Celkovým Běhu rodným krajem Emila Zátopka se stal Etiopan Erkolo Ashenafi v čase 1:15:24. Druhým v cíli byl jeho kolega z maďarského Benedek teamu Tamás Tóth. Za ním doběhl Jakub Bajza z AK Asics Kroměříž.

V ženách se nejvíce prosadila veteránka Judit Nagy Föltingová z Maďarska 1:30:12, druhá byla Francouzska Sylvie Quittot a třetí pak Michaela Mannová z TJ Dvůr Králové nad Labem.

Výstřelem z pistole odstartovala v Kopřivnici Dana Zátopková devátý ročník tohoto populárního závodu. Na poměrně těžkou trať dlouhou 22,3 km se vydal téměř rekordní počet 204 závodníků (r. 2005 – 205).

Závod se na špici vyvíjel podle předpokladů. Na desátém kilometru, před stoupáním na jižní sedlo Velkého Javorníku, běžela na špici dvojice Ashenafi, Tóth. Osmdesát metrů za nimi Jakub Bajza s Danielem Orálkem a se stejným odstupem pak francouzští borci Filipe Ferreira s Eliasem Coutem. Na sedmém místě běžel David Gerich z AK Asics Kroměříž.

Prakticky až do cíle si všichni udrželi své pozice až na Gerycha, který se postupně propracoval až na čtvrté místo v celkovém pořadí.

Výborně se s tratí vypořádali také Janko Križák z Grafobal Skalica a Václav Bitala z Lašského běžeckého klubu. Za zmínku také stojí výkon Tadeusze Jaska, bývalého polského reprezentanta v cyklistice, který v šedesáti letech zdolal trať za 1:31:09.

Ženám kralovala šestačtyřicetiletá Maďarka Judit Nagy Föltingová, která se ještě před stoupáním na sedlo držela blízko početné skupiny, jejíž tempo diktovali Libor Bednarz, Ján Kucharík a Josef Poduška. I když se pole závodníků záhy roztrhalo, maďarská závodnice dokázala do rožnovského skanzenu doběhnout na prvním místě.

Druhou v cíli vítali diváci Sylvii Quittot z Francie. O tři vteřiny za ní si doběhla pro bronz Češka Michaela Mannová.

Výborný výkon podaly také Jana Klimešová z USK Praha a Jiřina Kociánová z AHA Vyškov.

Závod taky absolvoval 83 letý František Zikeš ze Slezanu Frýdek – Místek. Po vyhlášení vítězů nám naznačil, že by to mohla být jeho poslední účast v tomto běžeckém podniku.

VÝSLEDKY

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE ROBERTA ŠÁDKA