3D8T

Poslední běh celého seriálu před chvílí skončil. Venku na chodnících ledovka a opět další klouzavý běh. Nebyl z těch nejlepších, vybíhala jsem dost unavená, ale po třetím kilometru se nohy rozutíkaly tak, jak to mám ráda a jak led dovolil a kdyby na mne doma nečekaly povinnosti, běžela bych dál.

První kilometr byl skvělý, celý druhý mě bolely holeně a teď už vím naprosto jistě, že mi to dělají více utažené tkaničky, nebo pevnější gumička ponožky. Běžela jsem tak nějak strojově, poslouchala hudbu, koukala na blyštivé hvězdičky námrazy na chodníku pod nohama. Najednou vedle mne zpoza plotu bafnul pes, moje nohy se poroučely stranou a nechybělo málo a hodila jsem stejného Čulibrka, jako Olda Kaiser ve scénce Těžký týden referenta. Do tréninkového deníku přibyly poslední 4,6 km v mém běžném čase a mně nezbývá, než se rozloučit.

Strávila jsem s Bezva Během půl roku. Nejprve mne v červenci 2014 vytáhl z gauče a následně dovedl k metě 10 kilometrů. Moje řada běžecký přátel se opět rozrostla a je to skvělá, zdravá rodina. Začínala jsem na den přesně před půl rokem s cílem uběhnout 5km, pak 10 km a cílem pro letošní rok je zdolat půlmaraton. Je to výzva. Velká výzva, ale o tom to všechno vlastně je.

Ať vám to všem skvěle běhá a děkuju za přízeň, podporu a vaší společnosti v mém běžeckém životě.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

2D8T

Z časových důvodů musím prohodit poslední trénink s předposledním. Čeká mě finálních 10 km. Mám čas, je víkend, děti nejsou doma a tak mne vůbec, ale vůbec nic netlačí. Hned po pár krocích je mi jasné, že dneska to tedy zadarmo nebude. Chodníky jsou samá zmrzlá plotna a běžecké boty se po nich smekají jako po zrcadle.

Doufám, že v lese mě čeká příjemnější terén, ale opak je pravdou. Všechny cesty jsou pokryté vrstvou ledu, snažím se běžet po krajích, kde je listí a trochu jistější krok. Dva kilometry se smekám do mírného svahu. Dvakrát musím přejít do chůze, protože běžet se prostě nedá. Celou cestu se pohybuju, jako když mám kalhoty spuštěné u kolen. Na půl žerdi, jak říkám.

Občas se nahlas směju sama sobě, jaké bruslařské figury při běhu stíhám. Potkávám sympaťáka běžce a těší mě, že nahlas říká Ahoooooj! Trénink se mi nesmírně líbí. V lese je liduprázdno, tělo pracuje jako hodinky, nic nebolí, skvěle se dýchá. Přesně to potřebuju.

V nohách skončilo 10,6 km s vedlejším, super relaxačním účinkem. Jsem závislák…

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

1D8T

Dnešní tréninkový den je od samého začátku výjimečný. Už tím, že je Silvestr. Dopoledne trávím v práci. Překvapivě chodí hodně zákazníků a tak moc času na nějaké bilancování končícího roku nemáme. V poledne zavíráme a přede mnou je zbytek dne a silvestrovský večer o doma o samotě. Prvně v životě!

Ven vybíhám až za tmy a tak nějak mne napadá, pojmout běh netradičně. Je poslední den v roce, chce se mi letět a posledních 5km na čas jsem běžela v Praze v říjnu na Ladronce za 32:02 minut. Co zkusit nějaké to tempíčko? Třeba jsem se zlepšila? Metelím si to po zmrzlém chodníku jako nikdy.

Téměř nevím, že běžím, ani nemám strach, že si na ledu a sněhu namelu. A pak, prvně za celou dobu všech běhů, zkracuju trénink. Cíleně. Mám naběháno 447,5 km a s poslední minutou tohoto roku tam chci vidět číslo 450. Po třetím kilometru to balím a běžím domů, za dekou a hrnečkem svařeného vína.

Čeká mne příjemný výsledek. V čase 16:36 zdoláno 3,18 km, což je tempo 5,13 min/km a jestli dobře počítám, dala bych 5km pod vytoužených 30 minut. Před půl rokem jsem prvních pět kilometrů uběhla za nějakých 42 minut. Bože, byl to tenkrát ještě vůbec běh? :-)

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

4D7T

Pondělí. Já nevím, jak vy, ale já mám vždy o Vánoce děsný bordel v těch dnech. Dva dny doma, tři dny v práci a naopak. Čert aby se v tom vyznal. Jsem první den po svátcích v práci. Od rána padá sníh. Odpoledne se vracím domů. Jsem unavená, zívám a otevírám u toho pusu jak hladové vraní mládě.

Koukám z okna, jak se smráká a mé rozhodnutí jít běhat je tak 50:50. Volím odpočinek a tak se jdu zničit ven. Vycházím na ulici, zima se mi provrtává mikinou až k tělu a já si užívám ten první studený, dlouhý nádech. Dneska by to šlo. Jenže ouvej. Posolený zmrzlý sníh se smeká a já málem házím záda hned před domem. „Takže hezky opatrně, Heli!“ Jenže to znamená být celou dobu běhu ve střehu a mít všechny svaly neustále v pohotovosti.

Po dvou kilometrech takového běhu toho mám plný brejle a bolí mě lýtka. Co odraz nohy, to skluz zpět či stranou. „ Dám pětku a peču na to!“ říkám si. Můj styl běhu připomíná Mr. Beana, když v jedné epizodě obíhá v plavkách plavecký bazén. Naštěstí se trasa stáčí mimo udržované cesty a moje nohy získávají na jistotě a tělo může začínat relaxovat. Zbytek si užívám na pohodu se skvělým setem v uších a domů se skutečně vracím odpočatá.

Nakonec to byl super trénink s výsledkem 9,9km a navrch první životní běh ve sněhu.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

2D+3D7T

Po dvou dnech pauzy, brzy odpoledne vyrážím za dalším tréninkem. Od minulého běhu se z fajnových čtyř stupňů nad nulou jako mávnutím proutku stalo celkem výživných mínus osm. Jsem rozhodnutá to dát, je to výzva a hlavně zjistím, co se děje s tou mojí alergií na chlad. Zatím nejnižší teplotu při běhu jsem zvládla kolem nuly.

Protože ke štiplavému mrazu navíc solidně fouká ledový vítr, poskakuju po silnici směrem ke vchodu do lesa, kde doufám v lepší podmínky. Než se dostávám k lesu, mám zmrzlé prsty u rukou i v rukavicích a z očí mi tečou od větru slzy. V lese je o poznání lépe. Metelím si to mezi stromy a hned po chvíli musím přibrzdit.

Z rozbředlého bahna minulých dnů se stalo zákeřné, listím zafoukané, zmrzlé oraniště a místo běhu dobré dva kilometry opatrně cupitám, jako po minovém poli, abych domů doběhla se zdravými kotníky. Zhruba v půli cesty se dostávám z lesa na volné pole a tady mě severák po chvíli obrací a žene zpět domů.

Před dveře našeho domu se vracím s kontem 7,8km a hlavně šťastná, protože jsem zřejmě vyhrála boj s chladovou alergií.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

1D7T

První svátek vánoční a už si to zase pleskám městem a lesem. Venku jsou čtyři stupně a již několik dní trvající vítr. Běh začínám po pár minutách chůze a rozehřátí v lese a trávím v něm pět kilometrů tréninku. Dnes se mi běží naprosto luxusně. V lese je klid a pohled na žlutý koberec ze spadaného listí pod mýma nohama je báječný.

Cestou se mě pokouší zardousit čivava, kterou jsem předtím málem zašlápla. „Nemá se mi to motat pod nohy! Safra!“ O paničku se pokouší mrákoty a tak radši rychle mizím pryč. Výjimečně při dnešním běhu nepotkávám žádného běžce. Zato lidí na procházkách je tu jako much. Každou chvíli někoho míjím. Při návratu domů od vedlejší vsi do našeho města ještě pár kilometry olíznu několik ulic v naší čtvrti a hurá domů.

Mám za sebou jeden z nejpříjemnějších běhů s výsledkem zabahněných 8,8 km.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

Tak co? Taky už jste natáhli teplé čepice na běh, nebo své tělo k televizi? Že nám ale přituhlo!

4D6T

Štědrý den. Děti se od rána v intervalu několika minut ptají, kolik je hodin a kdy už bude večeře. „ Až na obloze vyjde první hvězda!“ odpovídám. Dělám poslední úpravy výzdoby v bytě a pošilhávám po hodinách, jak to dnes co nejlépe zorganizovat. Vytahuju z lednice maso na řízky, že je obalím. Nakonec, chytrá horákyně, je hned i smažím. No a co! Tak se holt k večeři ohřejí.

Je půl druhé, oblékám se a mizím ven. Protože je den a tudíž světlo, užívám si po dlouhé době lesa. Je mokro a během chvíle mám zasekané boty i kalhoty jak vedoucí betonárky. Nepříjemně to podkluzuje a místy se mi pod nohy motají klacky a šišky, takže různě klopýtám. Prvně běžím s hodinkami s GPS a je to fajn. Mrknu a hned vidím, jak si vede moje tepovka, rychlost i kilometry. Běží se mi příjemně a raduju se z toho, že se mi i na Štědrý den podařilo jít běhat.

Uběhnuto pohodových 5,5 km a v břiše místo na salát s řízkem.

Lidi! Taky jste tak v kalupu jako já? Ale už si jdu dát pauzu. Mějte krásné a bezva běžecké Vánoce!

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

2D + 3D6T

Den před Štědrým dnem. Děcka blázní s dárky, všude se povalují tretky, kousky balicího papíru, mihotají svíčky. Z televize blikají vánoční pohádky. Chystám se na salát a pak na uklidněnou ven na běh.

Najednou si uvědomuju, v jakém spěchu se nacházím a rozhoduju se opačně. Právě teď, v tom největším blázinci, potřebuješ Helčo ven! Pozhasínám svíčky – znám své děti a jejich výborné nápady, hodím na sebe věci a upaluju do ulic. Běžím na mne nezvykle brzy, v půl páté odpoledne. A je to znát. Na mne je venku moc lidí, aut a vyhýbání se.

Moc věcí co mne rozptylují a rozhazují z rytmu a pohody. Navíc běh absolvuju opět s měřením tepovky, takže běžím opravdu hodně pomalu, a když tímto tempem sotva předběhnu chodce, není mi to příjemné. Si musí myslet, že za prvním rohem umřu.

Dobíhám domů v pohodě, běžela bych dál, ale nechci opět tahat z trouby spálený chleba. Trénink ve výsledku 6,9km. Další běh rozhodně půjdu opět později, potřebuju zkrátka na běhání víc samoty.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

1D6T

Poslední adventní neděle a tři dny do Štědrého dne. Jsem strašně ospalá a dneska to na pohodu nevidím. Venku je silný vítr a teplo. Rozebíhám se na obvyklém místě a celkem to jde. Ovšem po půl kilometru mi tvrdnou obě lýtka a nejdou za boha uvolnit. Zpomaluju. Nic, pořád jako kámen. Zastavuju a protahuju obě nohy. Povoluju tkaničky, ačkoli už takhle nemám kam, jsou uvázané tip top až na samý koneček.

Pravá noha si dává říct a povoluje, levá trucuje pořád a běh mi znepříjemňuje křečí dál. Na třetím kilometru už je bolest snesitelná a pak se ztrácí úplně. Nicméně běh je utrpení, bolí mě břicho, šíleně mi teče z nosu, takže ačkoli už krásně při běhu dýchám jen nosem, tak teď to prostě nejde, protože bych byla jak rozprašovač na kytky.

Celkem utrápených 5,2 km a rozmrzelost. Příště snad lépe.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

0D6T

Tento trénink si tak trochu dovoluji nazvat nulovým dnem šestého týdne. Měla jsem běžet, ve finále však bylo všechno jinak. Ráno o půl desáté přebírám v Kladně Báječný kolík, se kterým naše FB běžecká skupina obíhá republiku. Až do poslední chvíle doufám, že poběžím, nakonec z časových důvodů kolík přebírám na kole a vezu další účastnici republikové štafety. Počasí se na nás domluvilo a přichystalo silný, studený vítr s mrholením.

Celou cestu k předávce jedu proti větru a na zádech mám elegantní čárku od bláta. Vybavila se mi scéna z Obecné školy, kdy tatínek vchází do dveří se slovy: „Kde jsou moje blatníky?“ V lese se jede o poznání lépe než přes město, nefouká tu tolik vítr, ale zase mám strach, že mi na hlavě přistane kus větve.

Ujela jsem celkem 16 km a jsem ráda, že jsem kolečko oprášila. Koho by napadlo, že ještě v prosinci budu jezdit na kole.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

4D5T

Taky relaxujete ve vaně? Nebo spíš deka a čaj?

Dnešní výběh…Eh! Několikrát zvažovaný. Půjdu – nepůjdu!! Jsem po dlouhé šichtě v práci, což znamená, že odcházím ráno v půl sedmé a vracím se o půl šesté večer. A doma děti čekají. Chtějí se mazlit, jíst, podepsat úkoly a říct mi úplně všechno na světě. Dávám péct chléb, vidím, že děti jsou v pohodě a tak měním pracovní oblečení za běžecké. Mám hodinu na běh a upečení chleba.

“Tak dobře, dám jenom rychlou pětku a honem domů!“ Venku to fouká, věnuju pár minut zahřátí a chystám se rozeběhnout. V tom mi zvoní mobil.

„Jo jasně, vůbec mi nevadí, že matraci dceři do postele doručíte až v půli ledna!“ Konečně běžím. Děsně mi padají sluchátka z uší! Nesnáším špunty do uší! Musím napsat Ježíškovi o nová sluchátka! Dalších pár desítek metrů. „ No to snad ne, rozvázaná tkanička!“ Hezky pěkně, nejdřív telefonát, sluchátka, pak tkanička… uvážu narychlo mašličku a běžím dál. Odkroužím si 5 kilometrů a vybíhám ven ze svého okruhu.

Na odbočce ze silnice do lesa jsem najednou bez čepice. Zákeřná šípková větvička mi drze ukradla čapku a tak ji musím vyprostit ze všech těch trnů, navléct na hlavu a běžet dál. Ani ne po 100 metrech opět rozvázaná tkanička. Vrrrr! Už mě to fakt nebaví. V životě jsem neabsolvovala tak zpřetrhaný trénink. Zbytek dobíhám na pohodu. Jako obvykle mi to nejlíp běží po cca třetím kilometru běhu.

Celkem za trénink 8,7km a doma jeden spálený chléb. Prostě to nešlo přestat běžet :-)

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

2D+3D5T

Trávím příjemné nedělní odpoledne s dětmi. Byt je načichlý vánočními františky, a na adventním věnci svítí tři svíčky. S padající tmou se vydávám na běžecké dobrodružství, které mi každý další trénink chystá. Natěšená vybíhám do tmy. Ale ouvej. Hned po pár metrech mě bere bolest do celých nohou a k tomu mě píchá v pravém koleni.

Nepříjemný pocit se mě drží skoro tři kilometry. Pak nohy povolují, mně se prohlubuje dech a prodlužuje krok do příjemné frekvence. Konečně zase běžím tak, že o tom nevím. A to jsou ty nejlepší okamžiky. Běžet tak, že se volně dýchá, nohy jedou automaticky a je fůra času. Běh, kdy cítíte, že dneska byste to dali jako Forrest.

Občasné píchání v pravém koleni při došlapu se mě drží celý běh. Není to vůbec příjemné. Jako předchozí tréninky, i dnes se snažím dbát na držení těla a těžiště. Má to něco do sebe.

Celkem 7,7 km tréninku, který chvíli bolel a nakonec bych si ho dala ještě jednou.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

1D5T

„Nóó pěkný! Dneska by dost dobře lítal drak“, pomyslím si, když otevírám vchodové dveře bytovky a mám co dělat, abych tlak větru překonala. Meluzína hvízdá od rána v našich střešních oknech a vzbuzuje tak pocit, že bydlíme někde na hřebenech hor. Venku je celý den nepřirozené teplo, které se drží nad 10 stupni celsia. Na třetí adventní víkend nechutně moc. První kilometr mi to nejde.

Tak nějak klopýtám a běžím, jak kdybych měla naloženo v Pampersce. Pak se hlava i nohy srovnávají, běh se stává volnějším a příjemným. Cítím na sobě následky včerejšího vánočního večírku. Ještě, že je jen jednou do roka. Obávám se, že včera byla hladina alkoholu v mém těle tak vysoká, že hodit na mně o půlnoci sirku, zahořím, jak Hus pro víru. Už na ty noční tahy nějak nemám :-)

Dnes ve výsledku 5,6 km tempem želva po mrtvici. Zítra tam mrsknu něco lepšího! Teď jdu hodit vanu.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

4D4T

Tak co, ještě běháte, nebo už si válíte bůčky?

Sobota. Dneska se na to těším jak Hurvínek na nové dřeváky! Venku dostávám řádnou šlehu přes nos. Vůně kladenské inverze má skutečně daleko do Chanel No. 5! Rozbíhám se a je mi fajn. V dnešním tréninku si hraju s technikou běhu, sleduju co se děje, když posouvám těžiště a snažím se prodloužit krok směrem dozadu. Cítím, že se takhle dá ušetřit spousta energie a tak na tom v budoucnu rozhodně budu dál pracovat.

Po dvou kilometrech mě můj okruh přestává bavit a tak ho v jednom cípu opouštím a běžím za nosem, kam mě nohy vedou. Zastavuje mě až konec silnice, která dál pokračuje lesní cestou do černého lesa. „Tak zase takovej Nebojsa fakt nejsem!!“ Otáčím se pod poslední lampou a běžím zpátky, cestou párkrát zakličkuju v místní čtvrti, ve finále si střihnu ještě dva kilometrové okruhy, kterými jsem dnes začala a běžím spokojeně domů. Výsledek dnešního tréninku činí 7,5 kilometru lehce smogového běhu. Večer usínám s tím, že mírně cítím kyčle a že teplá zima má rozhodně něco do sebe :-)

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

2D + 3D4T

„Hmmmm, dneska by to šlo!“ pomyslím si, když nasaju nosem studený vzduch a následně vydechnu z úst oblak páry. Pod rozsvícenou lampou ten oblak vypadá, jako kdybych si zapálila přinejmenším kubánský doutník. Jsem opět dost unavená, nepříjemné pocity z minulého běhu si nepřipouštím a cítím, že dnes by se únava opravdu mohla dát „vyběhat“.

Startuju na stejném místě, jako včera a je to přesně ten běh, pro který to asi všichni děláme. Naprostá pohoda, souhra duše s tělem, koordinace pohybů nenásilná, automatická, volná. Perfektní relax pro hlavu. Baví mě to od začátku do samotného konce. Jsem jen trochu rozmrzelá z toho, že se mi nedaří přehrát můj oblíbený běžecký set a tak běžím místo toho na nějaké vykopávky, co mám uložené v mobilu. To je ale jediná vada na kráse dnešního tréninku a doufám, že příště si to rozdám stejně pěkně. Celkem lehce pod 7km v příjemném tempu a rozpoložení.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

1D4T

„Tak bychom měli…,“ pomyslím si a rozhlédnu se po dětech. Každé sedí u večeře, z televize se linou zvuky kresleného seriálu. Můžu konečně ven. Čeká mě 5 stupňů, tma jako v ranci. Jdu po chodníku, startuju si hudbu a chystám Runtastic. Óóó běžecký Pane Bože, jsem tak unavená. Šíleně unavená. Nevím, jestli víc hlava, nebo tělo. Doufám, že se z toho při běhu dostanu, už se mi to párkrát stalo. Jenže ještě nejsem ani na konci prvního kilometru a je mi bídně.

Dneska to nepoběží. Bolí mě nohy od kolenou dolů, táhnu to na sílu a hlavou. Z nosu mi kape, popotahuju jak malá holka, ani smrkat se mi nechce. Odpočítávám každé kolečko, každý plot a zbytek předepsané vzdálenosti dobíhám v totální letargii. Nerozumím tomu, nikdy se mi to nestalo a doufám, že už nikdy nestane. Dnes ucouraných 5,5 kilometru. Chci být medvěd a spát až do jara…

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

3D3T ještě jednou :-)

Konečně čas na další trénink. V první adventní neděli s večerem a tmou. Tentokrát i s nejnižší teplotou, ve které jsem kdy běžela. Teploměr ukazuje kolem nuly. Jsem zvědavá, co to se mnou provede. Mám totiž jednu z nejpitomějších alergií. Chladovou. Projevuje se velkými bílými pupeny, které nesmírně svědí a po návratu do tepla pálí jako čert. Kůže pak bolí i několik dní. A tak s každým dalším vyběhnutím napjatě čekám, jestli ještě vydržím. Beru s sebou Zyrtec a kalcium, kdyby bylo třeba.

Sbíhám schody z našeho druhého patra, vycházím před dům a okamžitě cítím chlad po celém těle. Třesu se jak drahej pejsek s rodokmenem až na půdu. Tak honem, honem! Správný hudební set do oušek, rychlá chůze a zahřát tělo před během. Studený vzduch je mi příjemný, ale jeho vůně mi opět jasně říká, čím moji drazí sousedé topí. Běží se mi dobře, stejně jako minulé běhy, bez měření tepovky.

Míjí mě auta a já s každým dalším doufám, že moje reflexní běžecká vesta je opravdu reflexní a funguje jak má, že jsem dobře vidět a nikdo mě, proboha, nesejme. Kus trasy běžím ve tmě po silnici podél lesa a právě tady jsem ráda, že ji mám.

Už potřetí běžím s rukavicemi, hlavně kvůli zmiňované alergii. Původně jsem plánovala koupit si speciální běžecké, ale když jsem je viděla, připomněly mi mé rukavice na běžky a tak trénuju s nimi. Slouží stejně dobře, jen nemají špičku ukazováku přizpůsobenou na dotykový displej, což mi vůbec nevadí.

Shrnutí tréninku? Běžela jsem stejný okruh jako minule a po sedmi kolech jsem naměřila těsně nad 8 kilometrů. Běh byl příjemný, osvěžující, vyrovnaný fyzicky i pocitově.

K dalšímu tréninku před odesláním tohoto reportu bohužel už nedošlo. Pondělek se od rána tvářil jako kdejaký tuctový, prosincový den. Odpoledne se ale počasí spiklo, postavilo si hlavu a z celé republiky vyrobilo jedno velké kluziště. Můj pohyb po chodníku od auta k domovním dveřím vypadal asi jako chůze Golema z pohádky o Pekařově císaři. Dokonce jsem i stejně krásně funěla. V tomhle se fakt běhat nedá!

Druhý den není o moc lepší. A tak mi nezbývá nic jiného, než čekat, až se počasí umoudří a pohyb venku nebude vstupenkou na sádrovnu zdejšího úrazového oddělení. A věřte, že mám fakt absťák!

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

4D3T

Všechny, kteří čekají na report z tréninku běhu, zklamu. Nečekaně mi onemocněla nejmladší dcera, a tak jsem trénink nemohla absolvovat, protože jsem neměla, kdo by u ní zůstal. Nicméně nezahálela jsem a aspoň doma prohnala činky a oprášila podložku na cvičení. Beztak by se běh měl doplňovat nějakým dalším druhem cvičení, aby tělo makalo komplexně. Musím říct, že jsem funěla slušně a slibuju, že tyto posilovací domácí tréninky spojené s kardio cvičením budu zařazovat častěji.

První polovinu roku jsem cvičila několikrát týdně, kliky, dřepy, břicho, kardio. Od léta jen běhám a uznávám, že moje panděro břicho a vůbec vršek těla to potřebuje jako sůl. A také se potvrzuje, že všechno zlé je k něčemu dobré. Dnes jsem sice nemohla jít běhat, ale zase díky tomu zjistila, že musím zamakat na horní polovině těla. A to je výzva! A příště, slibuju, už zase budete číst o tom, jak se blížím ke svému snu, uběhnout příští rok půlmaraton.

PS: A ten čtvrtý trénink třetího týdne si stejně odběhnu, to bych nebyla já, abych švindlovala!

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

2D + 3D3T

Stejně jako minulý týden spojuji dva tréninky v jeden. Vybíhám v neděli pozdě odpoledne, tma už padá všude kolem. Prvních pět minut jdu rychlou chůzí, uvolňuju ramena, poskakuju, zakopávám, protahuju nohy, vytřepávám ruce a prodýchávám. Jsou 3 stupně nad nulou, jsem o jednu vrstvu oblečení lehčí než minule a rozbíhám se. Vybírám si asi kilometrový okruh kolem jedné místní čtvrti. Míjím plot s hysterickým vlčákem, jo hochu, dneska mě uvidíš ještě 4×! O kus dál si dva chlapíci vyprávějí před brankou do domu a nemůžou se rozloučit – pak, že jsou ženské drbny!

Běží se mi neskutečně dobře a volně. Nemám hrudní pás, neměřím tepovou frekvenci a běžím „na cit“. Opět vlčák a znovu chlapi u branky. A další kolo. O vlčáka se pokouší infarkt a chlapíci u branky už se smějí a sami uhýbají z chodníku. Ukazuju na ně dva prsty a volám, že se ještě dvakrát uvidíme. Skrz sluchátka a hudbu zaslechnu: „Tak to držíme palce!“ Metelím si to dál. Poslední kolo už vlčáka neslyším, asi ho ranila mrtvice a kluci u branky tam už také nebyli. Celkem běh 6,5km s krásným příběhem, studeným vzduchem a utvrzením, že běh v zimě a za tmy je úžasná záležitost. Moc mě to bavilo a užila jsem si to.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

1D3T

Sobota. Dnešní běh měl původně, dle plánu, začít hned po probuzení. Pak hned co udělám dětem snídani, hned po vyvenčení psa, po nákupu, po jeho uklizení…no nakonec jsem vyběhla až po poledni. Namířila jsem si to klidnou čtvrtí a po pár desítkách metrů jsem věděla, že tohle není dobré. Začala mě bolet lýtka a holeně a okamžitě mi bylo šílené vedro.

Minule jsem psala, že musím vyřešit oblečení na běh v chladném počasí. Na radu báječných přátel jsem tedy dnes do 3 stupňů oblékla funkční triko s dlouhým rukávem, triko s krátkým rukávem a fleecovou mikinu. A bylo to moc. Rozhodně jsem už ale nebyla tak mokrá jako minule a nic mě nestudilo. Takže příště dám o triko méně a bude to luxus. Celkové shrnutí tréninku není příznivé. Běh byl bolavý, horký, nebavil mne a opět se mi potvrdilo to, že nejsem denní běžec. Mně to prostě běhá večer! Tak příště snad lépe :-)

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

4D2T

Honem, honem! Rychle domů z práce, rychle nakoupit, rychle obstarat děti, rychle se obléct, abych mohla jít pomalu běhat. Poslední trénink druhého týdne začal nezvykle brzy a to už před čtvrtou hodinou odpoledne. Ještě bylo světlo, na což z posledních běhů nejsem zvyklá. Cílem bylo opět pracovat s tepovou frekvencí a podle tréninkového plánu odběhnout 6 kilometrů.

První kilometr se mi nohy zase motaly, jako kdyby mému tělu snad ani nepatřily. Hlava chtěla dopředu, jenže hrudní pás nekecá a tak jsem se nuceně zpomalovala, dokud jsem se nedostala na uspokojivou hodnotu. Zjistila jsem, že pokud běžím mimo dosah lidských očí, pak mám ideální tepovou frekvenci. Jakmile mě někdo vidí, nebo běžím po frekventované cestě, pak tepovka narůstá… ach ta psychika!

Jinak opět problém s oblečením, běžela jsem ve 3 – 4 stupních nad nulou a jak už jsem psala minule, běžecká bunda z Lidlu se chová jako igelit, tudíž jsem během pár vteřin byla mokrá jako myš a tentokrát to sakra studilo. Tuhla mě ramena a lokty, záblo mezi lopatkami. Cíl do příštího tréninku tedy je – VYŘEŠIT OBLEČENÍ NA ZIMNÍ BĚH! Trénink měřil mírně pod 7 km a krom studícího oblečení byl velmi příjemný… ale příště… příště se asi budu potřebovat zničit trochu rychlejším během.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

2D2T a 3D2T

Z časových důvodů jsem další dva tréninky spojila v jeden. Proběhl v neděli. Opět zážitek na absolutní pohodu. S průměrnou tepovou frekvencí jsem se dostala ještě níž, než při minulém tréninku a na pulsmetru se mi dařilo celkem dlouhou dobu držet hodnotu pod 130 BPM. Cestou jsem ve tmě míjela běžícího chlapíka, ani se na mne nepodíval. Konečně člověk potká spřízněnou duši a NIC! No, je fakt, že běžel, narozdíl ode mne, sakra rychle takže se ani nedivím, že jsem ho já, totálně zpomalená, nezaujala.

Doma jsem po návratu svlékala úplně mokré triko a začala pochybovat o tom, že funkční prádlo z nejmenované prodejny, kam v pondělí a ve čtvrtek razí všichni důchodci pro Heru a my ostatní pro běžecké potřeby, je opravdu funkční. Anebo je možná na vině svrchní běžecká bunda stejného prodejce, která funguje jako igelit, nedýchá a tím pádem se pod ní tělo tak šíleně potí. Tento běh měřil lehce přes 5km, bavil mě a jsem ráda, že jsem se začala věnovat sledování srdeční frekvence a našla tak další, motivační prvek v běhu.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

1D2T

Čtvrtý běh tréninkového plánu na 10 km jsem absolvovala v pátek. Děti odjely k otci a čekal mě víkend plný volného času pro běh. Když jsem vybíhala, byla už tma, naštěstí sucho a teplota lehce pod 10st. Podle plánu mě čekal trénink na 4 km. To je na mne celkem málo a tak jsem si řekla, že je čas věnovat se běhu více komplexně a začít běhat řízeně, aby se to líbilo mému srdci, tělu a pokud možno i hlavě.

Takže na správnou tepovou frekvenci. Musím říct, že pár prvních minut se mi nohy motaly všelijak. Hlava i tělo chtěly letět a zničit se! Trvalo mi zhruba 2 kilometry, než se mi mysl i srdce uklidnilo a tělo začalo běžet na přijatelné tepové frekvenci 147 úderů za minutu. Celý běh měřil přes 4km a byl velmi pohodový. Chvílemi jsem se pohledem na nohy musela ujišťovat, jestli ještě pořád běžím, nebo už je to chůze, ale pokud chci uběhnout příští rok půlmaraton, musím zkrátka to své srdce poslouchat.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

4D1T

Poslední běh prvního týdne je právě za mnou. Byl hodně pozdní a o to kratší. Neplánovaně! Běželo se mi prvních 2,5 km neskutečně skvěle. Být na závodě, jistě dám osobák. Šlo to samo a rychle. Lampy na mě házely očko a vyšla mi vstříc i všechna auta a také semafory svítily na přechodech zeleně a já prvně nemusela u přechodů poskakovat a čekat na zelenou.

Místo toho jsem je přeletěla jako šipka. O to překvapivé a nutno podotknout bolestivé, bylo pro mne, krátce po třetím kilometru zjištění, že moje střeva zřejmě hodlají spáchat neplánovanou explozi. Křeče a bolesti v mém břiše ukončily tuto večerní misi před čtvrtým kilometrem. Dnešní výběh byl přesto výborný, dynamický a regenerující. Doufám, že takových ještě zažiju mnoho, ale raději bez „akutních konců“.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

3D1T

Je neděle. Opět večer a tma. Taky co by člověk od podzimu čekal, že? Dnešní běh chci dát na pohodu a hlavně sledovat tepovou frekvenci, se kterou jsem schopna běžet. Když jsem před čtyřmi měsíci s během začínala, moje standardní tepová frekvence při běhu byla přes 180 úderů za minutu. A to je sakra moc. Omotaná hrudním pásem a hodinkami, vcházím do tmy. Otřesu se chladem a vyfouknu pusou oblak, za který by se nemusel stydět leckterý štamgast z místní putyky.

Při zemi se choulí mlha a na pár místech vypadá jako poházená cukrová vata. Pro oko idylické, pro tělo nic moc, vzduch nevoní a trochu čpí. Klasická kladenská zimní inverze nastává a vzduch je nasáklý vším, čím jsou mí sousedé schopni zatopit.

Běžím opravdu pomalinku a doma s radostí odečítám výsledky měření. První dva kilometry mám kolem 166 TF, další dva kilometry trávím na 152 úderech a poslední kilometr držím příjemných 145 srdečních úderů. Po čtyřměsíčním tréninku se moje průměrná tepová frekvence při běhu snížila zhruba o 30 úderů.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

2D1T

Dnešní běh je opět večerní a startuji ho krátce po 18 hodině. Je celkem chladno a pěkně se mi kouří od pusy. Mám dlouhé slabé kalhoty, funkční triko s dlouhým rukávem, slabou bundu. V uších zaražená sluchátka a přes ně, na hlavě, bavlněný tunel upravený do tvaru čapky.

Jako vždy se prvních pět minut věnuji chůzi a protahování, poskakuju a zakopávám nohy, uvolňuji si ruce v ramenou. Venku je tma a cesta pod lampami mi nabízí skvělé animace mého běžícího těla, jak se pokřiveně plahočí na chodníku.

Pod každou další lampou film skončí a začíná nový, stejně zábavný. První dva kilometry mě bolí nohy a to celé shora dolů od kyčlí. Později se tělo kompletně uvolňuje a běh je výborný, natahuji krok a chvílemi mám pocit, že snad letím.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky

1D1T

Do háje!! Kterej blázen vymyslel změny času!!! Nedělá mi to dobře, ať se to týká posunu času vzad či kupředu. Jsem pak několik dnů, až týdnů, zmatená jako včela na jaře, věčně nedospalá a ráno i večer tupě zírající do zrcadla na osobu, kterou nepoznávám. Přesto ji láskyplně umyju a pošlu buď do práce, nebo do postele.

Dnes vybíhám celkem pozdě. Je úterý a dvě starší děti mají odpoledne trénink ping pongu a vrací se mi domů až po 19h. Nejmenší dcerku nemůžu doma nechat se psem samotnou, zejména když už je venku tma.

Začínám běh přesně v 19:15 a mám potřebu být rychlá, unavit se co nejdřív a být brzy doma… Daří se mi to. Dávám téměř 5 km za 30minut a jsem spokojená. Běh je celkem rychlý a moc příjemný. Nic nebolí. A hlavně se mi doma děti vzájemně nezabily.

Můj tréninkový deník

10 km – 8 týdenní tréninkový plán pro začátečníky


Před čtyřmi měsíci jsem se pustila, jako absolutní tragéd, sice fyzicky zdatný, ale běžecky totální propadlík, do tréninkového plánu Od gauče ke kouči.

Byly to báječné týdny, ve kterých jsem začala mít ráda své tělo, objevila spoustu skvělých parťáků a také nekonečné množství tras a nádherných míst v okolí mého bydliště.

A protože mé fyzické i duševní možnosti pokročily, logicky mě to začalo hnát kamsi výš. Pět kilometrů mám v malíčku a další metou je přirozeně závod na 10 km… nuže, ať se vám hezky čte a ještě lépe běhá.

Pro ty, kteří mě neznají, krátké seznámení – jsem mamina tří dětí, je mi 40 roků, miluju vaření, hudbu a sport. Nejvíce samosebou běh.