Kdy je ten správný čas vyměnit běžecké boty za nové? Většinou se udává, že po zhruba 800 kilometrech byste je měli pověsit na hřebík a pořídit si nové.

Ale kdo z nás opravdu poctivě mění své běžecké boty takhle často? U výkonnostních běžců bota na první pohled ani nedostane zabrat, pořád se blýská novotou, drží pohromadě, nesmrdí… a už by se měla poslat do důchodu?

Co když ale máme opačný problém? Tolik kilometrů ani zdaleka nenaběháme co je rok dlouhý a boty se začínají postupem času rozpadat, trhat a jsou celé odřené a už vůbec ne tak pohodlné jako při tom prvním běhu po nákupu.

Máme pro vás 6 tipů, jak prodloužit životnost vašich běžeckých bot.

1. Oslavte jejich narozeniny

Centrofixem si můžete klidně přímo na okraj boty vyznačit datum nákupu. Zkuste si také zaznamenávat počet naběhaných kilometrů právě v těchto teniskách. Právě míra opotřebování podle naběhaných kilometrů a stáří boty vám může napovědět, jaká značka nebo typ tenisek je vhodný právě pro vás.

2. Neberte je do města

Běžecké boty se nenazývají běžecké jen tak. Jsou určeny výhradně na běhání. Sice vypadají krásně a všude se jimi chcete chlubit a určitě jsou to ty nejpohodlnější boty ve vašem botníku. Ale i přesto si je šetřete na běhání a nechoďte v nich do města na nákupy. Už vůbec v nich nehrajte fotbal. Každá aktivita jim přidává na naběhaných kilometrech a boty se opotřebovávají. Můžete je vnímat jako kolečkové brusle. Ty jsou určeny jen na bruslení, taky v nich nehrajete fotbal.

3. Vyhněte se topení

Jakékoliv vysoušeče nebo jednoduché položení promočených bot na hřející topení jim škodí. Tak stejně je neházejte do pračky. Horký vzduch proudící přímo na boty porušuje jejich strukturu a ničí materiál. Nedivte se, že vám pak nedrží tvar. Místo toho najděte staré noviny, vycpěte jimi vnitřek boty a nechte je v pokojové teplotě. Po hodince je vyměňte a po druhé várce novin je máte suché.

4. Rozvazujte si tkaničky

Nasazujte a hlavně vyzouvejte své boty tak, jak vás to učili rodiče. Nebuďte líní ohnout se a rozvázat tkaničky. Nešlapejte si po patě, když si v rychlosti chcete sundat boty a vzít útokem ledničku.

5. Nenechávejte je v extrémních podmínkách

Už jste si někdy obuli botu, která ležela na slunci v zavřeném autě uprostřed horkého letního dne? Ponechání tenisky v extrémním mrazu nebo horku může způsobit poškození materiálu a celé boty. Takže nenechávejte své boty v kufru auta, když se jdete zchladit k rybníku a ani si je nedávejte vyvětrat na celou noc za okno při zimním soustředění.

6. Boty střídejte

Když už naběháte více kilometrů a připravujete se na nějaký závod, je vhodné mít alespoň dvoje boty a střídat je. Takto můžete prodloužit jejich životnost, neboť i bota potřebuje nějaký čas na regeneraci po dlouhém běhu. Neběhejte v silničních botech v těžkém terénu a naopak neošoupávejte si svůj trailový vzorek na silnici.