Zlatavý mok máme zakořeněný v naší kultuře. Česká republika je pivní velmocí, ale jaký máme vztah k pivu my – běžci? Tombolový lísteček na pivo a párek přece neodmyslitelně patří k vesnickým běžeckým závodům. Při některých ultra trailech se můžete pivem posilnit dokonce i v průběhu závodu na občerstvovací stanici.

S pivem je vždycky zábava a většině z nás také náramně chutná. Pěkně to vystihl na našem Facebooku Patrik Hess: „Existuje lepší odměna za výkon, než orosený půllitr piva?“ A pozvánka na PRD (Pražská relativní desítka) se dokonce honosí parafrází povídky Šimka a Grossmanna: „K mladému běžci patří pivo jako k velbloudovi hrby­.“

Ale podívejme se na vztah piva a běhání v širších souvislostech.

Zabiják výkonu a regenerace

Alkohol je droga a nadměrné užívání vede mimo jiné ke zhoršení výkonu a zpomalení regenerace. Pokud si dáte pár piv nebo jiný alkohol večer před závodem, podle Miloše Škorpila se to s největší pravděpodobností negativně podepíše na vašem výkonu. Nevyplatí se tedy konzumovat alkohol dvanáct hodin před závodem nebo těžkým tréninkem. Čím delší plot budete mít na účtu v hospodě, tím déle bude trvat, něž se vaše tělo s alkoholem vyrovná a bude schopno podávat stoprocentní výkon.

Pivo sice velmi dobře hasí žízeň, ale pokud už si dáváte pár kousků večer před tréninkem nebo závodem, pijte zároveň hodně vody. Tímto způsobem zabráníte dehydrataci vašeho těla.

Gif: Giphy.com

Jaké má výhody pití piva?

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven pivo vykazuje celou řadu příznivých účinků na lidské zdraví. Tahle teze je však platná pod podmínkou umírněného požívání. U mužů se jedná o jedno až dvě piva denně, u žen zhruba o jedno malé až jedno velké pivo.

Podle Veroniky Krupkové-Mráčkové je pivo nezbytné pro fyzickou i psychickou pohodu žen. Fytoestrogeny pocházející z chmelu totiž pomáhají při problémech s menstruací.

Největším benefitem piva je, že obsahuje vitamíny skupiny B, které podporují nervovou činnost a imunitní systém. Pivo podporuje trávicí proces, dostatečným množstvím minerálů a vitamínů zpomaluje řídnutí kostí a je dokonce méně kalorické, než jablečná šťáva nebo slazené limonády.

Doběhli jste závod a posledních pár kilometrů jste se těšili na ten orosený půllitr?

Klidně si ho dejte, ale předtím vypijte aspoň pár deci vody, iontového nápoje nebo nealkoholického piva. Poté si (nejlépe desítku) s radostí vychutnejte, výborně jí doplníte nejen minerály a vitamíny, ale také pořádnou dávku sacharidů.

Není pouze mýtem, že nealkoholická piva jsou výborným iontovým nápojem. Mají podobné složení jako ty alkoholická, akorát v nich chybí jedna zásadní složka – alkohol. Právě ten nese drtivou většinu negativních důsledků a pitím nealkoholického piva můžete čerpat benefity ostatních látek, aniž by na vás negativně působil alkohol.

Základním pravidlem tedy je pití s mírou. Pivo je dobrý sluha, ale špatný pán. Čerpejte pivní výhody a nenechte se ráno přepadnout malou opičkou, která vám skáče po hlavě.

Pivo a běh, perfektní dvojka

Jaký je původ vztahu této dvojky? Pivo patří zejména k trailovým běhům a běžcům. Ti jsou většinou více odvázaní jak v životě, tak i v běhu, bez omezujících pravidel a asfalt jim chutná stejně jako pevná pracovní doba. Vychlazené pivo na horské chatě uprostřed dlouhého tréninku v parném dni je pro ně ta nejlepší svačinka.

Trailoví běžci vyrazí na trénink i když prší a je venku škaredě, boty mají promočené, lýtka od bahna. Pivo není pití pro slečinky a hořkou chuť mají rádi lidé, kteří něco vydrží. Pivo a běh mají hodně společného. Jsou levné, dostupné a je to skvělá společenská aktivita.

Foto: beer-treking.cz

Pivo, běh a závody

Myslíte si, že tahle kombinace k sobě v žádném případě nemůže patřit? Omyl. Pokud jste rychlý běžec a stejně intenzivní tréninky si odmakáte i v hospodě, měli byste zvážit tyto dva závody.

Dlouhou tradici má Pražská relativní desítka. Jejím mottem je „Nechceme přilákat sportovce k alkoholu, ale alkoholiky ke sportu.“ Běží se deset kilometrů v pražské oboře Hvězda a každý závodník může vypít maximálně čtyři piva, za každé se mu odečítají tři minuty. Do výsledného (relativního) času se dále promítá váha běžce. Letos se běží 9. května, startovné je pouze 80 Kč.

Nejlepším závodníkem poslední doby je v této disciplíně Radim Kasalík z Kravař u Opavy, dvojnásobný vítěz závodu Beer Treking, který se běhá v Koutech nad Desnou. Trasa měří 13 km a vede přes Červenohorské sedlo. Závodníci se musí popasovat s horským terénem a šesti půllitry. Za kopnutí bonusového panáka rumu v cíli se odečítá deset minut. Přijďte vyzvat Radima 3. října.

Gif: Giphy.com