Ta zpráva z Polska tehdy v roce 2006 zasáhla celou zemi, vzpomínáte?Miss World se stala česká kráska Taťána Kuchařová! A tahle dáma z Opočna ve východních Čechách se teď chystá i na běžecký závod, navíc si k tomu vede běžecký web www.mych5km.cz, propojený s facebookem.

Jaká byla hlavní motivace přihlásit se do závodu na 5 km pro ženy v rámci Birell GP Praha?

Především velká výzva. Mám takovou povahu, že ráda překonávám sama sebe a zdolávám vlastní limity. Myslím si, že to nepřeháním, ale jednoduše mě baví zkoušet nové věci. Navíc mám dobrý pocit, když se něco učím a zlepšuji se. Takže hlavní motivace byla vyzkoušet si, zda na to mám.

Jaký výsledek, resp. čas si představujete? A pak pocit v cíli?

O konkrétním čase zatím nechci spekulovat, stále trénuji a nerada bych to měsíc předem zkoušela odhadnout. Možná spíše než výsledný čas je pro mě důležitější ten závod vůbec celý zaběhnout, dokončit. I když samozřejmě si chci udělat radost a zaběhnout nový osobní rekord na 5 km.

Jak probíhá trénink?

Ze začátku to bylo těžké, musela jsem trochu krotit svá očekávání a být hodně trpělivá. Bolela mě kolena, kyčle, svaly. Hlavně jsem se ale naučila, že není důležité, kolik v ten daný den uběhnu, ale zásadní je běhat pravidelně. Jak se ta fyzička postupně staví, je každý výběh o něco lepší. Snažím se tedy běhat co nejčastěji. Často ráno dřív vstanu, nebo běžím z Vinohrad do Vršovic do tělocvičny a zpátky. Sice hodně cestuji, ale beru si boty s sebou a ve volných chvílích si jdu aspoň na chvíli zaběhat. A když tohle není možné, tak si dám alespoň posilování nebo jiné fitness cvičení.

Kde nejraději běháte?

U nás na venkově, je tam krásná příroda voňavý vzduch. V Praze chodím do Gröbovky nebo na náplavku podél Vltavy.

A jaké vybavení se vám líbí?

Mám adidas. Mají Mají nádhernou, perfektně barevnou běžeckou kolekci. Jsou tam samozřejmě i klasické černé prvky, které se doplňují oranžovou, lososovou, to jsou nádherný veselý barvy. Každý chlap se za vámi otočí, když vyběhnete v tomhle. Je to příjemný, když vám to při tréninku sluší. Pro holky to je určitě zásadní věc a část motivace. Jste zpocený, splavený, bez make upu, ale sekne vám to. A to je sexy! Navíc trendy ve sportovní módě se mění a máme k na výběr i krásné funkční oblečení. zásadní věc na běhání jsou a vždy budou boty. Já běhám výhradně v Energy Boost. Jsou úžasný, lehounký a mám je na běhání i v New Yorku.

Běhala jste i dříve, aspoň trochu?

V podstatě ne. Ve škole jsem běhání neměla v lásce, obzvlášť patnáctistovka byla za trest. Bývala jsem vždy lepší na krátké tratě a neměla výdrž. Párkrát jsem si pak šla zaběhat, ale nikdy mi to nevydrželo moc dlouho. Teď je to přesně naopak. Běžím třeba čtyřicet až padesát minut a ještě relativně můžu. Taky si to více užívám a mám z běhání podstatně lepší pocit.

Běháte pro radost, nebo trošku z povinnosti, kvůli postavě, teď tréninku na závod?

Pro mě tohle jde ruku v ruce. Občas se mi opravdu nechce a musím na sebe být přísná a donutit se jít běhat. Vždycky to ale skončí tím, že mám ze sebe radost. Ať už z toho, že jsem se překonala a nakonec vyběhla, nebo z toho, jak příjemné to běhání bylo. Vím, že se budu po doběhnutí takhle dobře cítit a to je asi hlavní důvod, proč se nakonec vždycky přemluvím. Postavu si naštěstí moc přísně hlídat nemusím, mám v tomhle štěstí na geny. Blížící se termín závodu je taky dost silná motivace, ale ne ta nejhlavnější.

S kým a jak běháte? Sama venku, s partou, anebo ve fitku na páse?

Ráda to střídám. Začínala jsem běháním ve fitku, ale to mě moc dlouho nebavilo. V terénu je to mnohem zábavnější. Jednak tím, že člověk musí víc zatínat všechny svaly, ale také tím, že může koukat okolo. Musíte mít uvolněné tělo, pravidelný dech a dostáváte se tak torchu do jiné dimenze a člověk se tak lépe poznává. Raději běhám s někým. Druhý člověk mě více namotivuje a donutí vydat ze sebe mnohem víc. Uběhnu toho pak mnohem více nebo rychleji než sama. Na druhou stranu občas si jdu zaběhat i sama. U toho si člověk krásně vyčistí hlavu. Záleží opravdu vždy na konkrétní situaci. Občas jdeme s přítelem (muzikant Ondřej Brzobohatý, pozn. red.), někdy běhám se sestrou a jindy zase sama.

Baví vás při cestování světem objevovat běžecké terény a zajímavá místa?

Ano, určitě. Proto mě baví běhat venku. Nevydávám se sice nijak daleko, ale i v blízkém okolí je toho pro mě hodně k objevování. Líbí se mi, že někdy nevím, kam přesně mě cesta zavede, ale také se nechci úplně ztratit. Běhání v terénu mě každopádně hodně baví.

Máte nějaký větší cíl, třeba jednou celý maraton?

Maraton nebo dlouhé tratě mě po pravdě moc nelákají. Obdivuji tyhle sportovce a jejich vůli, ale pro mě je sport především o zábavě a radosti z pohybu. Na takové závody už ta příprava musí být mnohem svědomitější a profesionálnější. Z toho se pak podle mě právě ta zábava ztrácí. Takže maraton mě asi běžet jen tak neuvidíte.

Považujete za svůj dosud největší sportovní výkon účast v televizní taneční soutěži Star Dance?

Tohle je pro mě docela těžké říct. Na výkony se ve sportu moc neorientuji a žádný sport jsem nikdy nedělala závodně. Ale vyrůstala jsem hned vedel zimního stadionu a celá naše rodina sportuje. Začínala jsem jako malá s tenisem a šlo mi i lyžování. Oba mě drží dodnes. Říkali mi, že bych byla výborný sportovec, protože mám dobrou svalovou hmotu. Vedle toho jsem vyzkoušela spoustu jiných, například volejbal, šerm, jízdu na koni nebo šnorchlování. Kromě běhání mě baví plavání, s přáteli pak tenis nebo volejbal. Moc mě nenadchlo potápění a golf. Ale i to jsem si ráda zkusila. Nejviditelnější určitě byla má účast ve Star Dance. Tancování v té soutěži mě nadchlo.

Máte kondičního trenéra?

Ano, dlouhodobě spolupracuji s trenérem, který mě dobře zná a umí mi tréninky připravit přesně na míru. Nyní jsem se podle jeho plánu připravila i na závod na 5 km adidas Běh pro ženy. Radí mi i s výživou a vitaminy, trénuji podle jeho instrukcí i v posilovně. Ví, kde jsou moje limity, a dokáže mě skvěle namotivovat. Tuhle spolupráci si nemohu vynachválit.