Předvánoční etapa Lysacupu se v neděli večer běžela za svitu čelovek, celkem 304 světýlek si zazávodilo na vrchol Lysé hory ze železničního přejezdu v Ostravici. Start noční etapy byl v 16:30, těsně po západu slunce, ale svou čelovku zapnula většina závodníků až po třech kilometrech, kdy se asfaltová cesta změnila ve stezku. Etapa měřila téměř 7 km s převýšením 879 metrů a od startu až do cíle vedla pořád do kopce.

Ve žlutém trikotu se na startu ukázal Jiří Pytlík (Jump sport) a Tomáš Lichý (Splašení goroli) se po vynechané etapě musel spokojit pouze s bílým trikotem pro nejlepšího mladého běžce.

Ani tato etapa nepřekvapila svým průběhem, který vcelku věrně kopíroval průběh etap minulých. Lichý znovu nasadil sprinterské tempo hned po startu, držet se ho zkoušel Martin Holiš (BAP Pustevny), ale začal ztrácet zhruba po dvou kilometrech.

Ve třetině závodu se za Lichým a Holišem držela skupinka s Tomášem Macečkem (Pearl iZUMi), Ondrou Horákem (AVA) a Jakubem Ambrosem (Vinotéka u Karla Frenštát p. R.) a ve stejném pořadí se postupně roztrhala. Maceček svým stupňovaným tempem předehnal Holiše u Butořanky zhruba v polovině trasy závodu, později se před něj dostal i Horák a takové pořadí zůstalo až na vrchol.

Běžce občas oslepil blesk trpělivých fotografů, od poloviny to začalo pod nohama čvachtat, pak křupat a úplně nahoře pořádně klouzat, ale aspoň se běželo na bílém. Tomáš Lichý (41:23) vytvořil suverénní rekord této trasy, která byla ve skutečnosti ještě o jednu zatáčku na Butořance delší, než v minulých letech. Svůj dva roky starý rekord zrychlil o téměř čtyřicet sekund.

„Teď v zimě závodím z plného tréninku, takže nikdy nevím, jak se na Lysacup budu cítit,“ popsal svou běžeckou situaci Lichý.

Rostoucí formu ukazuje Tomáš Maceček (42:17), který si svůj nejrychlejší čas na této trase zlepšil o téměř dvě minuty a poprvé porazil Ondru Horáka.

„Minulý týden jsem se vrátil z Kolumbie, kde jsem závodil ve světovém poháru v běhu do schodů a pak tam trochu trénoval ve třech tisících. Na minulé etapě jsem byl ještě ztuhlý z dlouhého cestování, ale dneska to běželo parádně.“

Na třetím místě doběhl Ondra Horák (43:08).

Závod o první místo mezi ženami probíhal podle podobného scénáře, jako u mužů. Tedy tradičně, jako už několik etap. Od začátku si pro vítězství běžela Marie Delingerová (AVA), která také dosáhla úctyhodného výsledku, když podruhé za sebou doběhla kolem celkového padesátého místa, dnes na 52. s časem 52:03.

Druhé místo zbylo pro Denisu Krejčiříkovou (VZS Ostrava, 53:48). Na uklouzané vrchní pasáži trasy nebyl prostor pro zběsilé dohánění ztráty a třetí místo si pojistila v růžovém dresu běžící Andrea Krstevová (Pearl iZUMi, 55:44).

V soutěži týmů se událo menší zemětřesení, když poprvé v sezóně dominoval tým Pearl iZUMi (2. Maceček, 15. Kokošek, 22. Pokorný). Kdyby se do výsledků počítala alespoň jedna žena, zdá se, že by neměl konkurenci.

Druhé místo si pohlídali Splašení goroli (1. Lichý, 18. Žajdlík, 32. Rajnoch) a na bednu se poprvé dostali Beskydští nomádi (9. Peter, 10. Holoubek, 20. Mikloš).

O tom, že to pod vrcholem hodně klouzalo, svědčí i menší úraz Filipa Mooce (24.místo). „Slušně jsem si nabil kokos, při seběhu, jsou tam naštěstí jen dva stehy, rentgen v pořádku, bylo to od lidí hodně sešlapané a ještě to k tomu přimrzlo, příště nesmeky,“ usmíval se Filip.

Lysacup si dá přes vánoční svátky pauzu a pokračuje na Silvestra maškarní etapou. Vymyslete ty nejlepší masky a přijďte si zazávodit a užít si srandu na kopci.

Pozor, start již v 9:00 v Ostravici na hřišti!

Výsledky