Vzpomínáte? Bezejmenný vodič utíká hvězdě závodu a jako první protne cílovou pásku v nevěřícném gestu radosti. Geoffrey Ronoh takhle v červnu vyhrál Mattoni 1/2Maraton Olomouc. A teď po třech měsících přijel do Prahy jako vážený běžec. „Ten závod mi změnil život,“ souhlasně pokyvuje.

Tehdy se utrhnul ze řetězu Wilsonu Kipsangovi, světovému rekordmanovi v maratonu. Ale také svému dobrému příteli a tréninkovému partnerovi. „Nenaštval se na mě. Zůstali jsme přátelé, ne, on je pro mě skoro jako otec,“ říká 31letý Ronoh o jen o osm měsíců starším krajanovi.

Aby ne, vždyť Kispang ho už v Olomouci velmi chválil a upřímně mu úspěch přál. Ale jistě byl překvapený, když ho jeho parťák porazil znovu, před dvěma týdny na půlmaratonu v rakouském Whortensee, kde si opět vylepšil osobní rekord a dostal se pod hodinovou bariéru superkvality na 59:45.

„Největší změna po Olomouci však přišla v sebedůvěře. Uvědomil jsem si, jak rychle mohu běhat a že mám na to vyhrávat také sám. A tím jsem získal další obrovskou motivaci,“ vypráví Ronoh. „Ale taky se o mě začalo okolí víc zajímat. Moji manažeři mají víc práce, moje kariéra se začíná vyvíjet.“

Přesto nepřesídlil do Evropy. Zůstává doma na náhorní plošině v keňském Itemu, kde nadále pilně běhá – právě s Kipsangem. „Tam jsou nejlepší podmínky, tvrdé tratě, žádný sníh. Vůbec nepřemýšlím o tom, že bych se přesunul do Evropy. Stačí mi tady trávit čas mezi závody,“ vrtí hlavou.

Nepřemýšlí ani o specializaci na nějakou trať. „Chci běhat všechno od pětky až po maraton, jak to bude vycházet. Tak mě to baví a vyhovuje,“ uvažuje. Nehledí daleko do budoucnosti, ví, že ho v říjnu čeká další půlmaraton v Nizozemsku. „Nepřemýšlím o olympiádě v Riu. Dělám postupné krůčky. Teď už ale vím, že nic nemožné,“ dodává.

Poprvé si běháním také vydělal lepší obnos peněz. Před Olomoucí závodil v zahraničí pouze jednou, loni v lednu na maratonu v indickém Ahmedabadu doběhl šestý za 2:15:51. Jak sám sebe odměnil za znamenitý výkon? „Jsem rodinný typ. Rád vidím, když jsou lidé okolo mě šťastní. Proto jsem jim nakoupil nějaké dárky a také myslím na jejich budoucnost,“ prozradil skromně chlapík, který má bratra a dvě sestry.

Jak uspěje zítra na 10 km večerní Birell Grand Prix v Praze?