Je to pár týdnů, kdy jsme vám přinesli informace o dalším neuvěřitelném výkonu horského běžce Kiliana Jorneta – rekordu na nejvyšší hoře Jižní Ameriky, Aconcague. Jornet na konci prosince tuto necelých 7000 metrů vysokou horu vyběhl a seběhl v brutálním čase 12 hodin a 49 minut, přičemž na necelých 60 kilometrech musel nastoupat více než 4300 výškových me­trů.

To jsou opravdu hodnoty a časy, které sportovní svět neslyší každý den. Tento týden jsou ovšem dějiny na Aconcague přepsány znovu. Jen těžko uvěřitelný Jornetův čas překonal dosud nepříliš známý extrémní sportovec, horský vůdce, cyklista a rychlostní lezec – Karl Egloff. Egloff, původem z Ekvádoru, vylepšil Kilianův čas o dalších 57 minut. Hodnota aktuálního rekordu je tedy 11 hodin a 52 minut.

Ve čtvrtek 19. února o tomto úspěchu informoval Egloffův tým prostřednictvím zprávy na Twitteru: “KARL JUST BREAK THE RECORD OF THE ACONCAGUA SPEEDCLIMBING HORCONES – SUMMIT – HORCONES WITH A FABULOUS TIME 11 hrs and 52 min”.

Zdá se ale, že Kilian bere bleskové překonání jeho rekordu s nadhledem jemu vlastním. Jen pár hodin po překonání již Jornet Egloffovi také přes sociální média gratuloval k úspěchu.

Gratulaci doplnil hashtagem #RecordsAreTo­BeBroken – tedy v překladu „rekordy jsou od toho, aby se překonávaly“. Otázkou zůstává, zda se v budoucnu Kilian pokusí „vzít si“ rekordy na Kilimanjaru a Aconcague zpět. Pokud ano, tak by se světová běžecká scéna mohla dočkat opět posunutí hranice lidských možností v horách.

Kdo je tedy neznámý pokořitel Jornetova rekordu? Karl Egloff větší pozornosti dosud unikal trochu neprávem. Světová outdoorová média ho zaregistrovala až minulé léto, kdy Egloff vylepšil další z Jornetových rekordů, tentokrát dlouhé roky trvající rekord na Kilimanjaro.

Kilimanjaro je pro změnu nejvyšší hora Afriky, kde Kilian držel rekord v hodnotě 7:14. Egloff výrazně posunul lidské limity i na Kilimanjaru časem 6 hodin 42 minut. Karl Egloff je komplexní sportovec, který se nezaměřuje pouze na jednu disciplínu, kromě hor a běhání se věnuje také plavání, cyklistice a dalším sportům.

V současnosti ovšem patří mezi horskou a trailovou špičku v Jižní Americe. Bude zajímavé v dalších měsících Karla sledovat – pokusí se získat další horské rekordy, které drží neporazitelný Kilian? Za pozornost by určitě také stála případná Karlova účast na nějakém světovém závodě ve skyrunningu.

Není to poprvé, kdy byl Kilianův rekord překonán takto bleskově. V létě 2012 Kilian trénoval na americkém ikonickém Grand Teton, kde také překonal 29 let trvající rychlostní rekord časem 2 hodiny 54 minut. Ranger Andy Anderson tenkrát překonal Kilianův rekord dokonce pouhých 11 dnů po samotném Kilianovi, přičemž čas na Grand Teton vylepšil o 59 vteřin.

Kilian Jornet se v tomto roce chystá na výzvu z jiné kategorie. Nejspíše ještě na jaře se pokusí o rychlostní rekord na nejvyšší hoře světa – Mt. Everestu. Jedno je jisté – tito sportovci nás nepřestanou svými výkony překvapovat. Jak sám Jornet tvrdí, je jen dobře, že jeho výkony inspirují další sportovce. Všechny fanoušky horského běhu potom může těšit, že se najdou sportovci typu Karla Egloffa, kteří si troufají i na rekordy Kiliana Jorneta.

Twitter účet Karla Egloffa