Musím říci, že mě trochu zaskočila prohlášení pořadatele druhého ročníku Olfincar Hradeckého půlmaratonu, který startuje v neděli ve 12 hodin, Romana Šinkovského o tom, že jeho akce je největší ve východních Čechách. Ale musím konstatovat, že je to fakt.

Například jarní Pardubický půlmaraton letos dokončilo v soutěži jednotlivců 1190 závodníků. K Hradeckému půlmaratonu je nyní přihlášeno přes 1600 sólo běžců a další stovky absolvují závody dvou či čtyřčlenných štafet na půlmaratonské trati či kratší dětské závody. Dva tisíce účastníků je zcela reálné číslo.

Před rokem jsem se akce zúčastnil jako divák, byl jsem se podívat i na trati, a viděl jsem velmi spokojené běžce. Kouzlo Hradeckého půlmaratonu bude nejen v lidech co ho pořádají a povzbuzují na trati závodu, ale i v ní samotné. Start i cíl je v historickém centru Hradce Králové, ale již po prvním kilometru si startující detailně prohlédnou další hradeckou zajímavost, a to při obíhání.

Všesportovního stadiónu pověstná hradecká lízátka – jeho osvětlení. Po zhruba pěti kilometrech se pole běžců dostane na okraj města a čeká ho okruh v hradeckých lesích. Ten byl letos navíc celý vyasfaltován, vloni částečně, takže lze očekávat rychlejší časy.

„Myslím, že městských běhů je hodně a tato trasa je velmi pěkná. Díky ní má Hradecký půlmaraton šanci dostat se do podvědomí závodníků jako závod se skvělou dostupností, výborným zázemím a organizací a přitom tratí z větší části v lese mimo město. Závod se mi velice líbil. Ještě jednou děkuji,“ uvedla vloni po závodě například zkušená vytrvalkyně Jitka Kalná startující v chrudimských barvách.

Roman Šinkovský připouští, že o jeho závod měla zájem konkurence. Ale jeho odpověď případným zájemcům o převzetí závodu je jednoznačná: „Je to moje dítě. Od nuly před dvěma roky si ho piplám, vylepšuji a naučil jsem se při tom spoustu věcí.“ Navíc má další velké plány a v příštím roce uvažuje uspořádat v Hradci Králové maratonský běh.

Na startu budou obhájci prvenství, a tedy i traťoví rekordmani, Jiří Čivrný (1:10:46 hodiny) a Taťána Metelková (1:19:10). Dá se očekávat, že nejlepší čas závodu bude překonán. Poběží vloni překvapivě až druhý Mulugete Serebessa a z české špičky je přihlášena Lukáš Olejniček, Leoš Pelouch či Milan Janata. Trochu tajemný je pořadatel vzhledem k účasti zahraničních běžců, ale faktem je, že startovní čísla 1 – 17 nejsou zatím přidělena …

K dalším zajímavým osobnostem, která si dá celou trať, patří běžec s číslem 1927. Je to rok jeho narození a je jím nejstarší český maratonec, patron závodu, Jiří Sokup z Hradce Králové. Ten na trať vyběhne již v 11 hodin a díky vybavení doprovodu budou moci diváci sledovat jeho polohu na mapě v centru závodu.

Hradecký maraton je letos poprvé i přeborem složek Integrovaného záchranného systému. Záštitu nad tímto závodem převzal ředitel Krajského ředitelství Policie České republiky Královéhradeckého kraje brigádní generál Martin Červíček, který rovněž závod celý sám absolvuje.

„Pan ředitel převzal záštitu proto, že se jedná o jeden z nejprestižnějších závodů v Hradci Králové a chtěl ho podpořit, jít příkladem a ukázat, že policisté jsou i dobrými sportovci. Dále i proto, že půlmaraton je součástí celorepublikové policejní kampaně na podporu darování kostní dřeně. Běhá již tři roky s vidinou, že se jednou zúčastní takového závodu. Čas pro něho není tak důležitý, jako to, že chce hlavně doběhnout,“ uvedla jeho mluvčí Iva Kormošová.