Na start 11.ročníku Memoriálu Františka Ohery v Ostravě-Třebovicích se postavilo celkem 84 běžců a běžkyň z Česka, Slovenska, Polska, Srbska a Velké Británie.

Maraton dokončilo 40 závodníků, kdy se výborným výkonem představil Vladislav Netopil z MK Seitl Ostrava. Jako jediný „šel pod tři“ a s časem 2:53:59 tak zaslouženě zvítězil. Druhý doběhl Pavel Sedlák rovněž z MK Seitl Ostrava za 3:00:37 hod. a třetí Vít Pavlík z Gallak Slavičín časem 3:01:54.

„Dneska to byl takový hodně uklouzaný maraton, ale hned od začátku jsem za to vzal. Dával jsem tam kiláky po 3:50 a nikdo z kluků se nechytal, tak jsem si udělal náskok, který jsem si už jen hlídal a snažil se nenamlátit si hubu,“ popisuje dění na trati vítězný Netopil. „Věřím tomu, že pokud zdraví vydrží a bude čas trénovat, tak si v Praze vylepším osobák. Chtěl bych to běžet za 2:45h, když všechno půjde dobře,“ dodává.

Foto: Otto Seitl

Maraton absolvovaly i dvě ženy z Polska. Zvítězila Aneta Rajda následovaná Dorotou Szeszkou obě z Jastrzembie. Ovšem ve skutečnosti zvítězili všichni maratonci, kteří doběhli a za to také zaslouženě v cíli obdrželi nádhernou pamětní medaili.

Půlmaraton dokončilo 31 závodníků, tady vyhrál Daniel Šindelek (Pepa Team Frýdek-Místek) za 1:23:33. Druhým závodníkem v cíli byl Jan Fousek (MK Seitl Ostrava – 1:24:27). Třetí doběhl Ondřej Dobiáš (Kopřivnice – 1:24:58 hod.

„V posledním období se mi moc nedařilo zdravotně. Nedoléčil jsem prosincové nachlazení a ve druhém a třetím lednovém týdnu jsem se celkem vytrápil se zánětem v krku, nemohl jsem skoro ani polykat, pak to přešlo i do nosu a očí, no prostě hrůza. Snad mám nejhorší za sebou a budu se moci v klidu připravovat na maraton v Praze,“ popisoval své zdravotní peripetie Honza Fousek.

V ženách zvítězila výborným výkonem Eva Filipová ze Šumperka – 1:28:36. Druhá doběhla Kristína Lenomarová a třetí Natalia Pszczolka z Polska. Běžel se také čtvrtmaraton, kde vyhrál Drahomil Gromotovič z Ostravy v čase 43:48 minut.

Podmínky byly na trati obtížné především díky zledovatělému povrchu, což vyžadovalo místy velké opatrnosti. Zaznamenali jsme i několik pádů, ale naštěstí bez vážnějších následků. Naopak příjemná byla teplota kolem nuly a bezvětří se sluníčkem. Všichni si s chutí společně zaběhali a zážitky ze závodu probrali v baru stadionu MK Seitl Ostrava u dobrého kvasnicového pivka od Koníčka z Vojkovic. Běžci si užili i chutné domácí zelňačky připravené pořadateli. Ale uvolněná a přátelská nálada je už v Třebovicích při zimním běhání tradiční a příští rok se bude určitě opakovat.

Výsledky

Foto 153× – Mk Seitl Ostrava

Foto 169× – MK Seitl Ostrava