Tak tohle tady ještě nebylo. V sobotu měla v Harrachově českou premiéru další vypečená redbullácká akcička. RB 400! A z tváří všech závodníků bylo jasně poznat, že šlo u drtivé většiny opravdu o nejtvrdších čtyři sta metrů v jejich životě. Šplhali na věž mamuta, neboli skokanského můstku K120.

Zatímco v zimě jej letci na lyžích zdolávají odshora dolů za pár vteřin, nyní to bylo přesně naopak – za krutých téměř pět minut. Skoro pět stovek startujících sprintovalo z dojezdové plochy až úplně nahoru. Běžci bojovali s podmáčeným terénem, sklonem místy až 37° a hlavně sami se sebou. Po prvních sto metrech si už museli k pohybu vypomáhat i rukama a spíš než o běh šlo ve většině případů o opičí chůzi.

Navrch měli ti, co obuli tretry, krosové boty s hrubou podrážkou nebo kopačky s gumovými špunty. Dopolední kvalifikační kola sice končila už na vrcholu bubnu, ale i tam mnozí běžci reklamovali vyčerpáním snídaňové menu. Některým pak na nohy pomáhali zdravotníci nebo členové horské služby. Ačkoliv v pátek to v předpovědi počasí vypadalo na Armageddon, v den závodu svítilo sluníčko.

Na startu závodu se objevila řada známých sportovců jako například běžec na lyžích Dušan Kožíšek, rychlobruslařka Kateřina Novotná, skikrosař Tomáš Kraus či mistryně světa v Xteře Helena Erbenová. „Až na příštím skikrosu posvištím dolů, vzpomenu si na posledních sto metrů výběhu, to byla hrůza. Ještě teď se mi třesou nohy,” řekl Tomáš Kraus, než odjel trénovat do Švýcarska.

Závodu přihlížela i zlatá olympijská snowboardistka Eva Samková, která se přitom opírala o berle. „Správně jsem tu neměla být. Kdybych byla zdravá, byla bych ještě ve Stelviu na soustředění,” vysvětlovala. Jen co si uzdravila zlomený kotník, spadla v zatáčce po třech dnech tréninku a už má zase zafixovanou nohu…

Těsně před čtvrtou odpolední odstartovalo finále kategorie mužů se silnou mezinárodní účastí. „Důležité je nepřepálit začátek,” radil ještě před závodem český triatlonista Honza Kubíček, hlavní tvář závodu. Úplně opačně to pojal Slovinec Matjaž Mikloša, který nasadil neskutečné tempo už na startu a vypadal, že kdyby byl můstek o pět kilometrů delší, vůbec by si toho nevšiml. „Závod byl skvělý a profesionálně připravený,” usmíval se nahoře 39letý běžec, který má na kontě šesté místo z mistovství světa skialpinistů.

Na harrachovský souboj s gravitací se nijak zlášť nepřipravoval. Víceméně ani nemusel, protože se pravidelně zúčastňuje závodů ve výběhu vysokých věží s názvem Tower Running. Jeho čas 4.03.13 minut byl nepřekonatelný a soupeři se mu mohli v cíli jen uznale poklonit.

Mezi ženami vyhrála česká reprezentantka v běhu na lyžích a take skialpinistka Karolína Grohová, ještě čtvrtá skončila její kolegyně Sandra Schützová. Grohová předstihla vedoucí Erbenovou, svou předchůdkyni v lyžařském týmu, až v posledních třiceti metrech! “Ty stavy vyčerpání přišly až nahoře,” říkala pak.“Líbilo se mi to moc, byla to parádní show. Nic jsem neočkávala, sedlo mi to. Základ byl nepřepálit tempo, to by dopadlo špatně. Prvních dvě stě metrů jsem se brzdila. Ke konci jsem ale musela ze sebe dostat všechno.”

Dámy běžely v jedné skupině rovnou finale. Na dopadu se ale početné pole už roztřídilo a na věži stoupala jedna za druhou. “Hrabaly jsme rukama, lezly po čtyřech,” potvrdila Grohovoá, která se právě vrátila ze soustředění v Livignu a po zkušce na vysoké škole vyráží do haly s umělým sněhem v německém Oberhofu. RB 400 tedy byla jen ostrým zpestřením náročného programu.

Na prémiích se rozdalo slušných 78 000 korun.

Kompletní výsledky na www.redbull.cz