Podzim nabírá na síle a s ním nevyhnutelně přichází i sychravé dny, kdy je někdy problém překonat se a vyběhnout ven do deště či bláta. Podzim je přesně tím obdobím, kdy mnoho běžců ocení jakoukoliv motivaci a inspiraci k dalšímu tréninku.

Proto vám nabízíme jedenáct tipů na běžeckou literaturu – tituly známé i méně známé, příběhy z trailů i silnice, ze zahraničí i domácí běžecké scény.

1. Kilian Jornet – Run or Die

Kilian Jornet se během posledních několika let stal jedním z nejinspirativ­nějších vytrvalostních sportovců na světě. Mnoho z vás jistě zaregistrovalo jeho videa, filmy nebo knihy. Run Or Die je jeho první kniha, která vypráví o jeho sportovních začátcích a následných prvních úspěších na velkých závodech. V češtině kniha nedávno vyšla s názvem Běhej nebo zemři.


2. Bernd Heinrich – Why we run: A natural history

V ČR méně známá kniha skvělého běžce a profesora biologie Bernda Heinricha, který vypráví jeho životní příběh, jenž byl ovlivněn jak během, tak studiem biologie. Heinrich precizním způsobem popisuje přednosti nejrůznějších zvířat, která jsou v pohybu o tolik efektivnější než člověk. K běhu přistupuje jako k nejpřirozenější lidské aktivitě.


3. Daniel Orálek – Můj dlouhý běh

Dan Orálek je bezesporu nejznámějším českým ultraběžcem. Své zážitky s během se letos rozhodl sdílet se čtenáři prostřednictvím knihy Můj dlouhý běh, kterou sepsal s pomocí Luboše Brabce. Kniha se zatím těší velké popularitě, k dostání je na webu a v některých běžeckých speciálkách.


4. Haruki Marukami – What I Talk About When I Talk About Running

Ne každý fanoušek knih Haruki Marukamiho ví, že Haruki mnoho let běhá téměř každý den. Ve své knize osobitým způsobem popisuje svůj vztah k vytrvalostní­mu běhu.


5. The Terrible and Wonderful Reasons Why I Run Long Distances

Pokud nehledáte běžeckou knihu v podobě autobiografie, příběhu ani běžeckých rad, pouze chcete běžecké odlehčení na podzimní večery, tato kniha vás určitě nezklame. Plná komiksů a vtipů nejen o běhu a jídle.


6. Scott Jurek – Jez a běhej

Scott Jurek je jedním z historicky nejúspěšnějších ultramaratonců, který dokázal vyhrát prakticky všechny známé ultra na světě. V posledních letech Jurek již nezávodí s nejlepšími, za to se naplno věnuje propagaci zdravé výživy. Jeho kniha je zajímavou kombinací běžeckých příběhů a tipů i receptů na nejrůznější jídla vhodná pro běžce.


7. Vlastík Zwiefelhofer – Legenda českého běhu (Jiří Šoptenko)

Málokterý běžec byl takovým univerzálem, jako Vlastík Zwiefelhofer, který dokázal například 9× vyhrát Velkou Kunratickou či 4× zvítězit na Běchovicích. Kniha, kterou formou rozhovoru sepsal J. Šoptenko, je doplněna 2 kompletními tréninkovými deníky z let 1975 a 1979.


8. Runner’s World – Running On Air (Budd Coates)

Kniha, kterou vydal nejznámější běžecký server Runner’s World, představuje tréninkovou alternativu založenou na správném dýchání. To dle trénera a maratonce Budda Coatese (2:13 maraton) může přispět nejen k zlepšení výkonu, ale i k prevenci zranění. Kniha obsahuje také množství ilustrací týkajících se strečinku či cross-trainingu.


9. Timothy Noakes – The Lore of Running

Těžko bych mohl v tomto seznamu vynechat běžeckou tréninkovou klasiku, kterou někteří rozporují, někteří slepě následují. Noakes na necelých 1000 stranách běžeckého know-how popisuje detailně běh od fyziologie, přes trénink, zranění až po závod.


10. Hal Korner – Field Guide to Ultrarunning: Training for an Ultramarathon

Detailní průvodce pro běžce, kteří by chtěli zkusit delší trailové trasy, ale stále k tomu nenašly odvahu. Koerner, sám výborný americký trailový běžec, čtenářům nabízí kombinaci jeho vlastních zkušeností s praktickými tipy od vybavení, trénink až po závodní přípravu.


11. Kilian Jornet – The Invisible Border

Jak jsem začal, tak i skončím. Fanoušci trail runningu určitě netrpělivě čekají na další knihu Kiliana Jorneta, která jde ještě více do detailu jeho horských dobrodružství. Zatím bohužel vyšla pouze ve španělštině a francouzštině, aktuálně se čeká na anglické vydání.