Představte si trailovou botu na různé povrchy, která se nebojí terénu a zároveň v ní pohodlně přeběhnete i delší asfaltové úseky. Nemožné? Přesně to jsem si myslel až do chvíle, kdy jsem poprvé obul horkou letošní novinku Inov-8 Race Ultra 270. Jak název napovídá, tato bota není pouze univerzálkou na různé povrchy, ale především by vám měla zajistit dostatek ochrany a komfortu i na ultra distancích.

V roce 2014 rozšířil Inov-8 produktovou řadu běžeckých bot modelem Race Ultra 290, který měl ambice být univerzální botou na různé povrchy a dlouhé tratě. S vyšší mírou tlumení a celkově robustnější konstrukcí se řada Race Ultra mírně lišila od typických lehkých trailovek, na které byli fanoušci Inov-8 zvyklí. Nicméně cestu k běžcům si bota právě díky své univerzálnosti našla velmi rychle a její úspěch podtrhl také prestižní ocenění ISPO Award.

Skvělý cit pro povrch na silnici i v terénu

Rozšíření této série tak bylo pro Inov-8 dalším logickým krokem a nenechalo na sebe dlouho čekat. Nové Inov-8 Race Ultra 270 se od jejich staršího sourozence liší hned v několika směrech. Po prvním seznámení se s botou jsem měl pocit, že držím v ruce křížence terénního modelu X-Talon 212 s trailovými Trailroc 255. Jak název napovídá, novinka shodila 20 gramů, nicméně rozdílů je výrazně více.

Hned na první pohled disponují 270ky výrazně poddajnějším svrškem a celková konstrukce boty působí lehčím a přívětivějším dojmem. Významné změny se dočkala mezipodešev, kde designéři ubrali další gramy a výsledkem je rozdíl mezi patou a špičkou (tzv. drop boty) pouze 4 mm oproti 8 milimetrům u Race Ultra 290.

Výška v patě je tak nyní 14 mm, zatímco ve špičce dosahuje 10 mm. Co také určitě stojí za zmínku je speciální polymerová výztuha metashank III, která by měla chodidlům zajistit ochranu před proražením podešve.

Nižší drop i váha tak napovídají, že nový model je určen spíše pro pokročilejší běžce, kteří již nebojují s technikou došlapu. Bota ovšem chodidla při dopadu krásně vede, a běh je v nich od prvních metrů naprosto přirozený. Snad nižší drop a lehčí konstrukce mají za následek, že v 270kách má běžec přirozeně tendenci dopadat spíše od středu až na přední část chodidla.

Důležitou částí boty, která zůstala takřka nezměněna z původního modelu, je grip podešve boty (vzorek podrážky), který je záměrně navržen tak, aby sloužil právě na silnici i v terénu. Grip mne skutečně pozitivně překvapil. 300 kilometrů testování, kdy jsem boty vůbec nešetřil, přečkal bez výraznějších šrámů.

Naopak obsázka chránící chodidlo takřka po celém obvodu bohužel z původního modelu zachována nebyla. Z obsázky zůstala pouze vyztužená špička boty chránící chodidlo před kameny a nerovnostmi. Je to opět krok směrem k lehčí váze, kterému nahrává závodnější charakter boty. Na technické ultratraily ale myslím, že svůj význam měla.

Přiznám se, že největším překvapením pro mne byly úvodní kilometry po asfaltu. Na první pohled grip vypadal solidně a obával jsem se, jak se bude bota na silnici chovat. Přihlédneme-li k faktu, že koncept Race Ultra je stále primárně určen na trailové stezky, 270ky na silnici z mého pohledu skutečně obstály.

Samozřejmě to není bota, ve které byste s chutí polykali desítky silničních kilometrů. Pokud ale hledáte trailovou botu do českých lesů a na zpevněné traily, ale úvodní kilometry z města musíte absolvovat po asfaltu, těžko budete hledat lepší botu.

Jakmile se s botou ocitnete právě na lesních stezkách, okamžitě poznáte, že to je pro ně ideální prostředí. Vzorek podešve, který z podrážky vystupuje necelých 5 mm, zajišťuje běžci dostatečnou stabilitu. Lehká konstrukce potom na lesních cestách svádí k rychlejšímu tempu. Stejně jako u konceptu Trailroc, je podešev složená ze tří různých směsí, které se vyznačují rozdílnou tvrdostí. Právě použití různých směsí v podešvi umožňuje kvalitní kontakt a cit boty pro různé typy povrchů.

Co mě překvapilo, je širší přední část boty. To je u Inov-8 nezvyklé, nicméně běžci to ocení například na ultratrailech v pozdější fázi závodu, kdy noha po několika hodinách běhu pracuje a potřebuje více prostoru. Z důvodu širší přední části boty bych ale radil vyzkoušet pro jistotu i o číslo menší model, než z pravidla pořizujete.

Snad jediný povrch, kde mne Race Ultra 270 zklamaly, je hluboké bahno. Na mírně rozblácených mokrých stezkých ještě drží bota skvěle, ovšem na hluboké bahno jednoznačně nestačí. Je to ale logické. Univerzálnosti ve smyslu silnice a hlubokého bahna asi nikdy žádná bota nedosáhne.

Celkově jsou Inov-8 Race Ultra 270 skutečně dobrou volbou, pro běžce hledající univerzální trailovou botu, na kterou se budou moci spolehnout v různých podmínkách a terénech. S botou jsem byl spokojený jak na 10 km krosu, tak i při delších bězích nad 25 km.

Začínajícím běžcům bych doporučil šáhnout spíše po modelu Race Ultra 290, nicméně pro zkušené běžce bude běh v 270kách představovat jedno velké potěšení.

Zhodnocení

plusy

  • neuvěřitelná univerzálnost (skvělá přilnavost od asfaltu až po kamenné seběhy)
  • stabilita na zpevněných lesních cestách, skvělý kontakt s povrchem
  • integrované “kapsičky” pro upevnění kotníkového návleku Race Ultra Gaiter
  • prodyšnost a celkově poměrně lehký a poddajný svršek
  • univerzální použití i z hlediska různých typů závodů a distancí (od krátkých krosů až po ultra)
  • design a bohatý výběr různých barevných kombinací

mínusy

  • za lehčí konstrukci běžci zaplatí nižší mírou ochrany (oproti verzi 290)
  • “univerzálnost” neplatí pro hluboké bahno či sníh

Boty Inov-8 Race Ultra 270 poskytla k testování firma VAVRYS CZ s.r.o. – autorizovaný distributor značky Inov-8 pro Českou Republiku.