Může skončit Nejlepší tým třiatřicátý? A proč ne – hlavně když splnil svoji misi. Štafeta podporující svoji přítomností i tričky letošní mistrovství Evropy do 21 let v Česku na trati věhlasného pražského půlmaratonu sklidila velký úspěch. I když finišmana Pavla Nedvěda brzdil silný protivítr…

…ostatně stejně trpěli mezi Karlínem a cílovou linií u Rudolfina i nejlepší světoví vytrvalci. Nejlepší tým doběhl mezi štafetami třiatřicátý v čase 1:39:51 (zatímco vítězové z Běžeckého týmu České spořitelny to „dali“ za 1:22:12).

Ambasador fotbalového šampionátu Pavel Nedvěd budil velkou pozornost už před startem. Vyfotit se s ním chtěl ve VIP ohrádce skoro každý. Vždyť držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy 2003 už má jméno i mezi běžci – vždyť v Praze dvakrát zaběhl slušně půlmaraton a dokonce už i maraton! Tentokrát obstál i v roli startéra závodu.

Na první úsek vyslal Tomáše Hübschmana, mistra Evropy do 21 let z roku 2002. Ten potvrdil roli „vodiče“ a časem 20:53 držel skvělou čtvrtou pozici. „Byla to pro mě běžecká premiéra, vůbec jsem nevěděl, co to se mnou udělá. Ale ta euforie mě strhla a chtěl jsem se udržet lidí okolo sebe. Bavilo mě to,“ vyprávěl. „Na celý půlmaraton bych asi nešel, ale uvažuju o dvojici s Pavlem (Nedvědem), kde je prý ještě lepší atmosféra než v Praze. I tady si hlavně před startem lidi snad všimli našich triček, takže jsme snad pomohli i zpropagovat šampionát.“

Pozici s vypětím sil uhájil i Vratislav Lokvenc, bývalý skvělý útočník Hradce, Sparty i Kaiserslauternu (22:33). „Lidi mi nedovolili polevit, stáhli mě rychleji, než na co mám,“ usmíval se. „Na pětku jsem se ždímnul, dal bych možná i desítku, ale víc už ne, celý půlmaraton si teď představit nedokážu. Už moc neběhám, spíš chodím na spinning, cvičím nebo hraju trochu fotbal,“ dodal bývalý absolvent proslulých boot campů kaskadérky Hanky Dvorské.

Tereza Skoumalová si udržela také primát – byla nejkrásnější členkou kvarteta. Loňská česká Miss World zvládla 5 km za 27:31 a jen lehce se propadla na 21. pořadí. „Můžu to hodnotit jen pozitivně. Byl to pro mě super zážitek, úžasná atmosféra a nejlepší pocit po doběhnutí. Snad byla spokojenost i z vaší strany,“ radovala se.

Posledních 6, 0975 kilometrů měl na starost týmový boss Nedvěd, který doběhl až nečekaně zmožený. „Trápil jsem se. Dal mi zabrat ten vítr, což není problém jeho, ale můj,“ přiznal. Pětku běžel za 24:05 a poslední úsek do cíle ještě 5:05 minuty navíc.

„Ale ohromně jsem si to užil a jsem moc rád, že jsme mohli připomenout šampionát lidem podél trati. Pořadatelům patří velký obdiv. Pokud mi to vyjde, rád bych letos běžel také celý Olomoucký půlmaraton,“ prohlásil. Ten se běží, jak známo, v průběhu fotbalového šampionátu, jen den před utkáním Švédsko-Anglie! A Nedvěd, zdá se, inspiroval i běhající miss…