Lysacup konečně na sněhu a ledu. Lysá hora odhalila svou zimní tvář, i když zatím jen zlehka. Etapa z Rajské boudy se nesla ve stylu celého minulého ročníku, v lese svítil bílý poprašek a na stezce zářil uklouzaný led, z kterého občas vykoukly ostré kameny. Etapa měřila 5,7 km s převýšením 811 metrů.

Hned po startu se s Tomášem Lichým (Splašení goroli) držel na čele Martin Holiš (BAP Pustevny), který se vrátil po dvoutýdenní pauze a oba si na prvním asfaltovém kilometru udělali oproti zbytku startovního pole náskok několika desítek metrů. Opatrně si závod rozběhl Ján Ďurmek (Manín Povážská Bystrica), který se dopředu dostával postupně.

Lichý poodběhl Holišovi v úseku pod Lukšincem, tedy zruba v polovině závodu a běžel si vstříc dalšímu vítězství na Lysé hoře. Ze začátku to vypadalo na drama, ale Holiš tempo nevydržel a nakonec se propadl až na čtvrté místo (40:23). Druhou polovinu trasy měl bezkonkurenčně nejryhlejší Ján Ďurmek a mocně stahoval Lichého. Ve vrcholových pasážích ho měl na dohled, ale nakonec zaostal o půl minuty a skončil druhý (39:12).

Lichý tedy vyhrál v čase 38:40 a každým týdnem potvrzuje svoji stabilní formu. Martina Holiše nakonec dokázal předběhnout Tomáš Maceček (Pearl iZUMi, 40:05), který nasadil stíhací tempo v posledních serpentinách před vrcholem.

„Tohle byla moje poslední etapa, možná se pak ukážu ještě na závěrečné etapě v únoru. Jezdím tady s klukama rád, jsou to parádní závody, ale je čas na posezónní odpočinek. Dneska jsem si to rozběhl volněji, ale pak se běželo lehce a Lichého jsem dotahoval, ale nestačilo to,“ ohodnotil své působení na Lysacupu Ján Ďurmek, mimo jiné letošní vicemistr Slovenska v běhu do vrchu.

Mezi ženami se také běžel vyrovnaný závod. Nejrychleji vyběhla na vrchol Lysé hory stejně jako minulý týden Marie Delingerová (AVA, 49:35). Za ní však sváděly boj o druhé místo Ivona Krejčiříková (VZS Ostrava, 50:49) a Andrea Krstevová (Pearl iZUMi, 50:57). Holky byly v cílovém kopci pouze deset metrů od sebe, Ivona si však nepatrný náskok udržela.

Týmovou soutěž vyhráli Splašení goroli (1. Lichý, 10. Gaura, 15. Kaleta), druhé místo obsadil tým Pearl iZUMi (3. Maceček, 11. Pokorný, 17. Kokošek) a na třetím místě se i díky zásluze Ďurmeka umístil tým Manín Považská Bystrica (2. Ďurmek, 21. Kováčik, 23. Martinka).

Příští etapa se nezvykle běží jako časovka od Hotelu Petr Bezruč. Tato novinka byla představena minulý rok a závodníci v ní budou startovat individuálně podle obráceného celkového pořadí.

Smlsne si někdo na Tomáši Lichém příští týden?

+ Přidej si dnešní běh do tréninkového deníku

Fotogalerie – Vojta (SKFI)

Výsledky