Pražský půlmaraton rekordy nepřinesl, nabídl však jednu z nejzajímavějších bitev posledních let. Žádný sólo závod! Zvítězili Daniel Wanjiru z Keni za 59:11 a Worknesh Degefa z Etiopie za 1:07:14, oba v osobních rekordech.

Těsně před startem se otepluje až k devíti stupňům a vychází sluníčko. Had přibližně dvanácti a půl tisíce běžců pluje na tónech Vltavy startovní branou téměř třináct minut! To už jsou ti nejlepší na první metě.

YouTube: Tomáš Frkal

Na 5 km se drží v čele stále velká skupina 19 běžců včetně dvou vodičů. Čas 13:57 dává naději na 59 minut. Nejlepší český běžec Homoláč se drží s Maročanem Sajim, druhým z Pečecké desítky. Pechek běží zhruba minutu za ním s nejlepší ženou Etiopankou Degefou (desítka za 31:56).

Keňan Kimpkemboi končí na zemi na dlažbě okolo desátého kilometru, když zakopne o kužel na tramvajové koleji. Na špici stále jedenáct mužů včetně všech favoritů! Skupina zůstává pohromadě, ale tempo lehce opadá.

Po patnáctém km (na kótě první Kimani za 42:44) útočí hlavní hvězda Komon, had se natahuje. Brzy jdou dopředu Murgor, Wanjiru a Bor, Komon ztrácí… Ale nevzdává to a znovu se docvakne. Mezi ženami zaostává největší favoritka Kabuu na pátém místě už 1:02 minuty.

YouTube: Tomáš Frkal

„Jsem rád, že mě sem zvou a že jsem se tu mohl zase zlepšit,“ těšil se Daniel Wanjiru.

„Trénink v Keni je natolik tvrdý, že mě nějaké potíže s cestou nemohou zneklidnit,“ povídal druhý Wilfred Mugor, který se dostal do Prahy na poslední chvíli.

„Nejsem zklamaný, byl to moc zajímavý závod se silným běžeckým polem. Je to dobrý výsledek v tom větru,“ dodal třetí muž výsledků, největší favorit Leonard Komon.

„Bylo to hodně těžké, ne kvůli konkurenci, ale celá trať větrná a kočičí hlavy na silnici. Jsem velmi šťastná,“ oddychla si unavená Worknesh Degefa.

„Poslední týden jsem naběhala sto mil a měla těžké nohy, protože se těším na londýnský maraton. Ale jsem spokojená,“ řekla třetí Diane Nukuri z Burundi.

„Čas je horší, než jsem předpokládal. Odvál mi ho silný protivítr v posledních kilometrech, možná mi i docházely síly,“ řekl Jiří Homoláč (dvacátý celkově za 1:06:45), který míří na soustředění před pražským maratonem do Melaga.

Anežka Drahotová dala 1:15,11. „Přepálila začátek a to ji ještě náš vodič Ruda Cogan brzdil,“ konstatoval její trenér Ivo Piták.

„Prvních jedenáct kilometrů to šlo lehce, ale pak krize a konec byl náročný. Přece jen jsem cítila únavu z posledních dvou víkendů,“ řekla ona sama.

O 25 let mladší Tereza Korvasová z Uherského Hradiště nečekaně porazila zkušenou olympioničku Ivanu Sekyrovou.

Na trati se objevila řada osobností, štafeta ve složení Tomáš Hübschman, Vratislav Lokvenc, Miss World Tereza Skoumalová a Pavel Nedvěd podpořila jednotnými tričky červnový evropský šampionát fotbalistů do 21 let v Česku.

Běžela i další česká miss Lucie Křížková (dříve Váchová), patronka letošního projektu Women´s Challenge, nebo Eva Šebrlová, manželka bývalého desetibojařského krále – ta zvládla slušně celý půlmaraton.

Facebook České atletiky

Výsledky