Ačkoliv je populární ultratrail v okolí Prahy závodem jednotlivců, už druhý rok po sobě se na prvním místě ocitli dva borci se stejným časem. Jan Zemaník potvrdil svou dominanci na P100 z posledních let, kdy 5 startů proměnil ve 4 vítězství. Loni doběhl na prvním místě spolu s Lukášem Masákem, letos se po jeho boku vytáhl Tomáš Bystřický – oba doběhli do cíle totožně za 15:20:58.

Ředitel závodu Olaf Čihák pro běžce letos připravil trať vedoucí ze Staré Hutě u Dobříše, podél Vltavy až tradičně do pražské čtvrti Modřany. Závodníci, kterých se na startu hlavní kategorie sešlo přes 300, se museli popasovat celkově se 130 km a 4,4 km převýšení.

„Trasa byla pěkná a těžká,“ zhodnotil lakonicky trasu jeden z vítězů Jan Zemaník. „Bylo strašně moc bahna, na druhou stranu mně osobně vyhovuje spíš chladnější počasí tak jako dnes, než když se člověk vaří,“ dodal.

Počasí je ostatně na Pražské stovce kapitolou samo pro sebe. Před dvěma lety zastihl závod snad jediný pořádný sníh za celou zimu, vloni zase přes noc řádil orkán Xavier. Letos to ze začátku týdne vypadalo podobně, nakonec se ale nebezpečná ledovka proměnila spíše v nepříjemné bahno. Po příjemném zpestření, kdy všichni závodnící jeli společně z Prahy vlakem na místo startu, vystartovali ultratrailový nadšenci ve 23:30 vstříc tmě, zimě a mrholení.

Až do první kontroly na 18. km se čelo závodu počítalo spíš na jednotlivce než ucelené skupinky, vepředu se pohybovali Skripnik nebo loňský spoluvítěz Masák. O kontrolu dál, na 46. km v Nové Živohošti se už ale vepředu pohybovala trojice Zemaník, Skripnik a Kais, za kterými o několik minut zpět probíhal Bystřický. Toto trio s ocáskem udržovalo náskok nad ostatními a na 80. km už jako plnohodnotný kvartet měli k dobru 6 minut na pátého Žákovského.

Rozhodující se ukázala předposlední kontrola 20 km před cílem. S náskokem více než čtvrt hodiny jí jako první proběhla dvojice Zemaník/Bystřický před Kaisem a Skripnikem. Na závěrečném úseku se pak projevila únava a ztráta motivace. Rozdíl mezi oběma dvojicemi v cíli činil téměř hodinu. Na dělené třetí místo tak dostáhli stejně jako vítězové v totožném čase Kais s Žákovským, který na posledních kilometrech předběhl nakonec pátého Skripnika.

„Pražská stovka se od ostatních závodů přece jen trochu liší, není třeba závodit až do úplného konce a bojovat o ceny a umístění jako na jiných velkých závodech typu B7, je to přece jen domáčtější záležitost,“ vysvětluje časy čtyřnásobný šampion Zemaník.

A jestli plánuje obhájit i příští rok? „Pražská stovka je moje srdeční záležitost. Začínal jsem tady svoji kariéru v ultratrailech a extrémních bězích. Možná je načase příští rok nechat vyhrát někoho jiného,“ dodal s úsměvem.

Mezi ženami se jako první do cíle náročného závodu dostala Magdalena Šoubová za 21:57:02. Bez sedmi vteřiny přesně hodinu ztratila na vítězku druhá nejrychlejší žena, Alena Cermanová. Na bronzový stupínek pak vystoupala s časem 23:31:25 Monika Vavrochová.

Pražskou stovku každoročně nedokončí velká část účastníků. Letos se jako zlomový moment bere 80. km a kontrola v Třebenicích, odkud je příjemný spoj do Prahy a na unavené závodníky čeká těžké rozhodnutí, zda v závodu pokračovat nebo ve vyhřátem autobuse poslední kilometry vynechat.

V současné chvíli (ne – 11:30h) je v cíli polovina běžců. Vedení závodu se letos rozhodlo nestresovat účastníky časovým limitem pro dokončení, ačkoliv opozdilci nemohou počítat s plnohodnotným zázemím kontrol.

Průběžné výsledky můžete sledovat zde.

Foto 82× – Tajná kontrola č.2 Drbákov / p1002014.rajce­.idnes.cz