Tento víkend nám na Moravě nabízí pouze dvě akce. Tou první je Běh rodným krajem Emila Zátopka, tou druhou Běh Moravským krasem.

Běh rodným krajem Emila Zátopka se koná pravidelně nejbližší sobotu k jeho datu narození, což bylo 19. 9. 1922. Ve stejný den se mimochodem také narodila i jeho manželka Dana Zátopková. Trasa závodu je dlouhá 22,3 km a vede z Kopřivnice přes Štramberk, Ženklavu, Veřovice a náročné horské sedlo nad pramenem Jičínky do Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Z maďarského Benedek teamu přislíbil účast Erkolo Ashenafi, naturalizovaný Etiopan, Tamás Tóth, který byl vloni třetí a Gergely Rezessy, který je mistrem Maďarska v maratonu (2:15:23 hod.) . Ve výpravě by měla být i Judita Nagyová, držitelka maďarského rekordu v maratonu (2:28:50 hod.)

Z partnerského polského města Myszkow přijedou běžci dva, z německého Zwoenitzu čtyři a z francouzského Trappesu dokonce šest běžců. Mezi přihlášenými jsou i dva Angličané.

Tento závod je zařazen do Českého běžeckého poháru a letos poprvé i do Moravskoslezského poháru. Časový limit, který je 2 hodiny 45 minut, zvládl i vloni ve svých 82 letech nejstarší veterán František Zikeš. A to je výzva pro vás, začínající běžce, kteří si chtějí zkusit něco těžšího.

Pro ty, kteří si na tak dlouhý závod netroufají, připravili pořadatelé v Kopřivnici doprovodný program. V parku Edvarda Beneše odstartuje v 9,00 hod. Lidový běh. Každý účastník závodu obdrží odměnu. Speciální cena je připravena pro nejpočetnější školní tým. Od 9,25 hod. pak bude odstartován 2. ročník Běhu dětí Kopřivnicí. Poběží se v sedmi kategoriích. 160 dětí v cíli obdrží tričko, z nichž ty nejlepší medaile a věcné ceny.

Moderátorem závodu bude známý propagátor vytrvalostního běhu Ivo Domanský.

PROPOZICE

Obec Sloup je severní vstupní branou do chráněné krajinné oblasti Moravský kras a významným poutním místem. Zdejší tělovýchovná jednota tady pořádá už 47. ročník Běhu Moravským Krasem.

Délka hlavního závodu mužů i žen je 12,2 km. První a poslední kilometr povede po asfaltové silnici, zbytek pak zvlněným terénem včetně výběhu schodů z dolního můstku na horní můstek Macochy. Prezentace a start proběhnou na hřišti ZŠ Sloup. Závod bude odstartován v 15:00 hodin.

Rekord tratě muži: 00:40:31 (2009, Filip Ospalý)

Rekord tratě ženy: 00:48:01 (2000, Ivana Martincová)

Loňský vítěz muži : 00:43:49 (2010, Jan Kohút)

Loňský vítěz ženy : 00:51:59 (2010, Ivana Martincová)

PROPOZICE