Na 31. ročník Strojařské desítky, která se uskutečnila v sobotu 13. září, propozice závodu slibovaly krásné, podzimní a romantické počasí. Hodinu před startem běhu sice ještě pršelo, ale brzy přestalo, oteplilo se na 15°C a od 2. poloviny závodu i vysvitalo sluníčko.

Na startu poblíž točny U Majáku na kopci nad Zlínem se na 10. závodě zlínského běžeckého seriálu sešla početná a kvalitní účast 83 běžců včetně 15 žen. Všichni společně vyběhli po 10 hodině na zvlněnou trasu vedoucí po asfaltové cestě lesem k rozcestí U Boudy a dále po opravené cestě směrem k silnici na Salaš k závoře a zpět. To představovalo celkem 10 km s převýšením 115 m.

Od počátku tempo udávala osamocená a po obrátce už s výrazným náskokem bok po boku běžící dvojice Jiří Petr (Diadora) a Svatopluk Janečka (Zlín), za nimiž se dále trousili už osamělí závodníci a malé skupinky. Až v samotném závěru si malý náskok vytvořil a v čase 33:13 o 3 vteřiny zvítězil Jiří Petr (Diadora) před druhým Svatoplukem Janečkou (Zlín).

Třetí se ztrátou 2 minut a 13 vteřin na vítěze doběhl Přemek Žaludek (Cyklogat Malenovice). V kategorii žen byla situace o něco jednoznačnější, zvítězila Jana Žaludková (Seco Tools), která do cíle doběhla za 40:45, minutu a 12 vteřin před druhou Petrou Janyšovou (TJ Jiskra Otrokovice), třetí se umístila Martina Kocháňová (AK Zlín) se ztrátou další minuty a 20 vteřin.

Po doběhu hlavního závodu si na 100, 200 a 400 metrové trati zaběhaly děti, které byly oceněny ihned po proběhnutí cílem. Poté, během zpracování výsledků se zásluhou sponzora – firmy TAŠ STAPPA všichni mohli občerstvit a pojíst v Hospůdce U hřiba a pak už z rukou organizátora Jirky Prokopa mohli první 3 běžci ve 4 mužských a 2 ženských kategoriích převzít věcné a finanční ocenění.

Běžecký seriál pokračoval hned následující den v neděli 14. září 11. závodem, kterým byl Chinmoy 1/2 maraton na rovinatém asfaltovém okruhu dlouhém 2393 m v průmyslové zóně v Příluku u Zlína. Závodu, pořádaného Sri Chinmoy Marathon Teamem, se za oblačného počasí a teploty 15°C zúčastnilo celkem 91 závodníků včetně 18 žen.

V kategorii muži s několikaminutovým náskokem zvítězil Svatopluk Janečka (SKI-Turist Velké Karlovice), když do cíle doběhl v čase 1:14:52. Druhý se s časem 1:19:46 umístil Tomáš Svoboda (Adidas Outdoor team) a třetí se ztrátou 13 vteřin doběhl Radomír Bursa (Tri Life). V ženách byla nejlepší Jana Žaludková (Seco Tools), která vyhrála s časem 1:30:58, druhá za 1:36:17 doběhla Agnikana Šenkýřová (Sri Chinmoy Marathon Team) a třetí s časem 1:37:10 byla Barbora Soukupová (A.C. Sparta Praha).

Po závodě byl v prostorách firmy MADAL BAL, kde byla rovněž prezentace a zázemí závodu, připraven oběd pro účastníky a poté proběhlo vyhlášení 3 nejlepších mužů a žen.

Informace o závodě najdete dále na webových stránkách pořadatele http://cs.srichinmoyraces.org/…maraton_zlin, který rovněž pořádá každou první sobotu v měsíci i méně náročné dvou mílové běhy, při kterých na každého v cíli čeká teplý lívanec.

Seriál pokračuje v neděli 28. září, kdy Titan sport club Zlín pořádá Svatováclavský běh do Kudlova na 3,5 km s převýšením 200 m.

Těšíme se na Vaši účast !!!

Další závody započítávané do seriálu 2014:

  1. Svatováclavský běh do Kudlova (28. září)
  2. Luhačovický běh Kerteamu (Luhačovice, 1. listopadu)
  3. Běh Zlínem (Zlín, 19. října)
  4. Mikulášský běh (Zlín – Příluky, 6. prosince)
  5. Štěpánský běh (Zlín – Příluky, 26. prosince)
  6. Silvestrovský běh (Zlín, 31. prosince)

Další podrobnosti, informace o seriálu, pravidla, propozice jednotlivých závodů, historii najdete na webových stránkách této soutěže na : www.behyzlin.cz

Facebook – www.facebook.com/behyzlin