Tradiční zahájení pražských silničních závodů, Palestra Kbelskou desítku, stejně jako loni vyhrál Vít Pavlišta. Ne úplně rovinatou trať prosvištěl za skvělých 30:15. Mezi ženami byla nejrychlejší Ivana Sekyrová za 35:43.

Sobotní dopoledne v Praze patřilo běžcům. Ve Vysočanech na halovém mistrovství Evropy právě finišovaly běhy na 60m specialistů i sedmibojařů a jen o pár kilometrů dál se za krásného slunečného počasí na 10 km trať vydalo přes 1700 běžců a běžkyň.

Tento enormní zájem málem připravil závod o borce typu Kohuta nebo loňského vítěze Pavlištu. Zájemci naplnili startovku už 14 dní před startem závodu a organizátoři museli elitní závoďáky, kteří registraci prováhali, doplnit na poslední chvíli. Na start se ale nakonec vydala velice slušná konkurence a celkově perfektní běžecké podmínky nabídly ideální možnost zhodnotit poctivě naběhané zimní objemy.

Závod hlavní kategorie měl vcelku jednoznačný průběh. Rychlík Pavlišta od prvních metrů udával tempo a soupeřům se nemilosrdně vzdaloval. Taktika ďábelského tempa se mu ale málem stala osudnou. „Na začátku sem to hrozně přepálil, byl to letos první závod, takže na konci sem docela trpěl,“ hodnotil vstup do sezóny Pavlišta.

Start z plného tréninku se sice projevil, ale i přesto si Pavlišta pohlídal prvenství a ve skvělém čase 30:15 obhájil loňský triumf. A to i přes drobné zranění. „Mám menší zranění nohy. Příští týden bych chtěl běžet Pečky a za 14 dní mistrovství republiky v krosu, ale uvidím, co noha po dnešku udělá.“

V cíli měl Pavlišta velký náskok před druhým Lukášem Olejníčkem (31:09) a třetím Robertem Míčem (31:21).

Několikanásobný vysokoškolský mistr v krosu, a především na dráze, Olejníček ale nemusel úplně smutnit. Kbelská 10 byla zároveň akademickým mistrovstvím na silnici a Olejníček si v něm připsal další titul. „Studovat budu ještě 2 roky, takže konkurence bude mít asi smůlu,“ komentoval svůj další triumf se smíchem Olejníček. Stejně jako Pavlišta se chystá na republikový šampionát v krosu. A jak vidí svoje šance proti Pavlištovi tam? „Nevím, jak se na sezónu připravoval Vítek, ale asi líp než já. Na druhou stranu jdu z plné přípravy a byl to první závod, spíše výkonostní test, takže uvidíme,“ dodal Olejníček.

V absolutním pořadí mezi ženami zvítězila Ivana Sekyrová za pěkných 35:43. Akademickou mistryní a celkově druhou se stala Lada Nováková za 36:27 a na třetí stupínek vystoupala Michaela Drábková s časem 37:19.

Výsledky