Dnes se podíváme na 10 nejznámějších aplikací, které jsou určeny pro běžce. A nejen pro ně. Každá má své výhody a nevýhody. Mrkněte kde jejich síla a kde naopak musejí koukat na záda své konkurenci. Pochlubte se v komentářích pod článkem, kterou používáte vy.

1. Strava

Zaznamenávání polohy prostřednictvím GPS souřadnice je samozřejmostí, o to jde přece skoro ve všech běžeckých aplikacích. Strava je však zároveň sociální sítí, bez nadsázky sportovním facebookem. Můžete sledovat aktivity vašich přátel, analyzovat jejich tréninky a soutěžit proti sobě. K dispozici jsou různé výzvy, např. o nejrychlejší půlmaraton nebo o nejvíce naběhaných kilometrů.

Velmi oblíbená je také funkce segmentů. Máte za městem populární prudký kopec nebo dlouhou rovinku? Určitě je tam segment a vy můžete soutěžit o královskou korunu na této vytyčené distanci a porovnávat svůj výkon se všemi, kdo daný úsek někdy běžel. Běžci s hodinkami Suunto mohou synchronizovat svůj Movescount se Stravou, kam se jim pak budou záznamy automaticky nahrávat.

2. Endomondo

Další multisportovní aplikace, která je velmi přehledná a jednoduchá k ovládání. Design aplikace je velmi moderní, své tréninky můžete stejně jako s aplikací Strava analyzovat na internetu. Má svou placenou rozšířenou verzi, ale i v té základní poznáte, jak rychle jste běželi každý kilometr. Ten nejrychlejší je označen zajícem a ten nejpomalejší želenou želvou. Své běhy můžete jednoduše sdílet na facebooku a tato aplikace je mezi českými běžci velmi oblíbená.

3. Runtastic

Tato aplikace nabízí malou vychytávku, hned po dokončení vašeho běhu jej můžete označit vaší náladou a pamatovat si, jak jste si daný běh užili. Kilometry, tempo, kalorie, mapka a převýšení jsou samozřejmostí. Specialitou aplikace Runtastic je možnost sledování vašeho běhu on-line, stačí si na telefonu zapnout internet a na internetu se objevují vaše aktuální data včetně polohy. Nespornou výhodou je menší zaměření na „závoďáky“ a přátelštější prostředí pro hobby běžce.

4. Runkeeper

Nenechte se zmást názvem, běh není jedinou aktivitou, kterou můžete touto aplikací měřit. Můžete se srovnávat hlavně sami se sebou, k dispozici je nastavení vlastních cílů a analyzování vaší snahy je dosáhnout. Může jít například o hubnutí nebo počet naběhaných kilometrů za určitou dobu. Můžete projíždět staré cíle a rozpoznat kterých jste dosáhli a kterých naopak ne. Takže pokud potřebujete motivaci v podobě cílů, stáhněte si Runkeeper.

5. Nike+

Tato aplikace je podobně jako Strava téměř sociální sítí, proti svým kamarádům můžete soutěžit a měřit se s nimi. Originální je Nike+ také v tom, že vám dokáže naplánovat základní tréninky podle toho, jaký jste běžec. Většina běžeckých aplikací tuto funkci podporuje jen na svých placených verzích, na Nike+ ji máte zdarma. Pokud používáte další produkty od Nike+, není problém je synchronizovat.

6. Map My Run

Nabízí nepřeberné množství aktivit, které si můžete změřit. Od klasických sportů až po intimní aktivity. Při nich si můžete změřit spotřebu kalorií a skrz synchronizování s My Fitness Pal budete mít pěkně pod kontrolou vaši stravu, přijaté a spálené kalorie. Pokud potřebujete extra motivaci a nechcete ztrácet proti svým kamarádům, nastavte si upomínku, která vám oznámí, že někdo z vašich kamarádů právě dokončil svůj trénink.

7. Livestrong Calorie Tracker

Pokud si místo měření vzdálenosti a tempa potrpíte více na ztrácení přebytečných kil a potřebujete si hlídat svůj příjem kalorií, pak bezesporu oceníte Livestrong Calorie Tracker. Databáze nabízí více než půl milionu typů jídel s jejich kalorickou hodnotou, na škodu není ani rozdělení na cukry, bílkoviny a tuky.

8. Road ID

Tento název nemusí být úplně nový pro cyklisty, kteří znají Road ID náramky, na kterých je jméno sportovce a další údaje. Bezpečnost je vždy na prvním místě a zatímco náramek slouží především pro první pomoc, když dotyčný nemůže komunikovat, tahle sportovní aplikace poslouží možná ještě lépe. Váš pohyb je zaznamenávám podle GPS souřadnic a pokud náhodou spadnete při svém běhu do rokle nebo vás srazí bezohledný řidič, tahle aplikace vám zavolá pomoc. Pokud se nehýbete po dobu pěti minut a neodkliknete poslední varování aplikace, sama pošle SOS zprávu rodině a sdělí jim vaší polohou.

9. PaceDJ

Nevyznáte se moc v hudbě, ale rádi si něco poslechnete při běhu? Tato aplikace vám udělá playlist přesně pro váš trénink. Dokáže seřadit skladby z vašeho telefonu podle beatů za minutu a podle nich pak vytvoři několik playlistů, které budou naprosto odpovídat vašemu tempu. Nevíte jak rychle běžíte? Aplikace dokonce dokáže změřit i toto a podle vaší rychlosti vám naservíruje daný playlist.

10. Od gauče k 5 km závodu

Tahle aplikace se stane hitem! Nenechte se zmást, nejde o vtip, aplikace se sice originálně jmenuje C25K, ale přeložený název zní mnohem lépe. Aplikace vám naplánuje všechny tréninky na váš klidně první pěti kilometrový závod. Virtuální trenér vás bude hlídat a povzbuzovat. S touto aplikací si již nemusíte lámat hlavu kolik byste toho měli odběhnout a jak rychle.