Jak předcházet zánětu povázky, neboli bolestem a zánětu vazu plantární fascie?

Máte-li doma schod nebo pár pevnějších knih, výraznou úlevu pro plantární fasciitis nabízí nová léčebná metoda.

Co je plantární fasciitis?

Jedná se o bolest paty, která je způsobena podrážděním pojivové tkáně na spodní části chodila. V této části našeho těla je totiž vše propojeno, a tak, jakmile se napne náš lýtkový sval, táhne s sebou také Achillovu šlachu, na niž je přímo napojen také vaz plantární fascie.

Na klenbu je tak při postavení vyvíjen obrovský tlak, jenž může způsobovat drobné trhlinky na tomto vazu, vedoucí často až k přímému zánětu povázky. V momentě, kdy se trhlinka zanítí, nastává bolest v oblasti paty a klenby.

Taková bolest může být dlouhodobější. Nedávná studie dokonce ukázala, že v případě začínajících běžců si může léčba tohoto problému vyžádat často období až několika měsíců.

Jak bolestem předcházet?

Až donedávna bylo prvotním řešením užívání známých tabletek proti bolesti a zánětům – ibuprofen nebo kortizon. Lékaři ale tvrdí, že takovéto léky nejsou řešením, poskytují pouze dočasnou úlevu často neřešící základní problém.

V první řadě je proto doporučován důsledný strečink, nejčastěji formou přitahování prstů směrem k holeni.

Novinkou je pak studie skandinávských vědců, kteří tvrdí, že lze provádět ještě efektivnější cvičení. A přitom je to tak jednoduché. Bosou nohou se postavíte na již zmiňovaný schod, stupínek, pevnější krabici nebo třeba na pár knih, pod prsty dáte měkký ručník a pata musí přesahovat přes okraj schodu. Nevyužitá noha by měla zatím volně viset, mírně ohnuta v koleni.

Poté je třeba s patou pomalu pohybovat, na dvě až tři sekundy se zvednout nahoru (takřka na špičky), tři vteřiny zase klesat dolů. Během studie postupně dobrovolníci zvyšovali zátěž tak, že si na záda nasadili těžký batoh. Cvičení pak prováděli 8–12× každý druhý den.

Vědci pak srovnali výsledky dobrovolníků nového cvičení s těmi, kteří absolvovali běžný strečink zhruba třikrát denně. A byli mile překvapeni. Po třech měsících měření se ukázalo, že novinka v podobě cvičení na schodu zaznamenala u pacientů s bolestivými patami výrazné zlepšení.

Tradiční a důkladné rozcvičování sice úlevu od bolesti také umožnilo, nicméně v mnohem delším časovém horizontu.

Podle Michaela Rathleffa z dánské Aalborg University tak nový cvičební program nabízí rychlejší způsob, jak zmírnit bolest a zároveň dokazuje, že i obyčejná kniha nám může nečekaným způsobem pomoci při léčbě zdravotních nepříjemností.