Závodníci v běhu na deset kilometrů nejdříve vykroužili pár set metrů dlouhé kolečko obcí a pak vyběhli směrem do hor. Závod vedl pouze po silnici, a zatímco v první polovině byla trať mírně do kopce, pak se běželo stejnou cestou zpět a tedy z kopce.

Hned od startu se do vedení prosadil závodník Hvězdy SKP Pardubice Jan Kopecký, bok po boku běžel po startu s Martinem Moravcem (Vencl Tým Ústí n.O.), ale již v první polovině závodu se dostal do vedení a v sólo závodě pak již jen po vteřinách navyšoval svůj náskok. Cílem nakonec proběhl v čase 33:37 a získal na rok putovní pohár pro vítěze. Druhý doběhl Martin Moravec a na stupních vítězů je doplnil Michal Majoroš (Police nad Metují).

„Běželo se mi dobře, běžel jsem si sólo závod. Takové, dá se říct, tréninkové závody běhám radši první. S výsledkem jsem spokojený, je to pro mě kvalitní čas, jsem spokojený i s počasím – jsem rád, když je kolem patnácti stupňů a trochu do toho mrholí, což se dneska v podstatě tak bylo,“ řekl v cíli sympatický běžec.

S vysokým počtem veteránských kategorií, které byly odstupňovány po pěti letech, kontrastovala tentokrát slabší účast dříve narozených závodníků. Přesto však byly stupně vítězů takřka vždy kompletní a při vyhlašování panovala skvělá nálada. K té jistě dopomohl i dobrý čaj a tradičně spousta melounů, které se podávaly v cíli.

Táňa Metelková vítězí, stejně jako děti

Mezi ženami již tradičně zvítězila Táňa Metelková (TJ Sokol Hradec Králové), která s časem pod 35:46 pokořila i mnohé soupeře z řad mužů – byla 12. celkově. Stejný výsledek – tedy první místo – získala ve svém běhu i dcera Míša (kilometr zvládla pod 4 minuty, jen o vteřiny byl rychlejší vítěz chlapců) i syn Ondra. Vskutku úspěšná neděle.

Fantastický výkon však předvedla nestárnoucí Blanka Paulů (Maratonstav Úpice). Nejen že tradičně vyhrála veteránskou kategorii, tentokrát byla s časem pod 40:33 také druhou ženou v cíli, přesně o 59 vteřin byla rychlejší než třetí Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice. Na vyhlašování výsledků Blanka Paulů přiběhla o minutku později, tak se její kolegyně na stupně vítězů postavily ještě jednou. Cena pro nejstarší účastnici však bývalé české reprezentantce a medailistce z OH v běhu na lyžích těsně unikla.

VÝSLEDKY ZÁVODU