Sedmnáctý 1/2Maraton Praha, největší běžecký podnik v zemi, opět přilákal největší esa světového běhu v čele s Leonardem Komonem a Lucy Kabuu z Keni. A 12 500 star­tovních čísel vyprodal „zlatý“ závodu už v začátku prosince mezi běžce 81 národností.

Start sobota ve 12.00 na Palachově náměstí, jako obvykle. Výchozí pozice pro rekordní časy je nadějná. Dvanáct běžců s časy pod 1:01 (a pět pod hodinu) a devět běžkyň pod 1:10. Předpověď počasí ukazuje teplotu okolo 10 stupňů a stále odkládá hrozbu deště.

Teď ještě záleží na větru, ale takhle hezky tu poslední dva roky nebylo. A jak se běhalo rychle! Čas vítěze Atsedu Tsegaye 58:47 z roku 2012 nebyl od té doby překonán nikde na světě!

Leonard Komon je světový rekordman na 10 a 15 km na silnici a před třemi lety jeho cestu do Prahy za pokusem o světový půlmaratonský zastavila malárie. „Jsem rád, že jsem tady. Moc se těším, protože jsem si tehdy slíbil, že sem jednou přijedu. Určitě se chci dostat pod 59 minut,“ řekl.

„Po zranění kyčle už jsem vyléčený a jsem v dobré formě, i když asi ne takové jako loni,“ doplnil Geoffrey Ronoh, který právě v minulé sezoně vyhrál dva závody RunCzech a teď si přivezl na tiskovou konferenci do hotelu Hilton nahrávku s vlastním hudebním doprovodem.

Lucy Kabuu už byla dvakrát na olympiádě a je třetí ženou půlmaratonských tabulek. „Věřím, že zaběhnu dobře. Ale loni mi umřel tatínek, což ovlivnilo moji přípravu. Nic neměním, pořád je to pro mě příprava na maraton,“ špitla.

Na něj se chystá i Lisa Nemec, za svobodna Stublić, z Chorvatska. Ta by ráda zdolala svůj osobní rekord 1:09:10. „Je mi jedno kolikátá budu, hlavně když zaběhnu lepší čas.“ Chybět bude Edna Kiplagat, která minulý týden ztratila pas a do nového už nestihla získat víza…

A co chystá nejlepší česká vytrvalkyně, stále teprve 19letá Anežka Drahotová? „Zimní příprava byla dlouhá a náročná. Moc se těším na první velký závod, i když jsem trošku unavená z posledního víkendu. Český rekord závodu Jany Klimešové 1:14:17 je jen o sedm vteřin lepší než její osobáček. „Udělám, co bude v mých silách. Poběžím na něj, ale nechci to rozběhnout příliš rychle,“ usmála se. V roli jejího vodiče se ukáže 43letý Rudolf Cogan, výborný triatlonista a starosta Nové Paky.

„Trasa nedoznala změn. Aby nebyla nudná, jsou připraveny dvě obrazovky se vzkazy, které může kdokoliv nahrát běžcům,“ řekl ředitel závodu Václav Skřivánek.

Na prize-money leží na silnici celkem 18 000 eur a 54 000 Kč, dalších 50 000 eur pro časové hranice pro první tři (pod 1:00 muži a pod 1:08 ženy), v případě překonání traťových rekordů dalších 10 000 eur a za nové světové rekordy (pod 58:23 a 1:05:09) dokonce dalších 120 000 eur, 60 000 pro muže a stejná suma pro ženu.

Ze známých osobností běží tradičně kardiochirurg Jan Pirk, nebo ekonom Zdeněk Tůma či klavírní virtuoz Michal Rezek, ale i kuchař Emanuele Ridi, nebo moderátor Martin Veselovský či fotograf Ondřej Pýcha.

Ve štafetě se objeví kvarteto vedené Pavlem Nedvědem, podporující červnový šampionát fotbalistů do 21 let – rozběhne ho Tomáš Hübschman, pokračuje Vratislav Lokvenc a před Nedvědovým finišem ji ozdobí Miss World Tereza Skoumalová. „Běh je pro mě příjemné odreagování, v mládí jsem dělala doma v Ostravě atletiku a snad to klukům nezkazím,“ řekla.

Jeden z úseků poběží i atleti Barbora Špotáková nebo Roman Šebrle. Nejstaršími v poli by měli být 78letý John Hawkins z Německa a 77letá Američanka Diana Wallach.

V předzávodním expu ve Veletržním paláci, které má při půlmaratonu premiéru, si můžete vyzvednout závodní set, a nakoupíte tam také běžecký materiál se slevami.

Pokud se přece ještě jen chcete protlačit na startovní čáru, můžete to zkusit prostřednictvím charitativních organizací na webu závodu. Téměř 150 000 korun přispěje 230 běžců, podporujících Armádu spásy. Na její adresu poputuje i odložené oblečení ze startu, stejně jako dobrovolné příspěvky za masáže v cíli.