Pražský běžecký pohár má za sebou historicky první závod. Běh nad Modřanskou roklí, který je zařazen také do Poháru Běžeckých Nadějí, ovládly mladé pušky z ASK Slavia Praha Michal Šmahel a Monika Hrachovcová. Michal prolétl 10 km dlouhou tratí za 34:53, Monika pak v závodě na 8 km zvítězila za 31:54.

Neděle 12.4. bude navždy zapsána v pražských běžeckých kronikách jako premiérový závod PBP. O své dojmy z něj se s námi podělil i jeden z účastníků závodu Marek: „Je fajn, že se v Praze objevil nový seriál závodů, budu ho sledovat a pokusím se jich objezdit co nejvíc,“ poodhalil své plány.

Nový seriál přilákal oproti minulým ročníkům populárního modřanského krosu téměř dvojnásobek závodníků v rámci hlavních kategorií. Parádní počasí a rychlá tvrdá trať slibovaly dobré časy a o svou platnost se musely bát i traťové rekordy. Vždyť na startu byla i držitelka toho ženského – expres ze Salomon teamu Kamila Gregorová.

Letos ovšem nebyly zkušenosti nic platné. „Silnej ročník 94,“ mohli by zpívat Chinaski, protože oba vítězové mají v občankách jako rok narození napsánu právě tuto číslici. Ale popořadě.

Jako první se na trať dostaly ženy a byl to souboj na ostří nože mezi Gregorovou a dvojblokem ze Slavie Hrachovcovou a Kateřinou Turkovou. Na trati se ale trojice roztrhala a dole pod závěrečným stoupáním už bylo o medailích rozhodnuto. Gregorová na vítězku ztratila těméř minutu a s časem 32:46 skončila druhá. Turková přeci jen neudržela nastolené tempo a v cíli byla třetí za 35:25. Traťový rekod Gregorové (30:46 z roku 2013) zůstal nepřekonán.

I mezi muži to byl souboj jednoho proti dvěma. Michal Šmahel ze Slavie měl za soupeře bratry Edlmany – Tomáše a Martina. A i tady se radoval ten nejmladší. Michal si vcelku bez problému doběhl pro prvenství s více než minutovým náskokem. Bratrský souboj vyzněl lépe pro Tomáše. Závěrečný stoupák zvládl lépe a v cíli byl za 36:03. Martin si pro bronzovou medaili doběhl s drobnou ztrátou za 36:17.

Takový byl tedy první závod Pražského běžeckého poháru. Už příští neděli se běží jeho druhé pokračování – Běžecký kros Skalka. Já tam budu, a ty?