Opět po roce na Masarykově okruhu vystřídali splašené koně pod kapotou běžci. Je to jedinečný závod v České republice, konal se zde již v minulosti a od roku 2014 je závod zpět. Účast oproti loňskému roku byla téměř dvojnásobná, což svědčí o oblíbenosti mezi běžci.

Letošní ročník měl řadu novinek, program začínal už v dopoledních hodinách a začal závody na in-line bruslích. Dopoledne přišly zase na řadu koloběžky a vše doplňoval bohatý doprovodný program.

Poměrně netradiční byla letecká akrobatická show Martina Šonky, která odpoutala zrak diváků a chystajících se závodníku k nebi. Dále, kdo se chtěl v něčem svést, mohl vyzkoušet elektromobil a pro odvážnější byl k dispozici také horkovzdušný balón. Zkrátka bylo zde dost atrakcí, které by se v městě špatně zařizovaly. Organizátoři zajistili také zvláštní autobusovou linku, která pohodlně dopravila závodníky z centra Brna až na místo závodu.

Předpověď počasí přála už několik dnů dopředu a vyšla na sto procent. Teplo a slunečno, zkrátka ideální běžecké podmínky pro takový silniční běh. Trať závodu je poměrně jasná, dva Masarykovy okruhy čítající v cíli 10,442 km a měřil se také mezičas na 10 km. Okruh je pro běžce celkem náročný, protože klíčové táhlé stoupání je v závěrečné části okruhu. Povrch okruhu je tak bezvadný, že jeden účastník neodolal a celý závod absolvoval naboso.

Foto: Masaryk Run

Na start se postavilo 1783 závodníků. Muži, ženy i štafety startovali najednou. V první řadě se seřadili víceméně závodníci z Brna a okolí. Hlavním favoritem byl Robert Míč, který minulý ročník obsadil třetí místo. Dále byli na startu Jiří Petr, Vít Ryška, Aleš Konečný (štafeta) a další. Od startu šel do vedení Robert Míč, a když už do druhého okruhu vbíhal s obrovským náskokem, druhý Jiří Petr si hlídal druhé místo ve stejném stylu.

Celkové výsledky mužů: 1. Robert Míč – VSK Univerzita Brno (34:17), 2. Jiří Petr – Diadora (35:21), 3. Vít Ryška – VSK Universita Brno (37:10).

„Dneska se dost oteplilo, a taková rychlá změna mi moc nevyhovuje. Na trati je hodně nepříjemný kopec, až bych řekl vražedný, ale nemám nic proti kopcům a všechno se dá vyběhnout. Letos se chystám na půlmaraton, konktrétně budu příští týden na MČR v Pardubicích. A poté na další mistrovství a to 10 km na dráze,“ řekl v cíli Robert Míč.

V ženských kategoriích byla hlavní favoritkou Marie Miličková, vítězka letošního BBP. Marie ukázala svou formu hned od startu a svým soupeřkám ukazovala záda až do cíle. S tří a půl minutovým odstupem doběhla Tereza Jagošová, která byla také často k vidění na BBP. Na třetím místě Magda Krejčová. V závodě se trochu obtížněji sledovaly pozice, jelikož startovalo také poměrně početné pole štafet.

Celkové výsledky žen: 1. Marie Miličková – AK Olymp Brno (40:26), 2. Tereza Jagošová – AC Moravská Slávia Brno (43:58), 3. Magda Krejčová (45:10).

„Přišlo mi, že hlavně v druhém kole bylo celkem teplo, ale běžela jsem v rámci možností. Vadil mi ten táhlý kopec, kde na mě přišla krize a v druhém kole ještě větší. Jinak letos se prozatím nechystám na žádný velký závod,“ usmívala se vítězka Marie Miličková.

Bylo toho opravdu hodně k vidění. Všude šla vidět snaha organizátorů, a že se od minulého ročníku zlepšili, odráží vysoká účast. Příští rok se snad můžeme těšit na další ročník.

Výsledky

Foto 998× – 1.část Anry Lukáč

Foto 946× – 2.část Anry Lukáč

Foto 277× – Masaryk Run

Foto 60× – vyhlášení výsledků