Černá africká vlna zaplavila i český klenot, už 118. Běchovice – Praha. Muži obsadili celé stupně vítězů, žena jen ten nejvyšší. Zato druhá příčka patří české lyžařce Evě Nývltové-Vrabcové, která v cíli za 33:42 byla o tři sekundy rychlejší než dosavadní rekordmanka trati Keňanka Leah Malotová.

Přitom má za sebou jarní mononukleózu a ještě včerejší domácí šampionát na 10 km trati na kolečkových lyžích v Liberci. „Šetřila jsem se jen malilinko. Nohy mě nebolí, ale přece jen se netočily tak, jak měly,“ říkala. V dresu USK Brno vyrazila vpřed hned na startu s vítěznou Keňankou, první km za 3:09.

Asi na pátém mírně zaostala, třicet čtyřicet metrů, a tak vydržela do cíle. České soupeřky vůbec neřešila. „Běhá se mi dobře, protože mě to strašně baví. Po nemoci jsem se i na kolečkové lyže musela nutit,“ vyprávěla čtvrtá žena olympiády v Soči.

Běhání stále baví i zdejší historickou rekordmanku s 12 tituly Petru Kamínkovou. „Běžela jsem pořád sama. Evinu jsem ani neřešila a jak to vypadá za mnou, to jsem zase nevěděla.“ Třetí skončila další veteránka Ivana Sekyrová. Jejich éra však může pokračovat i nadále, neboť mladé tváře nikde…

Už v polovině trati bylo na špici africké trio. „Já běžel pořád schovaný za někým nebo s někým, žádná jiná taktika,“ říkal obhájce prvenství Petr Vitner. Rozhodlo se v polovině hrdlořezského kopce, kdy šel Vitner před Kocourka a nahoře na Jarově měl dvacet metrů k dobru. „Viděl jsem, jak se kroutí, nemohl jsem to odkládat,“ komentoval útok.

„Pořád cítí ten půlmaraton v Ústí (před dvěma týdny),“ hájil Kocourka jeho kouč Jiří Sequent. Mílař Vitner si tak doběhl pro druhé vítězství v řadě. „Jo, sedí mi to tady nějak. Ale kde jsou čeští vytrvalci, když je před námi tolik černých běžců. Ty časy jsou nic.“ Sám dal 31:20, loni 31:05. „Škoda, že tu nebyl Lukáš Kourek, ten vypadal dobře,“ litoval týmového parťáka.

Titulu si však cení stejně jako toho na 1500 metrů z letošní dráhy nebo výkonu na Odložilově memoriálu. „Už od zimy mě pobolívaly achilovky s tím nic nenaděláš. Poslední měsíce se dávám do pohody, mám 300 kiláků v srpnu a 400 v září ale jen v tempech okolo čtyř a pěti minut. Podařilo se, znovu můžu jít z kotníku, což potřebuju, protože nejsem silový běžec,“ vyprávěl.

MČR:

  1. místo Petr Vitner 31:20
  2. místo Milan Kocourek 31:31
  3. místo Jakub Zemaník 31:47

  1. místo Eva Vrabcová 33:42
  2. místo Petra Kamínková 35:55
  3. místo Ivana Sekyrová 36:23

+ Přidat závod do tréninkového deníku

Celkové výsledky

Výsledky MČR