Už čtyřiadvacethodin před startem padnul rekord. Silniční klasika Hronov – Náchod ve svém 57. ročníku zcela jistě překoná maximální počet účastníků. Loňských 590 se už přihlásilo…

Jak by ne, předpověď hlásá pěkné počasí – pro běžce ideálních 10 stupňů a fryšné slunečno. „A to lidi láká,“ přitakává ředitel závodu Jaroslav Rufer. Silnice mezi dvěma východočeskými městy, přesně 8,875 km, je vyspravená, žádné překopy. Ještě v pátek odpoledne pořadatelé odstraňovali lešení u kostela svatého Vavřince pod radnicí v Náchodě, kde fanoušci ženou běžce do cílové brány.

Letos poprvé fungovala možnost hlásit se předem elektronicky (čísla k vyzvednutí dnes do večera ve sportovní hale Rubena), což by mělo zmenšit tradiční tlačenice sobotního dopoledne na radnici.

Start je v 10.30 ve Hronově před Jiráskovým divadlem a tam je třeba se také nechat odvézt. Pořadatelé zajišťují autobusy, nazpátek přivezou svlečené oblečení. Parkovat se dá v okolních ulicích nedaleko náměstí, vlakové i autobusové nádraží leží pár set metrů odtud. Jako odměnu rodinného výletu se nabízí odpolední výlet do sousední polské Kudowy-Zdrój, kde si můžete vylovit (a pak hned sníst… až vám ho upraví) pstruha.

Už 21, resp. 19 let trvající traťové rekordy Jana Pešavy (25:07) a Moniky Deverové (29:55) jsou na spadnutí. Loni chybělo lyžařce Evě Nývltové-Vrabcové 11 vteřin a letos má formu zcela jistě ještě lepší. Záleží, jak se na projeví aklimatizace po soustředění na ledovci Dachsteinu. Navíc se objeví osm Keňanů, čtyři muži a čtyři ženy ze dvou na sobě nezávislých, tudíž konkurencí jiskřících týmů, polského a maďarského.

K českým favoritům bude patřit i Lucie Maršánová, vítězka Brněnské desítky minulou sobotu, mezi muži brněnský Robert Míč a domácí Kamil Krunka. Další jistě přibydou, protože na cenách je slušných 35 000 Kč.

Každopádně všechny borce přivítají v cíli hosté, mistr světa v maratonu na horském kole Jaroslav Kulhavý a veselý reklamní tvůrce Jakub Kohák. Závod je posledním dílem desátého ročníku seriálu Mizuno Running Cupu.

Neustále tak obohacuje kroniku, podniku, vzniklého jako ohlas na proslulé Běchovice. Zdejší atletický náčelník Bohumil Kratěna pracoval na přípravách čtyři roky, aby se v roce 1928 vydalo na trať mezi oběma městy prvních dvacet nadšenců. A teď? Možná sedm stovek… Budete mezi nimi?