Red Bull 400 aneb výběh na věž mamuta v Harrachově se blíží. Už tuto sobotu. Vy, kdož se vydáte do Krkonoš na zajímavou akcičku, budete se muset utkat i s domácími pány, totiž skokany. Česká reprezentace ve skocích na lyžích si vyběhne harrachovský můstek K-120 v rámci závodu štafet.

Tihle kluci znají tenhle skokanský můstek jako svoje boty. Zatímco obyčejný smrtelník by při rozjezdu z věže dolů umřel strachy, pro ně je to, jako když se stele postel. Ale co takhle vzít to obráceně odspoda nahoru? Alespoň částečně se pocity vymění.

Čeští reprezentanti Antonín Hájek, Roman Koudelka, Lukáš Hlava a Čestmír Kožíšek to berou jako výzvu. Na každého z nich čeká úkol zvládnout aspoň sto z celkových čtyř set metrů extrémního výběhu od dopadové plochy až úplně nahoru. „Kdybychom to měli vyběhnout každý celé až nahoru, bylo to by to horší. Tu stovku snad nějak dáme,” doufá zdejší rodák Hájek.

Všichni jsou vrcholoví sportovci, od nichž veřejnost žádá vrcholové výkony. Ale jak jsou na tom skokani na lyžích s běháním? Většina z nich běhá pravidelně, ale spíš na pohodu, na údržbu kondice a váhy. “Z delších výběhů se pak mohou nebezpečně měnit svaly na nohou a bolet kolena,” varuje bývalý skokan a reprezentační kouč David Jiroutek.

Na druhou stranu všichni čtyři do svých patnácti let závodili i v severské kombinaci, takže mají nalítané stovky kilometrů na běžkách. „Jenže co si budeme povídat, je to už pár let,” usmívá se Roman Koudelka.

I když česká reprezentace ještě před nějakým rokem nebo dvěma právě s Jiroutkem vice běhala a jezdila na kole (a hrála golf!), nový rakouský trenér Richard Schallert chlapcům předepsal spíš dřinu v posilovně. Zaměřenou na nabývání síly v nohách pro mocný odraz.

„Rozhodně to bude extrém. Už jako kluci jsme kopec nespočetněkrát šlapali. Takže vím dobře, že to nebude jenom tak nějaký výběh,” varuje Koudelka. Hájek ještě dodává, že buben je ve skutečnosti mnohem prudší, než zdola vypadá, a že tak bude pro spoustu závodníků velkým překvapením. Ví to nejlíp, roky bydlel přímo pod ním a koukal na něj z okna.

I kdyby si ho chtěli před startem zkusmo vyběhnout, nejspíš už to do závodu nestihnou. Na velké přípravy není moc času. „Před závodem si zkusím dát Red Bulla, třeba mi dá křídla. Pivo a klobásu raději až po výběhu,” směje se Hájek v reakci na otázku, jestli si přichystal nějakou speciální dietu.

S harrachovským můstkem mají všichni skokani spoustu zkušeností. Ne všechny jsou ovšem dobré. „Můj poslední zážitek byl v z roku 2011, kdy se mi za letu vypnulo vázání na jedné lyži a já jsem skončil v nemocnici s otřesem mozku a poraněným krčním obratlem,” připomíná Koudelka. To v případě běhu nehrozí…

Také vy mate ještě šanci vyzvat české skokany na souboj. Stačí dát dohromady vlastní partu, zaregistrovat se do štafet a pak už jen zatnout zuby! Kdy jindy se naskytne taková příležitost? I ostatní kategorie jednotlivců jsou stále otevřené, i díky velkému zájmu se ale rychle rychle plní.