Pamatujete si na tábory? Vždycky jsme si s sebou museli vzít „kápézetku“. V krabičce poslední záchrany byly většinou sirky, šitíčko, svíčka a drobné. A taky křída (nechápu proč?) atd. Já, malý obřík, jsem tehdy v té své měla určitě kokina, abych přežila, kdyby něco. To dá rozum!

Dnes bych vám ale chtěla ukázat „kápézetku“ běžeckou. V tomhle případě je to spíš krabice a brát si ji s sebou, když jdete běhat, je úplný nesmysl, to vím. Ale krabička poslední záchrany to je, protože věci, které v ní mám, mi vždycky pomůžou. I když až po běhu. Nebo před ním. (A navíc je hezky podzimní a to se teď hodí.

Běžecká zranění se mi zatím vyhýbají a doufám, že i dlouho budou, ale zánět achillovky mně neminul. Asi před dvěma lety mě začal bolet kotník (tehdy jsem ještě nevěděla, že nějakou achillovku mám). Běhala jsem přes bolest (Aneto, Aneto…), ale po dvou týdnech mi noha nabobtnala do obrovských rozměrů, takže mě neminula návštěva ortopeda. Ten se zhrozil (a v duchu si asi říkal, že nejsem normální, když s tímhle běhám) a vzhledem k tomu, že jsem kojila, mi nemohl napsat žádné léky.

A tak mi napsal Almiral gel. Od té doby jsme nejlepší kamarádi a byla to láska na první namazání. Je to neuvěřitelné, ale po dvou dnech mazání mi noha splaskla a bolela už jen minimálně. Dva týdny klidového režimu jsem samozřejmě nevydržela, vyběhla jsem po týdnu a šlo to. Od té doby, kdykoliv cítím achillovku, namažu tímhle zázrakem a do rána mám pokoj. Není to bio a ani eko a vzhledem k tomu, jak rychle a účinně to funguje, v tom asi budou samé dobré věci, ale funguje a já na něj nedám dopustit.

Z příbalového letáku se dozvíte toto: ALMIRAL GEL potlačuje bolest, otok a zánět a snižuje bolestivost při pohybu po poranění měkkých tkání, např. u poúrazových zánětů šlach, vazů, svalů a kloubů, způsobených např. podvrtnutím, vymknutím a pohmožděním, a u bolesti zad (poranění utrpěná při sportu).

Stojí dvě stovky a stačí tenká vrstva, takže vydrží dlouho. Všem sportovcům s podobnými problémy určitě doporučuji.

A v lékarně ještě chvíli zůstaneme. Magnesium (hořčík) asi nemusím nikomu dlouze předtsavovat. Je dobré pro správnou činnost svalů, snižuje krevní tlak, pomáhá proti únavě a zlepšuje paměť. Já beru jednu tabletu každé ráno a nebo když mě bolí hlava a nebo taky když mám křeče.

Pokud jste běžec a trpíte na křeče, doporučuji ho brát pravidelně. Jo a je dobré na nervy (zdravím matky na mateřské. Magnex podle mě v poměru cena/obsah magnézka vychází nejlépe. Hořčík můžete ale doplňovat také z přírodních zdrojů (což je určitě lepší než pilule). Je obsažen například v luštěninách, listové zelenině a mandlích, mňam!

Na rozbolavělé uběhané tělo je nejlepší Sněhurka. Sněhurka s chladivým efektem je výborná na bolavé klouby a svaly. Když mě po delším běhu bolí kolena, namažu si je a do rána jsem fit. Pokud ji budete používat na kotníky nebo zápěstí, je dobré místo namazat a udělat zábal přes noc. Takže šup teplou ponožku nebo obvaz. To ale určitě nedělejte se Sněhurkou hřejivou, tu používá manžel na bolavá záda a je také výborná při menstruačních potížích. Ale pozor, namažte opravdu jen tenkou vrstvu, jinak pekelně palí!

Kompresky mám teprve chvíli, ale jsem z nich nadšená. Je možné, že je to placebo, protože jsem lehce ovlivnitelná a všemu hned věřím :D ale když si je před během natáhnu, cítím příjemný tlak a nohu mám staženou, ale přitom jako v papučce. Po doběhu mě nohy bolí o hodně míň a další den je necítím vůbec (myslím bolest, ne nohy, to by bylo blbý. Za stovku super! Přemýšlím, co by se mnou udělaly třeba tyhle krásky za desetkrát vyšší cenu? Na instagramu mi jedna slečna psala, že kompresky používá i při dlouhých letech. Takže další využití pro cestovatele.

Při běhu potřebuju smrkat. Teď v chladnějším počasí ještě častěji než obvykle. A proto mám vždycky v kapse kapesníčky. Dají se použít i na jiné, neméně důležité, činnosti, ale to se mi zatím „nepoštěstilo“. Takže na kapesníčky nezapomínat a čím infantilnější (a trapnější), tím líp!

To by jste nepoznali, že? Ale nemohla jsem ho sem nedát. Před během i po běhu nejlepší dobíječ energie. Co víc dodat?

Vlastní fotku bohužel nemám, zásoby zmizely :D ale už jsou na cestě nové :-) Datle jsem objevíla díky Milošovi Škorpilovi a od té doby na ně nedám dopustit. Když jsem před půlmaratonem studovala, čim nejlépe během závodu dobít energii, našla jsem na Běžecké škole článek o datlích a bylo vymalováno. Nechtěla jsem žádně chemické nesmysly a banán by se mi asi do kapsy strkal těžko datle obsahují prospěšné sacharidy, vlákninu, minerály a vitamín B.

Pár datlí se v pohodě vleze i do pidi kapsičky na běžeckých kalhotách, takže na delší výběhy ideální. Také si je můžete dát před během a nebo po něm, zase výborně doplní cukry a energii. Jsou docela suché, takže pokud je plánujete vzít na půlmaraton nebo maraton, snězte je těsně před občerstvovací stanicí, ať je můžete hned zapít. (Dělám, jak kdybych někdy na nějakém závodě byla, že?).

Dejte mi vědět, jaké jsou vaše vychytávky a co by určitě nesmělo chybět ve vaší KPZ, ať už běžecké nebo té táborové.