Tento pátek ve 22.15h odstartuje z náměstí Svobody v Třinci MČR v horském maratonu dvojic Adidas – Continental Beskydská sedmička 2014.

K dnešnímu dni je podle startovní listiny ve výkonostní kategorii SPORT (MČR) přihlášeno celkem 440 dvojic tj. 880 jednotlivců. Do kategorie HOBBY se zapsalo 1576 týmů s 3152 jednotlivci, což je o 1000 lidí více než loni.

Akreditace účastníků bude probíhat ve Frenštátě pod Radhoštěm 12:00–20:30, v 19h je pak odveze vlak do Třince. Zde najdete podrobný harmonogram od pátku do neděle.

Vítěz by se měl objevit v cíli na náměstí Míru ve Frenštátě p.R. v sobotu kolem 10.00h.

V neděli ve 4.15h bude ukončeno měření času závodu. Od 9.00h bude pak na náměstí koncert kapely Docuku.

Vyhlášení vítězů je naplánováno na 11.00h.


Favorité kategorie SPORT:

Muži

V kategorii mužských dvojic si dělá zálusk na nejvyšší příčku hned několik týmů. Nutno poznamenat, že letošní ročník nemá jednoznačného favorita na zisk pomyslné zlaté medaile, vyhrát může kdokoliv. Pojďme na ně:

1. Zbyněk Cypra – Tomáš Svoboda

Zbyněk má velké zkušenosti. Letos 2. místo na LH24, loni 2. místo na B7. Tomáš má kromě silnice i velké zkušenosti s terénem, v roce 2012 vyhrál Hostýnskou osmu, loni byl šestý, letos čtvrtý.

2. Najvert Stanislav – Žákovský Petr

Standa se na jaře hledal, ale už se našel :-) Nyní má formu jako hrom. LH24 4.místo, Lysohorský čtyřlístek 3. místo, H8 2. místo, týden na to Slezský maraton 6. místo. Loni B7 5. místo. Petr Žákovský na LH24 výborné 7. místo, 31. místo Slezský maraton, 12. místo na L4.

3. Petr Míl – Filip Šilar

Petr 7. místo na L4, Filip loni vyhrál Hostýnskou osmu.

4. Blabla Pavel – Kříž Zdeněk

Pavel skončil na celkovém 2. místě v Horské výzvě, Krušnohorskou etapu dokonce se svým kolegou vyhrál. L4 dokončil na 17. místě, Slezský maraton 9. místo.

5. Strelka Martin – Krajíček Vojtěch

Nebezpečná dvojice, která vyhrála dva závody HV, v Jeseníkách a na Šumavě.

6. Axmann Karel – Heczko Robert

Karel je na tom hodně dobře, vyhrál nedávnou H8 a před ní i Goralský maraton (70 km) na Slovensku, Jesenický maraton doběhl na 6. místě. Robert je orienťák, český reprezentant.

7. Král Petr – Causidis Marek

Marek vyhrál krušnohorskou etapu na HV a bral 5. místo na LH24.

8. Král Vojtěch – Král Václav

Vojta další český reprezentant v orientačním běhu, juniorský mistr světa (Dubbo 2007). Vašek letos 6. místo na L4, 9 flek na H8 a v zápětí 5. místo na Jesenickém maratonu.




Mix

1. Klára Rampírová – Libor Uher

Jsou velkými favority, o nich se zmiňovat není třeba, oba jsou velmi silní a mají toho hodně za sebou.

2. Petra Pastorová – Roman Moskva

Tato dvojka je v mixu velkou neznámou. Petra je mistryní republiky v maratonu i půlmaratonu na silnici, má zkušenosti s běhy do vrchu, ale ultra trail v horách je hlavně o sebězích v mnohdy náročném terénu. Horský maraton běžela pouze jednou a to Slezský, ve kterém doběhla druhá. Její běžecký partner je především orientační běžec, což je nespornou výhodou. Jaká je však jeho momentální forma, těžko odhadovat. Loni skončil na 3. místě na Monackém cross country maratonu hned za Petrem Vabrouškem.

3. Palko Aleš – Puklová Patrícia

Aleš je výborný běžec, v červnu zaběhl v Německu silniční maraton za 2:38 a na Perunu byl šestý. Patrícia je taky rychlá, umí dobře silnici – loni silniční maraton za 2:54 a letos Boston 3:08, otázkou je do jaké míry je připravena na terén a náročné seběhy.

Ženy

1. Beniačová Linda – Mikulecká Marcela

Slovensko – česká dvojka, Linda vyhrála v lednu LH24 a bude chtít získat double. Zvítězila taky na Malofatranské stovce (MF100). Spolu vyhrály HV Krušnohorskou etapu kat. Half. Marcela si s terénem rozumí, běhá za Iscarex.

2. Odehnalová Lucie – Martikánová Alice

Zkušené závodnice, hlavně Alice. Poté, co se jí narodilo dítě, se opět vrhla na Horské běhy. Slezský maraton doběhla na 9. místě, před tím vyhrála Goral maraton. Lucka letos závodila v horách poměrně hodně – LH24 vzdala, HV Jeseníky 2. místo, Perun Maraton 11. místo, Zugspitz Ultratrail 11.místo, Radegastova výzva 1.místo, L4 4.místo, Slezský maraton 11.místo.

3. Řehová Martina – Krstevová Andrea

Známější z dvojice, Andrea, čím dál častěji koketuje s horskými ultra traily, známe ji především ze silnice a dráhy. Letos překvapivě lehce vyhrála H8, týden na to Slezský maraton 8. místo. Martina loni absolvovala B7 kat. Hobby.

4. Procházková Pavlína – Vildmonová Pavla

Společně vyhrály Krkonošskou etapu HV, navíc Pavlína absolvovala Andorra Ultratrail 170 km. Navíc Pavla Vildmonová je orienťačka, a to je plus, loni na B7 5. místo.

Samozřejmě B7 je dlouhý a náročný závod, stačí malá chyba a papírový favorit se ocitne hluboko v poli poražených.

Hodně zdaru všem a koukejte pod nohy, ať všichni ve zdraví doběhnete na náměstí ve Frenu :-)