Proto, abyste se zbavili nadbytečných kil, vám doporučujeme běhání. Hubnutí a běh se ideálně doplňují. Při hubnutí pomocí běhu si však dávejte velký pozor na to, abyste si příliš neublížili. Začněte proto pozvolna a dávky zvyšujte pomalu.

Proč je běh vhodný na hubnutí? Běhání je na hubnutí optimální z toho důvodu, že je pro tělo přirozené a spálíte při něm dostatečné množství kalorií. Běhání zapojuje převážnou část vašeho svalstva a kromě hubnutí zvyšuje kapacitu plic, pomáhá vašim cévám a srdci. Pokud chcete zhubnout, zaměřte se na vytrvalostní běh. To znamená 3–5× v týdnu alespoň po 30 minut. Nezapomeňte na kvalitní obuv a běhejte raději na měkkém podkladu.

Máte velkou nadváhu? Tak s běháním opatrně. Vaše tělo není na běh připraveno. Pokud začnete hned běhat, můžete si více ublížit (klouby, svaly , šlachy). I na dobré věci si tělo musí postupně zvyknout. Proto minimálně 3 týdny nahraďte běhání rychlou chůzí nebo opatrně střídejte chůzi s během (indiánský běh). Pak pomalu začněte běhat. Pokud máte jiné zdravotní problémy, poraďte se se svým lékařem, zda je běhání pro vás vhodné.

Běhání a stereotyp. Pokud začnete běhat, tak je to pro tělo pozitivní šok. Nastartuje se, začne spalovat tuky, ale časem si zvykne na zátěž. Proto postupně potřebujete zátěž mírně zvyšovat popř. měnit rychlost a vzdálenost, aby se vaše tělo při hubnutí nedostalo do stereotypu.

Běh, hubnutí a výživa. Nezapomínejte, že k správnému hubnutí vám pohyb pomůže. Ale výživa těla je minimálně stejně důležitá, pokud ne důležitější. Při každém pohybu, při běhání to platí dvojnásob, se tělo vyčerpává a opotřebuje. Vznikají volné radikály, které tělo potřebuje eliminovat. Proto nezbytnou součástí pohybu musí být správná výživa. Nepodceňte to! Pokud si po běhání řeknete, že už nebudete nic jíst, tak je to ta největší hloupost, kterou můžete udělat. Tělo potřebuje sacharidy, proteiny a ostatní živiny, aby rychleji regenerovalo.

Drastické diety nepomáhají. Naše genetické vlohy mají kořeny už v době kamenné a jsou příčinou, proč nemají drastické diety takový účinek. Během diety se totiž základní látková výměna v těle redukuje. Vystačí s málem. Jakmile začneme znovu normálně jíst, ukládá tělo lačně veškeré kalorie, ke kterým se dostane, jako zásobu na další „zlé časy“ – tedy příští dietu. Naše hmotnost se znovu zvýší a dostaví se nám všem tolik známý jo-jo efekt. Úspěšné tedy mohou být pouze dlouhodobé změny stravovacích zvyklostí. Pokud se na začátku silně namotivujete a budete běhat 4–5 krát v týdnu, tak vám hubnutí půjde rychleji. Ale má to i druhou stranu mince. Pokud zhubnete a pak přestanete běhat, tak zákonitě přiberete zpět a budete zklamáni. Proto běhejte pravidelně a nikam nespěchejte. Běhání je totiž zábava, při které ještě zhubnete!