Nedávno se v jednom blogu objevil odkaz na promo video 4Trails. Líbilo se mi natolik, že jsem si kromě ústřední písně, složené zjevně závodu na míru, vyhledala i oficiální webové stránky. Pročetla jsem si kudy se který den běží, trochu se zasnila, a pak se podívala na výši startovného.

Jsem dost bídný počtář, a jakmile jde o přepočítávání cizí měny z hlavy, ještě horší, takže jsem chvíli nevěřícně zírala na kalkulačku, která mi vypočetla, že tenhle závod vyjde na (tuším) zhruba deset a půl tisíce korun. Páni.

Už vidím, jak doma hlásím, ze letos žádný moře, hezky ty prachy uvalíme na to, abych mohla čtyři dny běhat po horách. Chachá. Možná to jednou – jen pro ten výraz, který by se stoprocentně na tváři mého muže objevil – zkusím.

Na druhou stranu, zajistit něco podobnýho nebude žádná legrace, a protože zaměstnaná mysl nemá prostor myslet na věci, které nezměníme (a přemýšlení směrem, jenž by můj školitel dozajista ocenil, momentálně není v mých silách), pustila jsem se do menších porovnávacích propočtů, na kolik nás vlastně taková účast na závodech přijde.

Tak třeba taková silniční desítka. Ta zářijová pražská vyšla vloni na 390 Kč. Účastníci vyfasovali personalizované tričko a jestli to bylo stejné, jako rok předtím, tak v cíli i pití a možná nějaký banán nebo sušenku.

Když poběžíte desítku na jaře v Nymburce, ulehčíte peněžence o padesát korun. Na konci dostanete pivo. Takže pokud počítám dobře, v Praze vás vyjde kilometr na třicet devět korun, v Nbc na pětikorunu.

Takový Pražský půlmaraton je už jiné kafe. Ten vás předem bude stát rovných tisíc korun. Jestli je tomu stejně, jako v případě maratonu, nedostanete ani triko. Ale za to medaili v cíli a igelitku s pitím a nějakým tím banánem a tyčinkou.

Maraton o měsíc později tamtéž je ještě o dvě stovky dražší. Takže jestli počítám dobře, začínáme se dostávat k nějakým 47 korunám na kilometr u půlky a osmadvaceti u maratonu.

Když to porovnáme třeba se zářijovým Barokem, kde vás maratonská trať vyjde na 400 Kč a půlka stejně jako desítka na 200 Kč, je zřejmé, že čistě z finančního hlediska je výprava k Plzni výhodnější. Jistě. Menší akce. Menší náklady. Žádné uzavírky Prahy, žádné sanitky, žádné mohutné finanční odměny vítězům atd atd.

A co pak ono ultra? Neběháme ho nakonec vlastně proto, že jsme děsně lakomí? U takových Deseti lužických sedmistovek vás totiž vyjde jeden kilometr na osm korun (107 km celkem za 900 Kč).

První ročník Jizerského ultratrailu počítá s 63 km za tisícovku (takže necelých šestnáct korun za kilometr) a ve výsledku tak stojí stejně jako kilák na Beskydské sedmičce (94 km za 1500 Kč). Kolem Mont Blancu vás kilometr vyjde pro porovnání na třiatřicet korun.

Suma sumárum – nejekonomičtější jsou ti, kdo jezdí na malý krátký závody. V závěsu za nimi se drží ti, co běhají dlouhé a ještě delší štreky.

No a nejekonomičtější jsme stejně nakonec my, pomalí běžci, protože máme možnost si každý ten tvrdě zacálovaný kilometr dostatečně dlouho vychutnat :-)