V Brně se po úspěšném prvním ročníku uskutečnilo pokračování extrémního běžeckého závodu s epickým názvem Brněnský masakr.

Oproti loňsku pořadatelé ještě vylepšili trať hlavního závodu, který se letos mohl pyšnit 63 kilometry na délku a 2180 metry pozitivního převýšení. Novinkou se stal závod na 30 km, který mohl být výzvou pro krosové závodníky neholdující ultramaratónským tratím, ale i pro nenáročné běžce, kteří si chtěli vyzkoušet závodní atmosféru a užít si krásy brněnského okolí.

Ačkoliv je v názvu závodu město Brno, jeho ulicemi vedla trasa jen první a poslední kilometr, celý zbytek trasy se vlnil v kopcích směrem na Velkou Babu a Adamov, většinou po turistických značkách následující pěšinky, lesní cesty nebo dokonce výlez po skalách a následnou kamenitou hřebenovku na Babím lomě.

Jak závod probíhal?

Dlouhá trasa startovala již v sedm hodin ráno a pod startovní branou se postavila kvalitní konkurence. Nikdo se hned po startu nehnal bezhlavě dopředu, ale přesto bylo tempo vysoké. Vepředu se utvořila skupinka největších favoritů, ve které nechyběl například vítěz Beskydské sedmičky v mixech Aleš Palko, česká stálice dlouhých běhů Daniel Orálek, druhý z Jesenického maratonu Daniel Rubič nebo třetí muž letošní Hostýnské osmy Jiří Petr.

V prudkém stoupání na Babí lom a následné velmi technické kamenité pasáži se ukázala nezkušenost Daniela Orálka s těžkým terénem a vepředu se utrhl Aleš Palko.

„Na těch kamenech jsem skoro nemohl běžet, na ani ne kilometrovém úseku mi dal Aleš tak minutu,“ hodnotil Orálek. Čelo si však následně doběhl a zaútočil na šotolinové cestě v kopci na Nový hrad.

„Dan najednou nasadil tryskový pohon, už já jsem tam běžel kilometr za 4:20 a on ještě o dost rychleji,“ komentoval klíčový okamžik závodu Aleš Palko.

Od té doby už si běžel Daniel Orálek pro vítězství. O druhé místo se však ještě strhl boj, až v druhé třetině trasy byl Aleš Palko doběhnut Jiřím Čípou.

„Jirka mě doběhnul, pak zrychlil v kopci a já na něj dneska neměl, běžel moc dobře. Celou dobu jsem si šel svoje tempo a kdybych se ho snažil držet, tak bych asi nedopadl dobře,“ komentoval Aleš Palko v cíli.

Kdyby však věděl, že se nemusí šetřit, protože je za ním obrovská díra, možná by to zkusil. Až do 50. kilometru se držel na čtvrtém místě Daniel Rubič, ale díky křečím musel zbytek závodu pouze dojít, i tak dokončil na 15. místě.

Čtvrté místo nakonec urval Jiří Petr s přesně půlhodinovou ztrátou na Orálka.

Z žen nejrychleji zvládla trasu Lenka Horáková, celkově na skvělém 29. místě. Druhé Tereze Gecové nadělila více než patnáct minut. Na třetím místě skončila Alena Žákovská.

„Minulý týden jsem běžel stovku, dneska šedesátku a příští víkend v Ostravě maratón,“ bilancoval v cíli vítězný Orálek. „Běželo se mi dobře, jen mi moc nešly ty technické pasáže na Babím lomu. Celý zbytek trasy byl ale naštěstí pěkně běžecký.“

Na třiceti kilometrové trase, kde závodníky čekalo téměř tisíc výškových metrů se hned od začátku odtrhla dvojice Tomáš Maceček a Miloslav Brichta. Už na pátém kilometru v seběhu se mezi nimi udělala mezírka, která se po celý zbytek závodu jen zvětšovala.

Pro vítězství si doběhl Tomáš Maceček, Miloslav Brichta byl ve zmíněné technické pasáži těsně následován Stevem Chalkem, který však ztrácel zejména v sebězích a dokončil na třetím místě. Mezi ženami zvítězila Monika Strašáková.

Pořadatelé si určitě zaslouží pochvalu za skvělou organizaci, výborné značení, kvalitní občerstvovací stanice i profesionální servis po doběhnutí závodu, kdy každý běžec mohl využít bazén a vířivku.

+ Přidat závod do tréninkového deníku

Výsledky 63 km

Muži

  1. Daniel Orálek (AC Moravská Slávia Brno/Adidas) – 5:05:35
  2. Jiří Čípa – 5:10:08
  3. Aleš Palko (VSK UNI Brno) – 5:13:28

Ženy

  1. Lenka Horáková – 6:44:47
  2. Tereza Gecová – 7:01:10
  3. Alena Žákovská (horizont.Kola Novák Blansko) – 7:14:59

Výsledky 30 km

Muži

  1. Tomáš Maceček (Pearl iZUMi Czech) – 2:18:06
  2. Miloslav Brichta (Vifra Brno) – 2:29:05
  3. Steve Chalk (SK Radiosport Bílovice nad Svitavou) – 2:32:55

Ženy

  1. Monika Strašáková (Canicross v Brně/BŽB) – 3:22:23
  2. Martina Láníčková – 3:34:22
  3. Šárka Horáková (Sokol Prštice) – 3:37:38

Celkové výsledky – 63 km

Celkové výsledky – 30 km

Foto 234× – Jan a Lenka Fiedlerovi

Foto 283× – Juraj Kožiak