Ve středu 16. září se sešlo celkem 89 běžců (20 žen + 69 mužů) u budovy společnosti Europlant v Horních Počernicích. Tato firma zabývající se šlechtěním brambor zajistila dnešnímu závodu zázemí i věcné ceny pro 6 nejrychlejších mužů i žen absolutně. 5 kilogramů brambor si odnesl navíc každý řádně přihlášený.

V 17:45 za ideálního počasí bylo odstartováno. Ihned po startu se ujal čela závodu východočeský vytrvalec Miloš Kratochvíl. V tuto chvíli před sebou měli závodníci 7,5 km rozdělených do tří stejných okruhů a situace se mohla samozřejmě vyvíjet různě.

„Vůbec jsem nevěděl, jak bude dnešní závod vypadat. Byl jsem zvědavý, jak poběží Radek Brunner, ale ostatní neznám. Přestože jsem v únavě, rozběhl jsem si svoje tempo a soupeře stačilo už jen hlídat. Trochu mě zaskočily akorát kopečky v druhé polovině okruhu,“ svěřil se vítěz po zaběhnutí času 25:05.

A proč si vybral právě dnešní závod? „Náhodou máme cestu přes Prahu, tak proč neběžet? I když závodů je teď všude až moc, ale hlavně, že to baví. Teď povezu domů brambory.“

Zmíněný Radek Brunner běhající za SK Babice své loňské vítězství neobhájil, z druhého místa mu scházelo 41 vteřin.

V ženách byla konkurence nesrovnatelná s předchozími ročníky. Tentokrát chyběla jasná favoritka Kamila Gregorová a mnoho dalších rychlých atletek a triatlonistek. Prvenství tak uhájila častěji chodkyně než běžkyně Lenka Borovičková v čase 32:46.

Výsledky