Po jarním půlmaratonu si do běžeckého deníku zapsal při sobotní Birell Grand Prix desítku. A teď už mu do „RunCzech trojkoruny“ tedy zbývá jen maraton. „Jo, přemýšlím o něm. Chci si ho zaběhnout a určitě v Praze. Ale potřebuju pořádně trénovat,“ říká Emanuele Ridi, známý italský šéfkuchař.

Majitel Ristorante da Emanuel v Dejvicích a tvář primáckých televizních pořadů S Italem v kuchyni a Léto s Italem vystudoval ekonomii a obchod. Po rozjetí kuchařské kariéry začal běhat až letos. Ve čtyřiceti letech. „Vždycky jsem říkal o běžcích, že jsou to blázni. Ale prožíval jsem těžké chvíle a kamarád mě vytáhl proběhnout se do Hvězdy. Mezi stromy jsem si vyčistil hlavu a získal sílu,“ vzpomíná.

Za dva měsíce se pak připravil na Sportisimo 1/2Maraton, který zvládl napoprvé za 2:14 hodiny. Teď desítku běžel v nadšeném poli více než sedmi tisíc běžců za 1:07 hodiny. Ale to jen proto, že pomáhal do cíle dvěma přátelům.

„Já sám bych to pod hodinu stihnul, ale musel jsem se starat i o druhé,“ usmívá se. „Bylo to příjemné, atmosféra opět úžasná.“ Chystal se také na Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem, ale povinnosti ho odvolaly ze startu.

V rámci běžecké horečky se chystá na říjnovou třicítku okolo Lago di Garda v Itálii. A pak tedy maraton, možná už příští rok…

Jako snad každý italský kluk začínal doma na napoleonském ostrově Elba s fotbalem. Stále fandí toskánské Fiorentině, jejíž fialkový dres oblékali i čeští obránci Tomáš Řepka nebo Tomáš Ujfaluši. „A v Česku samozřejmě Spartě,“ dodává vzápětí. Zato jeho osmiletý synek kope v Dukle.

On sám ale hlavně boxuje. „Taky jsem začal až na stará kolena tady v Praze,“ vypráví. Svěřuje se do péče uznávanému trenéru Soukupovi. „V ringu dělám i sparing, ale ostrý zápas jsem nedal. Boxerský trénink je pro mě výbornou kondiční přípravou,“ doplňuje.

A jak dodržuje coby kuchař a běžec správnou výživu? „Jím dost, chutná mi víno,“ přiznává. „Ale delším běháním přes deset kilometrů mě přechází hlad. Obvykle běhám po snídani, kterou si dávám jen lehkou. Jogurt, ovoce, nějaký piškot.“

Do kuchyně za dobrotami vyrazí až potom…