Brněnský běžecký pohár má ještě tři závody před sebou, ale už v Ráječku se rozhodlo o celkovém prvenství v seriálu. Stal se jím Jiří Homoláč z ADIDAS BOOST Team, svým šestým vítězstvím se jeho bodový zisk stal letos už nepřekonatelným.

V prosluněném Ráječku čekalo na běžce nádherné počasí, ale zato kluzká trať. Ledové plotny a prudké seběhy byly nepříjemné a pro některé i bohužel bolestivé. V obou hlavních kategoriích se běželo na otočku do přilehlého lesa. Profily tratí si byly hodně podobné, hlavní stoupání v první polovině trati, v druhé se následně nastoupané metry sklesaly a poslední kilometr se běžel po asfaltu a k vidění byly velice zajímavé souboje. Někteří závodníci si na ledový povrch připravili hroty, takže na asfaltu to při startu pěkně klapalo.

První hlavní závod byl trochu delší než obvykle, měřil 7,2 km a na start se postavilo 106 závodníků a závodnic. Nejrychlejší byl junior Jiří Štěpaník z Moravec Benešov, trať zdolal v čase 28:56.

V tomto běhu se ale hlavně rozdělovaly body mezi ženské kategorie. V průběžném pořadí vede seriálu Patrícia Puklová, ale neustále se na ni bodově dotahuje Marie Miličková, tudíž každé další vítězství může být rozhodující. V Ráječku byly obě favoritky a prvenství vybojovala Miličková, na druhém místě Tereza Chlupová, třetí pak Puklová.

Výsledky žen: 1. Miličková Marie – AK Olymp Brno (30:24), 2. Chlupová Tereza – SKST Kamenice nad Lipou (30:44), 3. Puklová Patricia – Šport Team Hritz (30:50).

Muže čekala desítka, při které nastoupali celkem 457 metrů. Závod absolvovalo 236 závodníků. Na startovní čáru pořadatelé srovnali favority podle průběžných bodů: Jiří Homoláč, Robert Míč, Petr Šťastný, Petr Kotyza, chyběl Daniel Orálek. Favorité šli do vedení, v prostoru cíle se hlásily pozice na otočce, tam proběhl první Jiří Homoláč a toto umístění si udržel až do cíle. Za ním se ztrátou 11s doběhl překvapivě Pavel Brlica a na třetím Robert Míč.

Výsledky mužů: 1. Jiří Homoláč – ADIDAS BOOST Team (33:44), 2. Brlica Pavel – SK Žabovřesky (33:55), 3. Robert Míč – VSK Univerzita Brno (34:32).

Pár slov vítěze: „Dneska to dost klouzalo hlavně v těch prudkých sebězích. Obul jsem si silničky, abych dál soupeřům trochu šanci. Dobře běžel za mnou Pavel Brlica, musel jsem ho za mnou kontrolovat. Sezóna se blíží, takže ještě nevím, zda mi vyjdou další závody. Plánuji rozhodně Rohálovskou desítku.“

Jiřímu gratulujeme k vítězství v poháru, ale pohár ještě nekončí a určitě budou k vidění boje o další příčky. Kvalitnímu závodu v Ráječku, ke skvělé organizaci a počasí, přispěly i klobásky z udírny a čerstvý ráječkovský chléb, na které organizátoři lákali závodníky už v propozicích.

Výsledky

Foto 230× – simumar.rajce­.idnes.cz

Foto 302× – Eva Dvořáková