Navzdory nepříznivým předpovědím počasí letka Red Bull Flying Bulls (Stanislav Čejka a Jan Rudzinskij) žhaví motory. V sobotním odpoledni by se měla vznést nad harrachovský Čerťák. A zpestřit tak vypjaté chvíle RB 400, české premiéry drsného výběhu na věž skokanského můstku, mamuta.

„Limitovaný počet 500 míst byl vyčerpán s předstihem, zbývá jen několik málo startovních pozic pro štafety, kde každý člen běží 100 metrů,“ říká Ivan Krákora z produkčního týmu českého Red Bullu, který už má tady za sebou mnoho exkluzívních akcí včetně Crashed Ice nebo Nordixu. Vertikální výběh má už na kontě úspěšné podniky na rakouském leteckém můstku v Kulmu.

Harrachovský nájezd HS120 nepotřeboval zvláštní úpravy. Na buben se poběží po trávě, což bude po posledních deštích jistě výživné víc za sucha. Tedy ideální obutí tretry, nebo aspoň kopačky či trailové boty s hrubým vzorkem. Určitě ne silniční boty, s těmi byste věže možná ani nedosáhli. Nahoře přes hranu a pak po schodech zase využijete rukavice, až se budete prsty sápat, kde se zachytit. Maximální stoupání má 37 stupňů!

„Tenhle závod se nevyhraje dolní rovince, která má 56 metrů,“ říká nejlepší český Xterra triatlonista historie Jan Kubíček. „Nejdůležitější je rozvrhnout síly a pomalu zrychlovat. Pěkně tu pálí svaly od kyseliny mléčné,“ dodává muž, který si už výběh vyzkoušel. Časy se podle něho budou pohybovat od čtyř klidně do dvanácti minut.

Ze známých sportovních tváří tady potkáte ještě kanoistu Martina Fuksu, dvojnásobného medailistu z letošního mistrovství světa v Moskvě, anebo skikrosového šampiona Tomáše Krause. Štafetu na „domácí půdě“ postaví reprezentace skokanů na lyžích ve složení Roman Koudelka, Lukáš Hlava, Čestmír Kožíšek, Antonín Hájek. A všechny přijde povzbudit Eva Samková, zlatá snowboardkrosařka z olympijské Soči.

Nejlépe zaparkujte dole pod vleky, kde leží proslulá skokanská hospoda U krtka. Nahoru do skokanského areálu je to pár minut chůze. Prezentace je do 10.30, v 11 startuje kvalifikace, ve 14 finále „šťastných poražených“, 14.30 finále štafet a 15.15 finále elity. Ale skutečný vrchol mnozí dosáhnou možná až na afterparty v Blue café…

RED BULL 400