První zastávka seriálu závodů v horském běhu / trekingu dvojic a jednotlivců se konala v Jeseníkách. Již tradičně začala Horská výzva v Koutech nad Desnou a letos se oproti minulému roku celá běžela na sněhu.

Počasí připomínalo léto, teploměr ukazoval dvacet stupňů a podle zbarvení obličejů účastníků se dalo lehce odhadnout, kdo běžel v noci a kdo za dne. Téměř všichni běžci z trasy Half a Short, kteří startovali ráno, si domů odvezli krásné rudé tváře. Kombinace jasné oblohy, pálícího slunce a třpytivého sněhu vytvořila ideální podmínky pro opalování.

Hlavní trasa Long měřila 63 km s převýšením přes 3 tisíce metrů startovala pět minut před půlnocí v noci na sobotu. Závodníci se museli vypořádat se sněhovou pokrývkou, kterou si v některých místech museli dokonce sami prošlapávat. Trasa skrývala i velmi nebezpečné úseky, jedním z nich byla sjezdovka na Červenohorském sedle, která byla pokryta čistým ledem.

Takto popsal jeden ze závodníků nebezpečný úsek: „Můj parťák spadl na zadek a pak už se jen vezl. Nešlo mu to zastavit, byl to fičák. Sjel až dolů a podle GPS hodinek klouzal rychlostí 40 km/h.“

Ze začátku závodu se nikam nepospíchalo a žádná z favorizovaných dvojic se nehnala dopředu. Početná skupinka se spolu držela do patnáctého kilometru, kdy se odpoutaly dvě dvojičky, Vít Otevřel s Petrem Žákovským (Adidas Outdoor Team/Salomon) a Stanislav Najvert s Liborem Trtkem (Adidas Outdoor Team). Tyto dvojice spolu sváděly souboj o vítězství až do posledních kilometrů a zkušenější Najvert s Trtkem si vytvořili klíčový náskok při posledním krátkém stoupání u Dlouhých strání a vyhráli v čase 8:25:03. Druhé místo si pak pohlídali Otevřel s Žákovským, do cíle doběhli se ztrátou sedmi minut.

Ani nebezpečný led nemohl zastavit Stanislava Najverta v dalším skvělém výsledku, letos s novým parťákem Liborem Trtkem. „Na Červenohorském sedle jsem uklouzl a trošku si podřel ruce,“ ukazoval Najvert v cíli své krvavé zranění. „Rozhodli jsme až v posledním stoupání. Dneska to v tom sněhu bylo těžké,“ popsal své pocity Najvert.

„Celý závod se hodně taktizovalo, nikdo nechtěl prošlapávat stopu. Občas jsme se bořili dokonce až po kolena, většinou jen po kotníky, ale i to ubíralo strašně moc sil. Opravdu jsem rád, že jsme kluky utrhli a pohlídali si vítězství. V tom prudkém seběhu sjezdovkou bych na nějaký spurt do cíle neměl,“ popsal závod druhý z vítězné dvojice Libor Trtek. „Na běhavých úsecích mi to šlo, pěkně jsem prodloužil krok, ale v kopcích byl Standa trošku silnější.“

Třetí místo obsadili Pavel Paloncý s Flipem Šilarem (Fenix-Multisport Adidas, 9:04:31).

Mezi ženami potřetí za sebou nenašly konkurenci Klára Rampírová s Kristýnou Skalickou (Adidas Outdoor, 9:49:10). „Máme hattrick, už tady nemusíme jezdit. Čtyři vítězství by už nezněly tak dobře,“ povídala s trochou nadsázky Skalická.

„Ještě pořád mě trošku trápila jedna pata, ale dneska jsem se cítila opravdu dobře, stehna mě vůbec nebolela. Asi to je kvalitním tréninkem na skialpech přes celou zimu. Závod jsem si užila, vždycky se nejvíce těším na ten východ slunce, i když bych stejně raději běžela celý závod za dne a mohla koukat na tu krásnou přírodu kolem sebe,“ postěžovala si trochu Rampírová. Kategorii mix vyhrála Marie Jiříčková s Jardou Jislem.

V závodě Half na 35 km kraloval tým Pearl iZUMi, který ovládl kategorii mužů a zároveň celý závod a také kategorii mix. Adam Ondruch s Tomášem Macečkem (Pearl iZUMi Czech, 3:36:50) si hlídali vedení hned od třetího kilometru, kde začalo první stoupání a svůj náskok jen navyšovali. Sníh se v průběhu dne změnil na kaši, ve které bylo velmi obtížné běžet.

„Trasa byla moc krásná, užívali jsme si hlavně úsek před Švýcárnou. Na Pradědu jsme měli náskok zhruba dvě minuty a pak si ještě trochu zrychlili. Bylo to náročné, ale krásné,“ popsal závod Ondruch.

Druhé místo v celkovém pořadí obsadili Jiří Otrusina a Tomáš Dlabaja (Hanák + Valach, 3:48:22), na bronzové příčce doběhli bratranci Vojtěch a Tomáš Bořilovi (Svetbehu.cz, 4:14:50).

V ženách vyhrály Linda Beniačová a Marcela Mikulecká (Salomon/Iscarex) a v mixech Oldřich Kokošek a Andrea Krstevová (Pearl iZUMi Czech).

Příští závod Horské výzvy se uskuteční v Krkonoších 12.-13. června.

Výsledky