Zima je v plném proudu, což pro mnohé běžce znamená období, kdy se zejména naběhávají objemové kilometry. Zároveň může ale zimní období sloužit jako ideální čas, kdy dopřejete nohám odpočinek od běžeckého zatížení v podobě jiných vytrvalostních sportů.

Běžecké lyžování je v České republice tradičně jedním z nejpopulárnějších sportů. Je to mimo jiné ovlivněno přírodními podmínkami, kdy se velká část území rozkládá v menších kopcích a vrchovinách. Ty jsou z hlediska hor příliš malé na sjezdování či pro dobrodružnější povahy na skialpinismus, zároveň jsou ale v případě sněhové nadílky ideální právě na běžecké lyžování.

Běžky mohou být skvělým doplňkem jak pro běžce-hobíky, tak i pro ty výkonnostně orientované jedince. Velká část již zmíněné objemové kilometráže může být přes zimu pokryta na sněhu. Stejně jako lyžaři využívají přes léto k vytrvalostní přípravě samotný běh či horské kolo, tak opačně mohou čistokrevní běžci využívat běžky.

Co k tomu tedy potřebujeme? V první řadě alespoň základní vybavení a dobré běžecké stopy. Záleží na tom, jak technicky zdatnými lyžaři jste. Nicméně k samotnému běhu má blíže rozhodně klasický styl. Volný styl, takzvané bruslení (či hovorově „skate“), ale pro běžce, kteří si technicky troufají, může také představovat skvělý a náročný trénink. Při bruslení sportovec zapojuje mnohem více také horní část těla, což se z hlediska stability těla a celkové silové přípravy může do letních měsíců hodit.

Z hlediska lyžařského vybavení je důležité rozlišovat lyže, hole i boty na klasiku a skate. Běžecké lyže na klasiku bývají výrazně delší než lyže na bruslení. Zároveň lyže na volný styl jsou zpravidla tvrdší, mají oproti klasičkám zpevněné hrany a méně výraznou špičkou.

V obchodech jsou dostupné také takzvané „kombi“ lyže, které jsou vhodné pro oba styly. Pokud to ale s běžeckým lyžováním myslíte alespoň trochu vážně, tak bych se této variantě vyhnul. Může být dobrá pro rekreační běžce, nicméně pro výkonnostní trénink je vhodné mít kvalitní specializované vybavení.

Hůlky na klasiku a skate se potom liší zejména ve své délce, na klasiku se (na rozdíl od délky lyží) používají kratší hole (velmi orientačně zhruba o 30 cm nižší oproti výšce sportovce), na skate naopak delší (max. o 20 cm nižší než je běžcova výška).

Posledním rozdílem ve vybavení jsou boty, kdy se bruslařské boty jednoduše řečeno liší od těch klasických zpevněnou konstrukcí v oblasti kotníku, která nohu stabilizuje při skluzu do stran.

Kam tedy v České republice na běžky?

Míst, která jsou jako stvořená na běžecké lyžování, je samozřejmě v ČR více. I přes to níže naleznete několik tipů, kam se v případě, že se u vašeho bydliště lyžovat nedá, můžete za běžkami vydat.

• Nové Město na Moravě – areál v okolí hotelu Ski je legendární už z dob závodů světového poháru na lyžích, tzv. Zlaté lyže. Na prvním místě ho ale uvádím zejména kvůli aktuální biatlonové horečce. Nicméně biatlonové závodní tratě jsou i pro výkonnostní běžce skutečně náročné!

• Jizerská magistrála – Jizerské hory jsou z hlediska běžeckého lyžování vyhlášené. Zejména trasa Jizerské 50 patří k běžkařským klasikám.

• Šumava – dobře udržované stopy s krásným okolím najdou sportovci zejména mezi Zadovem a Kvildou.

• Jeseníky – Červenohorské sedlo, Praděd, okolí chaty Švýcárna. To je zimní ráj.

• Žďárské vrchy – kromě závodních tratí v Novém Městě na Moravě je na Žďársku možné si dobře zalyžovat i v okolí Vlachovic, Tří Studní, Fryšavy atd. Velmi kvalitní trasy na klasiku i bruslení se udržují i přímo u Žďáru nedaleko Pilské nádrže.