Sedmnáct etap Lysacupu je minulostí a ročník 2015 úspěšně za námi. Poslední finálová etapa se běžela tradiční trasou od Rajské boudy a závodníky čekalo 5,7 km s 826 metry převýšení.

Stejně jako každý rok se tato finálová etapa lišila od všech ostatních ve dvou aspektech. Běžci obdrželi dvojnásobné bodové ohodnocení a startovalo se ve třech vlnách. Pěti minutové manko měli běžci, kteří alespoň jednou skončili v nejlepší dvanáctce a dvě a půl minuty museli na startu čekat borci, kteří alespoň jednou doběhli do 40. místa.

Tyhle dvě skupiny musely nahánět všechny ostatní a na trase pokryté sněhem tak docházelo k mnoha manévrům, kdy se rychlejší běžci prokousávali dopředu skrz celé startovní pole. Ti pomalejší ochotně uhýbali, ale přesto si každý občas šlápl mimo stopu a probořil se minimálně po kotníky do mokrého sněhu.

V první skupině startoval také vítěz celého Lysacupu z roku 2012 Ladislav Sventek (Goral marathon team, 42:41) a dokonale využil své pozice. Celý závod se držel na čele a nedohnal jej ani rychlík Tomáš Lichý (Splašení goroli, 44:24), který musel předběhnout téměř celé startovní pole čítající 324 běžců.

Za vítězným Sventkem si druhé místo vybojoval Lumír Hlaváč (Sk Fuga CYKLOKRÁM, 43:37), pro nějž to byla premiéra v letošní sezóně Lysacupu a také startoval z první skupiny. Až třetí místo zbylo na Lichého, z elitní skupiny s pěti minutovým postihem se do první pětky prokousali ještě Ondřej Horák (AVA) a Ján Ďurmek (Manín Považská Bystrica).

Všechny ženy startovaly v první skupince a čest svému růžovému trikotu dělala Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava, 49:56), která si hned od začátku závodu hlídala přední pozici a s jistým náskokem porazila druhou v cíli Marii Delingerovou (AVA, 50:37). Statečně běžela také třetí žena v pořadí Hana Holoubková (Beskydští nomádi, 51:05), která na Delingerovou ztratila necelou půl minutu.

Soutěží týmů zamíchal slovenský celek Manín Považská Bystrica (5. Ďurmek, 6. Kováčik, 17. Letko), který porazil mladý a nadějný tým Vinotéka u Karla, Frenštát p. R. (8. Kozlovský V, 12. Šivic, 19. Škuca). Třetí místo obsadil Jump sport (13. Otevřel, 18. Pytlík, 23. Bohatý).

Po seběhnutí Lysé hory dolů čekalo na všechny běžce, chodce a fanoušky slavnostní vyhlašování vítězů a ukončení tohoto ročníku Lysacupu.

Vyprávěly se historky, vzpomínalo se na jednotlivé etapy, analyzovaly se statistiky, pilo se, tančilo, ale hlavně vyhlašovalo. Králem Lysacupu se stal již potřetí v řadě Tomáš Lichý a pomyslnou korunku pro nejlepší ženu dostala Denisa Krejčiříková. Soutěž týmů znovu ovládli Splašení goroli.

Letní „etapou“ Lysacupu bude již tradiční Běh na Lysou horu, který se bude konat 23. května a startuje v Ostravici na hřišti. Snad se v té době již nebudeme bořit sněhem!

Konečné výsledky Lysacupu 2015

Celkové pořadí muži

  1. Tomáš Lichý (Splašení goroli) – 5830 b.
  2. Tomáš Maceček (Pearl iZUMi) – 5676 b.
  3. Vít Otevřel (Jump sport) – 5605 b.

Celkové pořadí ženy

  1. Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava) – 4877 b.
  2. Andrea Krstevová (Pearl iZUMi) – 4409 b.
  3. Marie Delingerová (AVA) – 4093 b.

Týmy

  1. Splašení goroli – 21 588 b.
  2. Vinotéka u Karla, Frenštát p. R. – 21 498 b.
  3. Jump sport – 21 350 b.

Celkové výsledky

Foto Lukáš Podolák

Foto František Raška