Čtvrtá etapa Lysacupu se nesla ve znamení mistrovské etapy, což znamenalo, že na ty nejlepší ve všech kategoriích čekalo slavnostní vyhlášení, lahodné ceny a malé povzbuzení v obálce.

Další motivaci přidali samotní pořadatelé, kteří vypsali odměnu 200 kč každému, kdo porazí Tomáše Lichého. Kombinace této odměny a slibovaného sluníčka přilákala na start velkou konkurenci běžců, včetně kvalitních slovenských závodníků.

Etapa měřila 8 kilometrů s převýšením téměř 900 metrů a jedním rychlým seběhem z Kykulky. Již na startu šlo vidět, že les je od poloviny kopce pod vrstvou námrazy a slunce klubající se z mraků slibovalo nádhernou podívanou.

Je otázkou, kolik času si ji vychutnat měli samotní běžci, protože Tomáš Lichý znovu vypálil tempem hodným překonání traťového rekordu. První kilometr a půl vedl do mírného kopce na asfaltové cestě, ale startovní pole se začalo trhat hned v prvním pořádném kopci na kluzkém blátě.

Lichý si udělal stometrový náskok hned na asfaltu a ten si držel zhruba do poloviny etapy. V půlce závodu, na vrcholu Kykulky se za Lichým seřadila skupinka pod vedením Ondry Horáka (AVA), kterého následoval Jiří Pytlík (Jump Sport), Jan Polášek (MH Bike-někdy prostě musíš), Ján Ďurmek (Manín Povážská Bystrica) a Tomáš Maceček (Pearl iZUMi).

Prudké stoupání na tento vrchol sice udělalo několikametrové rozdíly mezi běžci, celé pořadí se však znovu promíchalo v kamenitém seběhu k mohyle Ivančena. Zatímco Pytlík zůstal vzadu, Maceček se rychlým seběhem dostal až na druhé místo.

Lichý si pojistil další vítězství v etapě Lysacupu (45:23) a překonal Horákův traťový rekord o třináct sekund. V prudkých pasážích ukázali své schopnosti zkušení vrchaři Horák (46:03) a Ďurmek (46:10) a získali pro sebe druhé a třetí místo, když byli pronásledováni Macečkem (46:36) a Poláškem (46:48).

„Kluci to na mě rozběhli nějak rychle. Chtěl jsem si zpomalit a držet raději svoje tempo, ale nakonec jsem se s nimi držel,“ popisoval začátek závodu druhý Horák, obhájce loňského vítězství z mistrovské etapy. „Už to není jako za mladých let, kdy jsem si to tak vyklusal pro první místo,“ přidal s trochou humoru na slavnostním vyhlášení.

Tato dlouhá etapa konečně nabídla napínavou zápletku mezi ženami. Již na asfaltové cestě se dostaly dopředu Marie Delingerová (AVA) a Andrea Krstevová (Pearl iZUMi) a vytvořily si klíčový náskok před sestrami Krejčiříkovými (obě VZS Ostrava).

Delingerová vyhrála v čase 56:54 a druhou Krstevovou za sebou nechala o jednu minutu. Na třetím místě doběhla za další minutu Ivona Krejčiříková a zatímco v minulých čtyřech ročnících Lysacupu svou sestru nedokázala porazit ani jednou, letos už dvakrát.

„Nebyla jsem si jistá, jestli mám holky Krejčiříkové za sebou nebo jestli už nejsou někde daleko vepředu. Před sebou jsem totiž dlouhou dobu viděla pouze Marii Delingerovou. Až nahoře jsem zjistila, že jsem si musela udělat pěkný náskok dole na asfaltu. Byla to hodně běžecká etapa, proto mi to šlo. Příště už to bude zase prudší, což bude sedět dvojčatům, ale budu bojovat dál,“ sdílela své pocity Krstevová.

Do soutěže týmů výrazně promluvila účast Jana Zemaníka (Jump sport, 47:45), který doběhl na sedmém místě. Hned za ním se seřadili Vít Otevřel a Jiří Pytlík a Jump sport tímto trojbojem nedal šanci druhým Splašeným Gorolům (1. Lichý, 11. Gaura, 27. Kaleta).

Třetí místo obsadili Slováci z týmu Manín Povážská Bystrica (3. Ďurmek, 14. Vyhnička, 16. Kováčik).

Příští etapa se běží v sobotu 29. listopadu a startuje se u Rajské boudy.

+ Přidej si běh do tréninkového deníku

Výsledky

Foto 203× – jindrich1950