Pardubice – Zimní hradubická liga orientačních běžců pokračovala dalším klasickým závodem, který byl pardubický Vinice kros. Závod se uskutečnil na ploše, spíše stráni cca 300 krát 100 metrů mezi řekou Chrudimkou a pardubickou nemocnicí. A bylo to pěkné maso. Letos se běželo na okruhu o délce 1,05 kilometru s převýšením 38 metrů, startovalo 55 běžců.

Po nočním dešti byla trať hodně měkká a tak šéf závodu rozhodl, že se původní okruh o trochu zkrátí a že se vynechá strmá pěšinka nad Chrudimkou.

O náročnosti závodu svědčí třeba čas vítězně Taťány Metelkové. Ta je schopná dát lehkou silniční desítku v průměru okolo 3:30 minuty na kilometr. Na pětikilometrové pěti okruhové trati Vinice krosu však běžela těsně pod pět minut na kilometr. Druhá byla vedoucí závodnice průběžného hodnocení celé soutěže domácí Marta Fenclová.

Zajímavý souboj nabídl hlavní závod mužů na sedm kol. V polovině vedl jasně Daniel Štancl z Ústí nad Orlicí, ale v závěru ho mohutně stahoval domácí Petr Zvěřina. V cíli je dělily pouhé čtyři sekundy. Vítěz dal sedm koleček za 35:15 (7,35 km) minuty, nejlepší žena pět (5,25 km) za 25:29.

Foto 18× – lpu.cz